La un moment dat in viata noastra, fiecare dintre noi se poate simti coplesit si poate avea nevoie de ajutor pentru a ne ocupa de problemele noastre. Potrivit Institutului National de Sanatate Mintala, mai mult de 30 de milioane de americani au nevoie de ajutor in tratarea sentimentelor si a problemelor care par a fi dincolo de controlul lor – probleme conjugale, cu o relatie, o situatie din familie sau riscul de a-si pierde locul de munca, moartea unei persoane dragi, depresie, stres, burnout (epuizare profesionala) sau abuz de substante. Aceste pierderi si factorii stresori asociati vietii cotidiene pot uneori sa degradeze semnificativ starea de bine psihologica. Uneori avem nevoie de asistenta externa de la un profesionist instruit, licentiat si capabil  pentru a rezolva aceste probleme. Prin terapie, psihologii ajuta milioane de persoane de toate varstele sa traiasca vieti mai sanatoase si mai productive.

Puteti lua in considerare un demers terapeutic daca…

  • Aveti un sentiment coplesitor si prelungit de neputinta si tristete, iar problemele dumneavoastra nu par sa se imbunatateasca in ciuda eforturilor depuse si a ajutorului din partea familiei si a prietenilor.
  • Va este dificila desfasurarea activitatilor de zi cu zi: de exemplu, nu va puteti concentra asupra sarcinilor specifice la locul de munca, iar performanta scade ca rezultat.
  • Va ingrijorati excesiv, va ganditi la ce este mai rau sau sunteti constant sub presiune.
  • Actiunile sunt daunatoare pentru dumneavoastra sau pentru ceilalti: de exemplu, consumati prea mult alcool, abuzati de droguri sau deveniti prea argumentativ si agresiv.

Ce este un psiholog si ce presupune psihoterapia?

Psihologii care se specializeaza in psihoterapie si alte forme de tratament psihologic sunt profesionisti cu experienta in domeniile comportamentului uman, evaluarii sanatatii mintale, diagnosticului si tratamentului si schimbarii comportamentului. Psihologii lucrează cu pacientii in vederea schimbarii sentimentelor si atitudinilor disfunctionale si cu scopul de a deprinde modele comportamentale mai sanatoase si mai eficiente.

Psihologii aplica proceduri validate stiintific pentru a ajuta oamenii sa isi schimbe gandurile, emotiile si comportamentele. Psihoterapia este un efort de colaborare intre un individ si un psiholog. Ofera un mediu de sustinere pentru a vorbi deschis si confidential despre preocupari si sentimente. Psihologii considera ca pastrarea confidentialitatii este extrem de importanta si va va raspunde la intrebarile cu privire la acele circumstante rare in care trebuie sa impartasiti informatii confidentiale.

Cum gasiti un psiholog?

Pentru a gasi un psiholog/psihoterapeut, va puteti adresa medicului de familie sau altei persoane relevante din domeniul sanatatii umane. Intrebati membrii familiei sau prietenii daca va pot recomanda un specialist. Folositi mediul online (site-uri, pagini oficiale, pagini de promovare a sanatatii mintale, platforme de socializare).

Ce trebuie sa luati in considerare atunci cand faceti alegerea

Alegerea unui psiholog consta intr-o serie de criterii subiective si obiective. Deoarece psihologii si clientii lucreaza impreuna, potrivire dintre cele doua persoane este importanta. Cei mai multi psihologi sunt de acord că un factor important pentru a determina daca trebuie sau nu să lucrezi cu un anumit psiholog, odata ce se stabilesc acreditarile si competentele psihologului, este nivelul dumneavoastra de confort personal cu acel psiholog. Un raport bun cu psihologul este critic. Alegeti unul cu care va simtiti confortabil si in largul dumneavoastra.

Intrebari pe care le puteti adresa psihologului

  • Sunteti psiholog licentiat? De cati ani practicati psihologia? (In Romania, in ceea ce priveste studiile de baza, sunt necesari trei ani de studii de licenta si cel putin inca doi ani de studii masterale sau de formare profesionala)
  • M-am simtit (anxios, tensionat, deprimat etc.) si am probleme (cu locul de munca, casnicia, mancarea, somnul etc.). Ce experienta aveti cu astfel de situatii?
  • Care sunt domeniile dumneavoastra de expertiza – de exemplu, lucrul cu copiii si familiile? Lucrul cu adultii sau doar cu anumite tipuri de tulburari?
  • Ce tipuri de tratamente folositi? S-au dovedit a fi eficiente din punct de vedere stiintific pentru a face fata problemei mele?
  • Care sunt taxele dumneavoastra? (Taxele se bazeaza, de obicei, pe o sesiune de 45 de minute pana la 50 de minute.)
  • Ce tipuri de asigurare medicala acceptati? Veti accepta facturarea directa sau plata de la compania mea de asigurări?

