Copiii cu probleme de functionare executiva pot fi invatati sa depaseasca sau sa lucreze impreuna cu punctele slabe ale acestora. Iata cateva strategii educationale si abordari comportamentale pe care profesionistii le pot folosi:

Psihoterapeuti si alti specialisti

Mai multe tipuri de profesionisti pot oferi strategii si sprijin pentru dumneavoastra si copilul dvs. Psihoterapeutii, terapeutii ocupationali, psihologii si logopezii pot ajuta cu totii la problemele de functionare executiva. De exemplu, terapia cognitiv-comportamentala ii poate oferi copilului instrumentele mentale pentru a putea auto-monitoriza gandurile si comportamentele. Terapeutii pot oferi, de asemenea, cursuri de formare pentru a ajuta copilul sa invete modalitatile adecvate de a raspunde in situatii sociale. Oricare ar putea fi facuta in mod privat sau ca parte a unui program scolar.

Daca copilul dumneavoastra este eligibil pentru servicii speciale, dumneavoastra si scoala puteti lucra impreuna pentru a crea un plan de sprijin si de acomodare. Acestea pot include ajutoare vizuale, liste de verificare si asistenta in timpul testelor. Chiar si fara o tulburare diagnosticata, terapia poate oferi sprijin academic. Acestea pot include:

  • Raspuns la interventie (Response to intervention, RTI): Unele centre #utilizeaza acest program pentru a gasi elevi care raman in urma si pentru a le oferi ajutor in plus. Ajutorul suplimentar incepe cu instruirea in grupuri mici. Daca copilul dvs. nu progreseaza intr-un grup mic, programul se deplaseaza pentru a-si oferi o instruire intensa unu-la-unu.
  • Suporturi informale (Informal supports): Acestea sunt strategiile pe care profesorul copilului le poate utiliza pentru a usura invatarea copilului dumneavoastra. De exemplu, copilului i se poate atribui un loc aproape de partea din fata a clasei, astfel incat sa se poata concentra mai bine si sa poata fi atent mai usor.

Asociatii si grupuri de suport pentru parinti

Scoala si furnizorii de ingrijire a sanatatii copilului dvs. nu sunt singurele resurse de sprijin. Comunitatile de parinti online va pot ajuta sa va conectati cu alti parinti ai caror copii au probleme similare.

 

Sursa: https://www.understood.org/en/learning-attention-issues/child-learning-disabilities/executive-functioning-issues/understanding-executive-functioning-issues

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021