Pana in prezent, cercetarile referitoare la relatia dintre trasaturile structurale ale unor regiuni din creier si comportamentul agresiv s-au concentrat asupra persoanelor cu leziuni cerebrale (Grafman et al., 1996), asupra autorilor infractiunilor violente (Bufkin & Luttrell, 2005) si asupra pacientilor cu psihopatologie care predispune la violenta (Coccaro, McCloskey, Fitzgerald, & Phan, 2007). Acestea au evidentiat legaturi intre leziunile structurale si disfunctiile existente la nivelul cortexului ventromedial prefrontal (VMPFC), pe de o parte, si  cresterea agresivitatii fizice, pe de alta parte.

Un studiu recent (Chester, Lynam, Milich, & DeWall, 2017) a explorat ipoteza existentei unei corelatii intre comportamentul agresiv al indivizilor normali si deficientele structurale la nivelul cortextului vetromedial prefrontal. Cercetarea a implicat un eșantion de 138 de participanti, cu varste de 18-30 de ani, care indeplineau anumite conditii (ex.: fara un istoric de tulburari neurologice, psihiatrice sau leziuni cerebrale, fara tulburari de dezvoltare si fara afectiuni medicale majore).

Scorurile obtinute de subiecti la subscalele Brief Aggression Questionnaire (BAQ) au fost corelate cu rezultatele scanarilor cerebrale structurale de inalta rezolutie, evidentiind o asociere negativa intre densitatea estimata a materiei cenusii la nivelul cortextului vetromedial prefrontal si agresivitatea fizica.

O densitate mai redusa a materiei cenusii la nivelul VMPFC corespunde unor scoruri mai mari pentru subscala Agresivitate fizica din BAQ  si unei mai mari probabilitati ca subiectii sa fi fost implicati anterior in confruntari fizice. Nu a fost observata o corelatie semnificativa intre densitatea materiei cenusii in VMPFC si nivelul de agresivitate verbala. Variabila gen a fost, de asemenea, luata in considerare in cadrul analizelor statistice realizate de autorii studiului publicat in Cortex, constatandu-se, in cazul subiectilor de sex masculin, valori ale densitatii materiei cenusii substantial mai reduse in multiple regiuni cerebrale (precum nucleul accumbens, caudat, talamus, girusul fusiform), responsabile pentru numeroase functii psihologice.

Densitatea mai redusa a materiei cenusii in contextul ventromedial prefrontal poate reflecta, precizeaza autorii citati, o serie de deficiente psihologice ale subiectilor in cauza, avand in vedere rolul pe care il are VMPFC in functiile de auto-reglare, precum reglarea emotionala sau circuitele recompensei. Aceste deficiente pot constitui o cauza a agresivitatii fizice; de exemplu, modificarile structurale la nivelul cortexului ventromedial prefrontal pot conduce la dereglari in circuitele recompensei, intarind comportamentul agresiv, in pofida sanctionarilor culturale si sociale.

Rezultatele cercetarii derulate de David S. Chester si colaboratorii sai sunt corelationale si vor necesita replicarea pe diferite esantioane culturale si demografice, precum si validarea prin studii longitudinale, pentru a putea clarifica relatia cauzala dintre deficitul structural existent la nivelul cortextului ventromedial prefrontal si comportamentul agresiv. Concluziile sale sunt, insa, deosebit de valoroase, stabilind o legatura intre incidenta comportamentului agresiv si variabilitatea structurala a anumitor regiuni ale creierului, ceea ce deschide noi perspective pentru interventie si tratament.

Referinte:

Bufkin, J. L., & Luttrell, V. R. (2005). Neuroimaging studies of aggressive and violent behavior: current findings and implications for criminology and criminal justice. Trauma, Violence, & Abuse, 6(2), 176-191.

Chester, D. S., Lynam, D. R., Milich, R., & DeWall, C. N. (2017). Physical aggressiveness and gray matter deficits in ventromedial prefrontal cortex. Cortex, 97, 17-22.

Coccaro, E. F., McCloskey, M. S., Fitzgerald, D. A., & Phan, K. L. (2007). Amygdala and orbitofrontal reactivity to social threat in individuals with impulsive aggression. Biological psychiatry, 62(2), 168-178.

Grafman, J., Schwab, K., Warden, D., Pridgen, A., Brown, H. R., & Salazar, A. M. (1996). Frontal lobe injuries, violence, and aggression a report of the vietnam head injury study. Neurology, 46(5), 1231-1231.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.