Accesele de furie si colapsul senzorial. Partea a II-a : Cauze si strategii

Atunci cand copiii nu dezvolta o reglare emotionala ca parte a dezvoltarii normale, cauzele sunt diverse. Dr. Dickstein sustine ca nu exista accese de furie sau colaps senzorial ca si tulburare. Acestea sunt ca febra, declansate de multe situatii si nu pot fi oprite decat daca intelegem ce le-a declansat in acea situatie particulara.

Uneori aceasta incapacitate de a regla emotiile sunt rezultatul unei probleme existente. Unele cauze comune ale acestor accese de furie usoare sau severe sunt :

  • ADHD: Intr-un studiu derulat de Dr. Ay Roy de la Universitatea Fordham, mai mult de 75% din copiii ce prezinta izbucniri severe temperamentale se potrivesc si criteriilor de ADHD. Acest lucru nu inseamna ca au fost diagnosticati cu ADHD- acest diagnostic poate fi trecut cu vederea in cazul copiilor care sunt agresivi in mod frecvent. Psihologul clinician Vasco Lopes explica faptul ca multi oameni nu inteleg ca aceasta lipsa de concentrare, incapacitatea de a termina o sarcina si toleranta scazuta la plictiseala pe langa alte simptome, pot contribui la o escalare catre o izbucnire exploziva.
  • Anxietate: Anxietatea este un alt factor major. Chiar daca nu exista diagnosticul unei tulburari anxioase, pot exista reactii exagerate fata de situatiile ce provoaca anxietate escaland intr-un colaps senzorial atunci cand sunt stresati. Copiii care au dificultati de invatare, desi nu sunt diagnosticati, sau cei care au suferit o trauma ori neglijare pot suferi un colaps senzorial atunci cand se confrunta cu o situatie incomfortabila sau dureroasa.
  • Dificultati de invatare: atunci cand copilul izbucneste in mod repetat la scoala sau in timpul temelor, este posibil sa aiba o tulburare de invatare ce nu e diagnosticata. De exemplu, daca are o problema cu matematica si problemele de matematica il frustreaza, in loc sa ceara ajutor incepe sa rupa foile.
  • Depresie si iritabilitate: Depresia si iritabilitaea apar la unii copii care au accese de furie severe in mod frecvent. Tulburarile de dispozitie descriu copiii care au accese de furie severe cu iritabilitate cronica severa intre. Dr. Lopes descrie copiii iritabili precum apa la 90 de grade- oricand pe punctul de a fierbe.
  • Autism: Copiii cu tulburari de spectru autist sunt de asemenea mai predispusi la colapsuri senzoriale. Acesti copii tind sa fie rigizi, dependenti de o rutina consistenta pentru comfortul lor emotional si orice schimbare neasteptata poate declansa o izbucnire. Iar uneori s-ar putea sa le lipseasca limbajul sau abilitatile de comunicare pentru a-si exprima nevoile

Abilitati ce pot fi imbunatatite
Oricare ar fi factorul declansator, cei mai multi cercetatori din domeniul sanatatii mentale considera ca acesti copii care au izbucniri emotionale frecvent pot imbunatati anumite abilitati ce le lipsesc, pentru a putea face fata mai bine situatiilor ce le creaaza frustrare, anxietate sau furie. Acestea includ:
        Controlul impulsurilor
        Rezolvarea de probleme
        Amanarea gratificarii
        Comunicarea nevoilor si dorintelor adultilor
        Cunoasterea a ceea ce este asteptat si potrivit intr-o anumita situatie
        Auto-control- posibilitatea de a se linisti singuri

Strategii diferite

Diferentele dintre accesele de furie si colapsul senzorial creaza si strategii de abordare diferite. Unele dintre cele mai importante diferente este faptul ca in accesele de furie copilul inca mai are control asupra comportamentului stau.

Din aceasta cauza, atunci cand primeste ceea ce vrea, copilul se opreste din ciza de furie. Sau daca este recompensat pentru folosirea unui comportament mai adecvat. In schimb in cazul unui colaps senzorial, copilul nu se va opri atunci cand va primi ceea ce vrea existand posibilitatea ca acesta sa nu stie ce vrea.

In cazul acceselor de furie, este important sa recunosti de ce are copilul nevoie. E important sa exprimati clar ca intelegeti ce urmareste « Vad ca iti dorest sa fiu atenta la tine. Cand sora ta va termina de vorbit va fi si randul tau. » si sa ii aratati ca exista un comportament mai potrivit care il va ajuta sa obtina acel lucru « Cand vei termina cu tipatul, spune-mi calm ca esti pregatit sa iti ofer atentia mea. »

In cazul colapsului senzorial e important sa ii oferiti copilului un loc in care se simte in siguranta si linistit pentru a de-escala. De exemplu, in cazul in care sunteti intr-un loc aglomerat puteti sa va retrageti in masina pentru cateva minute. Oferiti o prezenta calma, linistitoare, fara a vorbi cu copilul dumneavoasta. Scopul este sa reduceti inputul pe care acesta il primeste.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.