Cazuri ca ale actritei Stela Popescu se intampla zilnic, in toata lumea. 1 din 3 persoane cu accident vascular cerebral moare. Ce este accidentul vascular cerebral pe intelesul tuturor? Cum detectezi accidentul prin cea mai simpla metoda?

Accidentul vascular cerebral sau pe scurt AVC apare cand sangele nu mai circula in creier cum trebuie; el este provocat de un cheag de sange sau de o sangerare. Un AVC duce la lipsa de oxigen in creier. Asta te face sa nu mai te poti misca, vorbi, vedea sau simti dintr-o data. AVC-ul poate duce la deces si de aceea chemarea personalului medical e urgenta.

Care sunt persoanele cu risc crescut?

Cei mai multi care sufera de AVC au peste 65 de ani, dar si cei tineri se numara printre victime. Daca ai tensiune mare, colesterol crescut, diabet sau fumezi, daca ai rude care au avut sau au murit de AVC, atunci ai un risc mai mare sa suferi de AVC.

Care sunt simptomele alarmante?

Simptomele depind de la persoana la persoana, in functie de ce zona din creier este afectata. De obicei persoana brusc:

 • are probleme in miscarea fetei, bratelor, picioarelor, cel mai adesea doar pe o parte a corpului (dreapta sau stanga);
 • nu mai poate vorbi sau intelege ce ii spui;
 • este dezorientata;
 • are ameteli;
 • nu mai vede bine cu un ochi sau cu ambii;
 • are probleme cu echilibrul si nu mai poate merge;
 • are o durere de cap puternica fara o cauza anume.

Care este cea mai simpla metoda de a detecta AVC?

Folosind metoda FAST (Face-Arm-Speech-Time) te poti asigura ca persoana este in regula:

 • face sau fata – cere-i persoanei sa rada sau sa-ti arate dintii; daca observi ca nu reuseste sau daca vezi vreo parte a gurii ca arata ciudat (coltul gurii nu se misca), atunci poate avea un AVC;
 • arm sau brat – cere-i persoanei sa-si intinda bratele; daca unul din brate nu se misca sau atarna, atunci e un semn de AVC;
 • speech sau vorbire – cere-i persoanei sa spuna „stiu cine sunt si unde sunt“; daca nu reuseste, poate fi un semn de AVC;
 • time sau timp – daca observi simptomele de mai sus, apeleaza de urgenta la 112 si cheama salvarea. Cu cat intervii din timp, cu atat poti salva o viata. Nu astepta!
Andreea Iordan Jezlova

Andreea Iordan Jezlova

Neuropsiholog specializat in geriatrie at Evangelical Hospital Königin Elisabeth Herzberge (KEH)
S-a specializat pe adulti la varsta a treia cu probleme cognitive si afective. Printre pacientii ei se numara persoane cu dementa, tulburari neurologice, tendinte suicidare, depresie. Andreea este interesata de bolile neuro-degenerative si pe plan personal, avand-o pe mama ei bolnava de o dementa mai rar intalnita.
Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie) si alte institutii din spatiul anglofon. Este membru in Consiliul Psihologilor Geriatri din Berlin-Brandenburg.
Scopul ei este promovarea informatiilor intr-o maniera accesibila, inteligibila atat pentru specialisti, cat si pentru oamenii fara cunostinte medicale.
Andreea Iordan Jezlova

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.