ADHD este o afectiune foarte raspandita, dar exista inca multe neintelegeri in legatura cu aceasta. Una dintre ideile gresite prevalente este ca ADHD afecteaza in principal baietii in copilarie si nu este o conditie pe termen lung. Cu toate acestea, in realitate, ADHD persista pe parcursul vietii si fetele sunt la fel de susceptibile ca si baietii, cu toate ca sunt mai predispuse sa fie trecute cu vederea.

Experienta ADHD poate fi diferita intre fete si baieti. Spre deosebire de baieti, fetele sunt mai putin susceptibile sa manifeste comportament hiperactiv si, de obicei, au un control mai bun al sinelui. Ca urmare, ele pot fi mai putin perturbatoare atat acasa, cat si in clasa. Cu toate acestea, fetele se confrunta in continuare cu probleme legate de atentie, care reprezinta un simptom central al ADHD-ului. Ele pot parea distrase sau pierdute in propriile ganduri.

Fetele cu ADHD care nu manifesta comportament hiperactiv nu atrag atat de multa atentie ca cei care sunt in mod constant in miscare, ceea ce face mai usoara trecerea cu vederea a dificultatilor lor. Desi fetele sunt la fel de susceptibile sa aiba ADHD ca si baietii, ele primesc mai putine diagnostice, in special in copilarie.

Aceasta situatie implica dificultati suplimentare. Fetele cu ADHD pot fi ignorate sub eticheta de visatoare si dificultatile lor de concentrare pot fi confundate cu lenea. Fetele nedepistate pot pierde oportunitatea de a primi tratament sau alte forme de sprijin pentru a gestiona simptomele ADHD-ului.

Hiperactivitatea la fete: Fetele diagnosticate cu ADHD sunt mai putin predispuse sa manifeste comportament hiperactiv in comparatie cu baietii. Cu toate acestea, aceasta nu inseamna ca nu experimenteaza niciodata acest simptom; acesta se manifesta doar in mod diferit. De exemplu, fetele pot fi percepute ca fiind prea sensibile sau emotionale. Ele pot intrerupe frecvent conversatiile si pot fi foarte vorbarete, mai mult decat baietii cu ADHD. In general, hiperactivitatea tinde sa se diminueze sau sa dispara pe masura ce copiii cu ADHD cresc, indiferent de gen. Cu toate acestea, dificultatile legate de atentie si controlul impulsului persista in viata adulta.

Tehnici de adaptare si perfectionism: Fetele cu ADHD adesea incearca sa compenseze simptomele lor prin canalizarea intregii lor energii in domeniile in care excelenta (o caracteristica mai putin intalnita la baieti). Cu toate acestea, succesul lor exterior intr-un domeniu poate face dificila observarea luptelor lor in alte domenii. De exemplu, o fata adolescenta cu ADHD poate fi recunoscuta pentru abilitatile sale exceptionale de scriere, cu care se mandreste foarte mult. Atunci cand primeste o tema de scriere, devine foarte concentrata si depune efort considerabil pentru a obtine o nota mare. In acelasi timp, obtine punctaje mai mici la testele la matematica, uita sa plimbe cainele si uita de antrenamentul de la sportul ales. Desi notele sale sunt bune, dorinta ei de succes si perfectionismul creeaza mult stres.

Presiunile sociale si scaderea stimei de sine: Multi copii cu ADHD intampina dificultati in a-si face si mentine prietenii. Cu toate acestea, pentru fete, acest aspect este si mai complicat in cercul lor social comparativ cu baietii. Ele pot simti o presiune mai mare de a fi atente la sentimentele prietenilor lor sau pot simti nevoia de a observa indicii sociale subtile, ceea ce poate fi dificil pentru multi indivizi cu ADHD. Fetele cu ADHD se confrunta adesea cu o stima de sine scazuta si sentimente de rusine. De asemenea, ele sunt mai predispuse decat baietii sa atribuie problemele cauzate de ADHD propriilor lor defecte. De exemplu, daca un baiat pica un test, el poate da vina pe profesor pentru ca a dat un examen dificil. in schimb, o fata este mai probabil sa interpreteze acest lucru ca o reflectare a propriei sale insuficiente si sa se considere “prea proasta”.

Psih. Mădălina Simion
Urmareste
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021