Dementa reprezinta o slabire psihica profunda, globala si progresiva care altereaza profund functiile intelectuale bazale si dezintegreaza conduitele sociale ale individului. Atinge personalitatea pana la nivelul structurii sale ca fiinta rationala, sistemul valorilor sale logice, de cunoastere si judecata, precum si adaptarea la mediul social al pacientului. Trasatura definitorie a dementei se dovedeste a fi deteriorarea generalizata a unor functii psihice: memoria, intelectul, personalitatea. Gandirea devine lenta, saracita de continut, incoerenta, fragmentata. Afectarea intelectului se manifesta prin tulburari de judecata, pierderea simtului critic si autocritic, tulburari ce sunt legate de aspectul sau latura operationala a inteligentei sau de activitatea sintetica mintala. si vorbirea este afectata, pierzandu-si din calitatile initiale. Atentia si concentrarea sunt diminuate, achizitiie informative se fac cu dificultate. (Tudose, 2011)

Apare dezorientarea in timp si spatiu, comportamentul sau este adesea modificat, neadecvat si dezorganizat, iar in general pacientul nu are constiinta conditiei sale. Cea mai cunoscuta forma a dementei este Alzheimer.

Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa progresiva a creierului care apare mai ales la persoane de varsta inaintata, producand o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, cu pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitatii sale, asociata cu tulburari de comportament, ceea ce realizeaza starea cunoscuta sub numele de dementa (din latina: demens). Boala si modificarile organice din creier care o insotesc au fost descrise pentru prima data de Alois Alzheimer, psihiatru si neuropatolog german. Denumirea de „boala Alzheimer” a fost utilizata pentru prima data de psihiatrul german Emil Kraepelin in manualul sau de psihiatrie (“Lehrbuch der Psychiatrie”, 1911). Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mintal la persoanele in varsta si a devenit tot mai frecventa o data cu cresterea longevitatii.

Conform Alzheimer Europe prevalenta dementei in Romania in 2012 a fost de 270,304. Procentul de 1.26% e mai mic decat media in Europa, care e 1.55%. Statisticile ne arata ca numarul de femei care sufera de dementa e mai mare decat numarul barbatilor. in momentul de fata sunt conduse mai multe studii cu privire la Alzheimer. Centrele medicale specializate conduc studii cu ajutorul pacientilor diagnosticati cu dementa, folsind experimente de tip double-blind. Astfel unul din grup va fi sub efectul placebo, iar cel de-al doilea grup medicamentatie, pentru a observa daca exista o incetinire a degradarii celulelor. Multe din studiile referitoare la aceasta boala sunt oprite sau in stand-by din cauza lipsei de pacienti voluntari. Mai multe informatii despre studii desfasurate in Bucuresti, Romania puteti gasi aici https://www.centerwatch.com/clinical-trials/listings/location/international/Romania/Bucuresti.

Un studiu cros-sectional facut de Vlad Onetiu, Sorina Mari, Ana Capisizu si colaboratorii a urmarit costul dementei in Romania. Studiul a fost derulat in Bucuresti. Media participantilor la studiu a fost de 59,3 (DS=13.3), 77.4% fiind femei. Costul direct sau indirect in cadrul studiului pe persoana a fost intre 53,787 Ron-67,554 RON. Convertit in dolari americani, media costului dementei in Romania in2013 a fost antre $9 bln si $11 bln.

Ce stim pana acum despre Alzheimer?
Faptul ca este o boala progresiva ce afecteaza si in final distruge celulele cerebrale, ceea ce duce la pierderi de memorie, schimbari in modul de gandire si in functionalitatea creierului. Aceasta boala se dezvolta incet si devine gradual din ce in ce mai rau pentru pacienti, celulele cerebrale fiind in declin sau chiar murind. intr-un final este fatala, iar la momentul actual nu este niciun remediu.
Neurostiintele incearca, cu ajutorul studiilor, sa gaseasca tratamente eficiente si moduri de prevenire a bolii. De asemenea, in prezent, cercetatorii se axeaza si e tratamente si modalitati de ingrijire a pacientilor care sufera de aceasta boala, oferirea de suport pentru familile, prietenii si ingrijitorii lor.

Care sunt semnele inceputului de dementa si cum progreseaza ea?
Acestea sunt niste semne pe care oricine le poate observa cu usurinta daca le cunoaste. Bineinteles, semnele artrebui interpretate de specialisti, insa pentru a ajunge la acestia este nevoie ca cineva sa le observe mai intai. Pierderea memoriei este unul din primele semne care apar. Pierderile scurte de memorie la varsta de 60-70 sunt normale, nu reprezinta semne ale bolii Alzheimer, insa daca acestea sunt repetitive si dese, ar trebui sa ridice un semn de intrebare. Un al doilea semn este schimbarea gandirii, a comportamentului si chiar a personalitatii persoanei. Se poate sa avem impresia ca nu mai recunoastem persoana care sta in fata noastra.

O persoana care are un debut de Alzheimer ar putea sa:
– evite situatii noi si nefamiliare
– sa aiba reactii intarziate si capacitate de invatare incetinita
– incepe sa vorbeasca mult mai lent decat inainte
– incepe sa foloseasca judecati slabe si sa ia decizii nepotrivite pentru situatiile in care se afla
– ar putea avea si schimbari de stare, sa devina depresivi, iritabili sau fara stare.

In cazul in care boala este moderata:
– exista probleme de recunoastere a prietenilor si a familiei
– devine mai agitata, in special dupa-masa sau noaptea
– are probleme la citire, scriere si cu numerele
– nu pot face lucruri simple, cum ar fi sa foloseasca microundele

In cazul in care boala este severa persoana de obicei:
-nu isi mai aminteste cum sa faca baie, sa manance, sa se imbrace sau sa foloseasca toaleta independent
– e mai confuza dupa-masa si are probleme cu somnul
– nu mai poate comunica folosind cuvinte
– nu mai are control sfincterian (incontinenta)
Aceasta boala este una care ne arata fragilitatea fiintei umane. Este una din bolile care afecteaza ooamenii direct si indirect. Cu efortul specialistilor si cercetatorilor putem spera ca, intr-un viitor apropiat sa se gaseasca un remediu, un mod de prevenire sau o modalitate de incetinire a degradarii celulelor cerebrale.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.