Cum punem frana unei emotii puternice

 

 1. Gestionati stresul. Toti ne simtim stresati si coplesiti cateodata. In masura in care puteti, limitati numarul de activitati care va solicita simultan si luati-le pe rand.
 2. Evitati sa va angajati in prea multe treburi. Orice pare interesant pana ne dam seama ca e prea mult. Luati-va mai putine angajamente si retrageti-va la nevoie, nu fara sa avertizati in prealabil.
 3. Dormiti suficient. Suntem mult mai bine dispusi si reactionam mai putin dupa ce ne luam portia de somn.
 4. Faceti exercitii sau sport, miscare in mod regulat. Activitatea fizica elibereaza stresul. Nu conteaza cum exersati atat timp cat o faceti regulat. Fie ca faceti niste flotari sau dati o tura blocului, veti vedea ca veti avea alta perspectiva si veti gandi mai limpede.
 5. Faceti-va timp pentru voi insiva. Daca nu va reincarcati bateriile, va puteti trezi ca clacati.
 6. Nu neglijati anxietatea si depresia. Adultii cu ADHD au tendinta mai mare spre anxietate si depresie. Netratate, aceste afectiuni pot inrautati controlul emotional.
 7. Evitati situatiile care declanseaza emotii. E mai greu sa calmezi o emotie decat sa o eviti de la bun inceput. Asta nu inseamna sa ocoliti orice situatie dificila sau inconfortabila, dar unele situatii chiar nu merita sa fie traite.
 8. Faceti din timp un plan – un scenariu care sa cuprinda modul cum veti raspunde la o situatie despre care stiti ca va va provoca emotii puternice. Ganditi-va cum ar reactiona altcineva, altfel decat dvs., la aceeasi situatie si ce rezultate ati dori sa obtineti. Recapitulati planul chiar inainte de situatia respectiva si aveti-l in minte pe toata durata acesteia. Daca se poate, tineti aproape niste notite.
 9. Faceti o pauza. Daca aveti de ales intre a exploda si a pleca la plimbare, e intotdeauna de preferat sa plecati la plimbare. Chiar si cinci secunde pot fi esentiale pentru a va putea ajuta sa va calmati si sa va adunati. Daca sunteti suparati pe cineva cu care aveti o relatie indelungata, explicati-i ca o pauza ajuta la reculegere si da rezultate mai bune pentru toata lumea.
 10. Rugati-i pe altii sa va ajute. Daca stiti ca va ambalati in anumite situatii – discutii politice, stiri, vanzari  etc. – invatati pe cineva din familie sau prieteni sa faca referire la imaginea de ansamblu sau la perspectiva altcuiva, ca sa va reveniti inainte ca lucrurile sa scape de sub control.
 11. Amintiti-va ca, indiferent cat de puternica e emotia pe care o simtiti, ea se va diminua. Indiferent ca e o emotie pozitiva, cum ar fi bucuria ca ati putea cumpara ceva, sau o emotie negativa, cum ar fi o intalnire care nu a decurs bine. Simtiti emotia, dar aveti in vedere ca se va schimba.
 12. Amintiti-va cum ar vedea altcineva lucrurile. Reactionam la persoanele care ne sunt cel mai apropiate. Oricat ne-ar placea sa credem ca ceea ce simtim e foarte justificat, cateodata ne descarcam pe cineva care nu are nicio legatura cu ce simtim. Nu luati lucrurile personal.
 13. Separati actiunea de emotie. Emotiile declanseaza actiunea de multe ori, dar nu e neaparat nevoie sa fie o conexiune directa intre cele doua. Desi e mai usor de zis decat de facut, puteti observa emotia pe care o aveti si ce va impinge sa actionati fara a actiona. Tehnicile de mindfullness sau meditatie ne invata cum sa facem asta.
 14. Explicati-le altora ce tipare emotionale aveti. Spuneti-le membrilor familiei, prietenilor apropiati, colegilor de la serviciu ca reactia dvs. emotionala initiala este mai puternica decat la alti oameni, dar ca va reveniti repede si puteti purta discutii eficiente. Aceasta ii va face sa nu reactioneze exagerat ca raspuns la manifestarea dvs. Le puteti spune cum ati vrea sa va raspunda cand aveti o reactie emotionala puternica.
 15. Dupa ce va linistiti, explicati ce ati vrut de fapt. Daca ceva a iesit altfel decat doreati initial, daca ati spus ceva ce ati intentionat de fapt, explicati ce ati vrut de fapt. Nu negati ce a perceput cealalta persoana, ci spuneti-i ca intentiile dvs. au fost mai bune decat au fost percepute.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.