Hipoglicemia poate provoca probleme cognitive. In special persoanele cu diabet sufera de hipoglicemie. Persoanele cu diabet de tip 1, dar si specialistii sunt rareori informati despre efectele bolii asupra functiilor creierului.

Aproximativ jumatate din pacientii cu diabet de tip 1 sufera de hipoglicemie minora (sub 70 mg/dl) pana la 10% din timp. Mai multe informatii despre diabetul de tip 1 aici.

Ce efecte negative are hipoglicemia asupra functiilor creierului?

Incepand cu 50-55 mg/dl pot aparea temporar urmoaterele probleme: incetinire mentala, atentie scazuta sau probleme in planificare. Aceste deficite pot avea repercursiuni grave, mai ales cand de ex. conducem masina. Astfel putem cauza accidente sau putem face erori majore. Hipoglicemia aparuta brusc poate fi cu atat mai grava, cu cat multi pacienti nu isi dau seama ca intampina probleme cognitive si poate trece netratata.

 In cat timp revin functiile creierului la normal?

Vestea buna este ca dupa tratatea hipoglicemiei, functiile cognitive revin rapid, in decurs de 45-75 de minute si in cazul hipoglicemiei grave, in decurs de 36 de ore.

Ce se intampla la nivelul creierului cand avem hipoglicemie?

Hipoglicemia se leaga de o cantitate redusa de sange in creier. Astfel in special partea frontala a creierlui este afectata. La animale, hipoglicemia severa, este asociata cu absenta activitatii neuro-electrice pentru cateva minute, ceea ce duce la moartea neuronilor.

Ce se intampla daca hipoglicemia se tot repeta?

Daca hipoglicemia se repeta, atunci partea frontala a creierului si ganglionii bazali nu vor primi in permanenta suficient sange. De asemenea, hiploglicemia repetitiva este asociata si cu reducerea substantei neagre (cea bogata in neuroni) din creier. In acest caz, problemele cognitive de mai sus se pot agrava.

 

Referinte

Gonder-Frederick LA, Cox DJ, Driesen NR, et al. Individual differences in neurobehavioral disruption during mild and moderate hypoglycemia in adults with IDDM. Diabetes. 1994;43:1407–12.

Cox D, Gonder-Frederick L, McCall A, et al. The effects of glucose fluctuation on cognitive function and QOL: the functional costs of hypoglycaemia and hyperglycaemia among adults with type 1 or 2 diabetes. Int J Clin Pract. 2002;129:20–6.

Ferguson SC, Blane A, Perros P, et al. Cognitive ability and brain structure in type 1 diabetes: relation to microangiopathy and preceding severe hypoglycemia. Diabetes. 2003;52:149–56.

Andreea Iordan Jezlova

Andreea Iordan Jezlova

Neuropsiholog specializat in geriatrie at Evangelical Hospital Königin Elisabeth Herzberge (KEH)
S-a specializat pe adulti la varsta a treia cu probleme cognitive si afective. Printre pacientii ei se numara persoane cu dementa, tulburari neurologice, tendinte suicidare, depresie. Andreea este interesata de bolile neuro-degenerative si pe plan personal, avand-o pe mama ei bolnava de o dementa mai rar intalnita.
Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie) si alte institutii din spatiul anglofon. Este membru in Consiliul Psihologilor Geriatri din Berlin-Brandenburg.
Scopul ei este promovarea informatiilor intr-o maniera accesibila, inteligibila atat pentru specialisti, cat si pentru oamenii fara cunostinte medicale.
Andreea Iordan Jezlova

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.