Acreditari

Dupa finalizarea celor trei ani de studii universitare de licenta este necesara completarea cu studii masterale (inca doi ani) sau formare profesionala. Treptele psihologului in Colegiul Psihologilor din Romania sunt urmatoarele, in ordinea lor: psiholog practicant sub supervizare, psiholog practicant autonom, psiholog specialist si psiholog principal. Psihologii lucreaza dupa un cod deontologic bine definit. Puteti sa verificati statutul psihologului cautandu-l in Registrul Unic al Psihologilor (RUP). Un psiholog poate avea specializari multiple. Psihologii pot face parte din urmatoarele comisii, in functie de specializarea lor: Comisia de psihologie clinica si psihoterapie, Comisia de psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala, Comisia de psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si Comisia de psihologia muncii, transporturilor si serviciilor.

V-ar ajuta un psiholog?

Potrivit unui rezumat al cercetarii de la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford, unele forme de psihoterapie pot reduce in mod eficient depresia, anxietatea si simptomele asociate, cum ar fi durerea, oboseala si greata. Cercetarea sprijina din ce in ce mai mult ideea ca sanatatea emotionala si fizica este strans legata si ca vazand un psiholog poate imbunatati sanatatea generala a unei persoane.

Exista dovezi convingatoare conform carora majoritatea persoanelor care au cel putin cateva sesiuni cu un psiholog se simt mult mai bine decat persoanele cu dificultati emotionale care nu sunt tratate. Un studiu major a aratat ca 50% dintre pacienti au progresat semnificativ dupa opt sesiuni, in timp ce 75% dintre pacientii aflati in psihoterapie au progresat semnificativ la sfarsitul a sase luni.

Cum o sa stiti daca psihoterapia functioneaza

Pe masura ce incepeti terapia, trebuie sa stabiliti obiective clare cu psihologul dvs. S-ar putea sa incercati sa depasiti sentimentele de deznadejde asociate cu depresia sau sa controlati o teama care va perturba viata de zi cu zi. Retineți ca anumite obiective necesita mai mult timp decat altele. Dvs. impreuna cu terapeutul trebuie sa hotarati in ce moment va puteti astepta sa vedeti progresul.

Oamenii simt adesea o mare varietate de emotii in timpul terapiei. Unele ingrijorari cu privire la terapie pe care oamenii le-ar putea avea sunt ca urmare a dificultatilor lor de a discuta experiente dureroase si ingrijoratoare. Când incepeti sa simtiti usurarea sau speranta, poate fi un semn pozitiv care indica faptul ca incepeti sa va explorati gandurile si comportamentul.

Exemple de tipuri de probleme care ii determină pe oameni sa caute ajutor de la psihologi sunt furnizate mai jos:

1. Un barbat in varsta de 20 de ani tocmai a fost atentionat si mustrat la locul de munca din cauza comportamentului inadecvat fata de personalul sau si alti angajati. A consumat bauturi alcoolice si se cearta cu sotia lui.

Odata ce factorii care au contribuit la cresterea stresului au fost examinati, psihologul si individul vor proiecta un tratament care sa abordeze problemele identificate. Psihologul ii va ajuta pe client sa evalueze modul in care s-a confruntat cu situatia si ceea ce a invatat din experientele anterioare pe care le-a avut cu o problema similara care ar putea fi utila pentru a face fata situatiei actuale.

Functionand ca o terta parte instruita, experimentata si impartiala, psihologul ii va ajuta pe acest client sa profite de resursele disponibile (atat ale sale, cat si alte resurse) pentru a rezolva problema. De asemenea, psihologul il va ajuta pe acest client sa dezvolte noi abilitati si strategii de rezolvare a problemelor pentru a face fata problemei cu care se confrunta.

2. Plansete, insomnie, lipsa apetitului si sentimente de pierdere a sperantei sunt unele dintre simptomele pe care o femeie la inceputul varstei de 40 de ani se confrunta. Ea a incetat sa mearga la activitatile sale sociale saptamanale si ii este dificil sa se ridice pentru a merge la serviciu. Ea simte ca traieste intr-un nor negru si nu poate vedea un sfarsit la modul in care se simte.

