Toata lumea se ingrijoreaza sau se simte nelinistit din cand in cand. Anxietatea este o reactie umana normala in situatii stresante. Dar pentru persoanele cu tulburari de anxietate, aceste temeri si ingrijorari nu sunt temporare. Anxietatea lor persista si se poate agrava in timp.

Tulburarile de anxietate pot afecta sever capacitatea unei persoane de a functiona la locul de munca, in scoala si in situatii sociale. Anxietatea poate, de asemenea, sa interfereze cu relatiile unei persoane cu membrii familiei si cu prietenii. Din fericire, totusi, exista tratamente eficiente pentru anxietate.

In unele cazuri, medicamentele au un rol important in tratarea tulburarilor de anxietate. Cu toate acestea, studiile arată ca tratamentul comportamental, singur sau in combinatie cu medicamentele, este un tratament foarte eficient pentru majoritatea persoanelor cu tulburare de anxietate.

Sa intelegem anxietatea

Tulburarile de anxietate sunt frecvente atat la adulti, cat si la copii. Aproximativ 18% dintre adultii din SUA si 25% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani se vor confrunta cu anxietate, potrivit Institutului National de Sanatate Mintala. Aproximativ 4% dintre adulti si aproape 6% dintre adolescenti au tulburari de anxietate clasificate ca fiind severe.
Exista mai multe tipuri majore de tulburari de anxietate:

● Tulburarea de anxietate generalizata este caracterizata de ingrijorari persistente sau sentimente anxioase. Persoanele care sufera de aceasta tulburare se ingrijoreaza cu privire la o serie de preocupari, cum ar fi probleme de sanatate sau finaciare. Simptomele includ agitatia, iritabilitatea, tensiunea musculara, dificultatea de a se concentra, problemele de somn si, in general, sentimentul de ingrijorare.

● Tulburarea de panica este marcata de atacuri de panica recurente, care includ simptome precum transpiratia, tremurul, dificulati de respiratie sau senzatie de sufocare, o frecventa rapida a inimii si sentimente de teama. Astfel de atacuri se intampla adesea brusc, fara avertizare. Persoanele care sufera de atacuri de panica devin adesea ingrijorate de momentul in care se va produce urmatorul episod, ceea ce ii poate determina sa-si schimbe sau sa-si restranga activitatile normale.

● Fobiile sunt temeri intense cu privire la anumite obiecte (paianjeni sau serpi, de exemplu) sau situatii (cum ar fi zborul in avioane) care sunt dureroase sau intruzive.

● Tulburarea de anxietate sociala este, de asemenea, cunoscuta sub numele de fobie sociala. Persoanele cu aceasta tulburare se tem de situatii sociale in care s-ar putea simti jenate sau judecate. De obicei, acestia sunt nelinistiti in situatii sociale, se simt constienti de sine in fata celorlalti si se îngrijoreaza sa nu fie respinși de ceilalți sau de a fi ofensati. Alte simptome comune includ dificultatea de a lega prieteni, evitarea situatiilor sociale, ingrijorarea inaintea unui eveniment social si senzația de neliniste, transpirație sau greata cand petrec timp intr-un cadru social.

Tulburarea obsesiv-compulsiva este caracterizata de sentimente si ganduri persistente, incontrolabile (obsesii) si rutine sau ritualuri (compulsii). Unele exemple comune includ spalarea mainilor intr-un mod repetat ca raspuns la teama de germeni sau verificarea in mod repetat a lucrarilor pentru gasirea unor greseli.

● Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) se poate dezvolta dupa o trauma fizica sau emotionala severa, cum ar fi un dezastru natural, un accident grav sau o crima. Simptomele includ aspecte retrospective ale traumei, cosmaruri si ganduri infricosatoare care interfereaza cu rutina zilnica a unei persoane timp de luni sau ani dupa experienta traumatica.

Desi exista multe tipuri de tulburari de anxietate, cercetarile sugereaza ca cele mai multe sunt conduse de procese similare subiacente. Persoanele cu tulburari de anxietate tind sa devina usor coplesite de emotiile lor si au tendinta de a avea reactii deosebit de negative la aceste sentimente si situații neplacute.
Adesea, oamenii incearca sa faca fata acestor reactii negative, evitand situatiile sau experientele care produc anxietate. Din pacate, evitarea de fapt, hraneste anxietatea.

Psihologii sunt instruiti in diagnosticarea tulburarilor de anxietate si in a preda pacientilor modalitati mai sanatoase si mai eficiente de a face fata. O forma de psihoterapie cunoscuta sub numele de terapie cognitiv-comportamentala este foarte eficienta in tratarea tulburarilor de anxietate. Prin aceasta terapie, psihologii ajuta pacientii sa invete sa identifice si sa gestioneze factorii care contribuie la anxietatea lor.

Prin terapiacognitiv comportamentala, pacientii invata sa inteleaga modul in care gandurile lor contribuie la simptomele lor de anxietate. Invatand sa schimbe aceste modele de gandire, pot reduce probabilitatea si intensitatea simptomelor de anxietate.

De altfel, prin aceasta terapie, pacientii invata tehnici pentru a reduce comportamentele nedorite asociate tulburarilor de anxietate. In mod specific, pacientii sunt incurajati sa abordeze activitatile si situatiile care provoacă anxietate (cum ar fi vorbirea in public sau intr-un spatiu inchis), pentru a afla ca este putin probabil ca rezultatele lor temute (cum ar fi un atac de panica).

Psihoterapia pentru persoanele cu tulburari de anxietate: La ce sa ne asteptam

Psihoterapia este un proces de colaborare, in care psihologii si pacientii colaboreaza pentru a identifica preocuparile specifice si a dezvolta abilitati si tehnici concrete pentru a face fata anxietatii. Pacientii se pot astepta sa isi practice noile competente in afara sesiunilor pentru a gestiona anxietatea in situatiile in care ar putea sa ii faca incomozi. Cu toate acestea, psihologii nu vor impinge pacientii in astfel de scenarii pana cand nu sunt siguri că au abilitatile de care au nevoie pentru a se confrunta eficient cu temerile lor.

Psihologii folosesc uneori si alte abordari pentru a trata tulburarile de anxietate in plus fata de terapia cognitiv comportampentala. Psihoterapia de grup, care implica de obicei mai multe persoane care au toate tulburari de anxietate, poate fi eficienta atat pentru tratarea anxietatii, cat si pentru asigurarea suportului pacientilor. Psihoterapia familiala poate ajuta membrii familiei sa inteleaga anxietatea celor dragi si sa-i ajute sa invete cai de a interacționa, care nu intaresc obiceiurile anxioase. Terapia familiala poate fi deosebit de utila pentru copiii si adolescentii care sufera de tulburari de anxietate.

Tulburarile de anxietate sunt tratabile. Majoritatea pacientilor care sufera de anxietate sunt capabili să reduca sau sa elimine simptomele dupa mai multe (sau mai putine) luni de psihoterapie si multi pacienti observa imbunatatirea dupa doar cateva sesiuni.

Sursa: APA, http://www.apa.org/helpcenter/anxiety.aspx

Alexandra Iova

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021