Fiziopatologia care stă la baza apariției bolilor cardiace predispune pacienții la tulburări cognitive asociate. În studiile în care s-au comparat performanțele neuropsihologice ale presoanelor sănătoase cu bolnavii cardiaci, aceștia din urmă au avut performanțe mai slabe cu deficite la nivelul memoriei, abstracției verbale, fluenței verbale. Hipertensiunea arterială și bypass-ul coronarian au fost asociate cu o frecvență mai mare de afecțiuni psihologice și cognitive. gnw_brain_heart

Afecțiunile cardiace pe care le evaluez:

  • Hipertensiunea arterială
  • Afecțiuni congenitale ale inimii care necesită intervențiechirurgicală și/sau transplant
  • Infarct miocardic
  • Boala arterială coronariană
  • Fibrilație arterială, ventriculară

 

Mecanismele producerii deficitelor cognitive sunt diverse, spre exemplu:

  • În cazurile de infarct subit cu stop cardiac și resuscitare, dacă trec mai mult de 4-5 minute poate să apară hipoxia severă. Stopul cardiorespirator cauzează ischemie globală și hipoxie. Există zone vulnerabile la hipoxie (neuronii mici și medii din striat, neuronii din cortex, neuronii talamici, celulele Purkinjie din cerebel)
  • Coma: dacă apare coma pentru o perioadă mai lungă, prognosticul cognitiv este mai scăzut, iar mulți pacienți au encefalopatie după comă, dificultăți cognitive și motorii. Apar schimbări la nivelul cortexului cerebral, cerebelului, talamusului, hipocamplui și substanței albe. În perioadele timpurii de la trezirea din comă, apare o stare de confuzie cu ineficiență cognitivă generalizată, tulburări severe ale atenției, orientării, auto-controlului, agitație. Deficitele reziduale apar la nivelul memoriei, funcțiilor executive, funcțiilor vizuo spațiale.
  • Bypass coronarian: pe termen lung, la o parte din pacienți se păstrează deficitele cognitive din faza post-operatorie dar la o intensitate mult mai mică. Aproape toți pacienții au riscuri neuropsihologice existente preoperator. Problemele cognitive pe termen lung inlcud memorie vizuospațială și verbală redusă, deficite în fluența verbală, viteza motorie și cognitivă scăzută, deficite la nivelul memoriei de lucru.

Pacientul cardiac nu ar putea supraviețui fără multe din intervențiile chirurgicale sau tratamentele prescrise de medic. Deficitele cognitive depistate la timp îl pot ajuta să intre într-un program de neuroreabilitate care să le reducă și să dobândească strategii compensatorii de a face față la sarcinile zilnice. În străinătate vedem frecvent la copii program de monitorizare Neurodevelopmentală pentru cei care au suferit intervenții cardiovasculare. Exemplu: Institutul Kennedy Krieger de la John Hopkins, Spitalul de Copii din Atlanta