Simptomele depresiei sunt extrem de dificil de rezolvat, iar cauzele nu pot fi imediat evidente. Modificari semnificative ale vietii – cum ar fi moartea unei persoane iubite, pierderea unui loc de munca sau un copil care pleaca de acasa la facultate – pot contribui la depresie. Psihologii au o experienta dovedita in a ajuta oamenii sa se ocupe de acestea si sa depaseasca tulburarile depresive.

Un psiholog va aborda problemele pe care le prezinta aceasta femeie intrebad de ce reactioneaza acum asa cum reactioneaza. Are o istorie sau un model de astfel de sentimente si, daca da, in ce conditii? Ce i-a fost de folos atunci cand s-a ocupat de sentimente similare si ce face acum sa faca fata sentimentelor ei?

Psihologul va lucra pentru a ajuta clientul sa vada un viitor mai pozitiv si sa reduca gandirea negativa care tinde sa insoteasca depresia. De asemenea, psihologul va asista clientul in rezolvarea problemelor in legatura cu orice schimbari majore de viata care au avut loc. Și psihologul poate ajuta la facilitarea procesului de doliu daca depresia ei a rezultat dintr-o pierdere.

Problemele medicale pot contribui la simptomele pe care le intampina femeia. In astfel de cazuri, interventiile medicale si psihologice sunt solicitate pentru a ajuta persoanele sa depaseasca depresia.

3. Mihai, un om de afaceri de succes, a fost concediat de la locul de munca. In loc sa-si caute un alt loc de munca, el a inceput sa mearga la cumparaturi foarte des. El a ajuns sa aiba datorii serioase, dar el continua sa cheltuiasca bani desi nu are nevoie de acele lucruri.

Ce poate fi mai incurcat decat cineva care face opusul a ceea ce pare a fi rezonabil? Prietenii si membrii familiei lui Mihai vor fi probabil confuzi si nu vor intelege comportamentul sau impulsiv. Cu toate acestea, un astfel de comportament nu este strain psihologilor care inteleg tulburarile bipolare. Desigur, orice psiholog ar trebui sa faca o evaluare amanuntita pentru a putea intelege comportamentul aparent contradictoriu al lui Mihai. In urma unei evaluari, psihologul ar putea concluziona ca, comportamentul este de fapt un simptom al unei tulburari de depresie sau al unei alte forme de tulburare a dispozitiei.

In mod tipic, cele mai bune rezultate pentru o astfel de conditie au provenit din tratamentul care combina medicamentele si psihoterapia (de exemplu, psihoterapia cognitiv-comportamentala). Desi psihologii nu furnizeaza medicamente, ei mentin relatii cu medici care sunt capabili sa evalueze nevoia unui pacient de medicatie adecvata. Psihologul ofera intelegerea comportamentului uman si a tehnicilor psihoterapeutice care pot fi eficiente in a-l ajuta pe Mihai sa se ocupe de tulburarea lui.

4. Sorin, un adolescent, tocmai s-a mutat in oras cu familia si a fost nevoit sa se transfere la un liceu nou. Inainte fiind un elev excelent, acum nu se mai duce la cursuri si ia note foarte mici. Lui ii este foarte greu sa isi faca prieteni la noua scoala.

Pentru majoritatea adolescentilor, „a apartine” este o parte critica a adolescentei. Sorin incearca sa faca o tranzitie majora in conditii dificile. El a fost separat de reteaua de prieteni in care si-a format structura sociala si care i-a permis sa se simta „parte a grupului”.

Tinerii raspund adeseori la circumstante ingrijoratoare cu schimbari majore de comportament. Astfel, un elev excelent care incepe sa obtina note slabe, un tanar social care devine singuratic sau un lider in treburile legate de scoala pierzand interesul pentru aceste activitati, nu ar fi neobisnuit. Un psiholog, stiind ca adolescentii tind sa „testeze” mai intai si sa aiba incredere in al doilea rand, va petrece initial un timp concentrandu-se pe dezvoltarea unei relatii terapeutice cu Sorin. Apoi, psihologul va colabora cu adolescentul pentru a gasi modalitati mai bune de a-l ajuta sa se adapteze la noul sau mediu.


Sursa: Asociatia Psihologilor Americani, http://www.apa.org/helpcenter/choose-therapist.aspx

Daniel Cojocaru

Doctorand at Universitatea din Bucuresti
Daniel este doctorand in psihologia sanatatii la Universitatea din Bucuresti, asistent universitar si cercetator in cadrul Laboratorului de Psihologia Sanatatii si Neuropsihologie Clinica

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.