Daca copilul tau se confrunta cu probleme de functionare executiva si tocmai ai aflat acest lucru, e posibil sa te intrebi ce e de facut in continuare. Cum poti sa il ajuti sa isi imbunatateasca capacitatea de organizare sau de a face planuri? Ce il poate ajuta sa inceapa o sarcina, sau sa o duca la bun sfarsit? Iata cativa pasi ce iti pot fi de folos pentru a-ti ajuta copilul sa faca fata problemelor de functionare executiva, atata acasa cat si la scoala.

 1. Informeaza-te in legatura cu problemele de functionare executiva

Aptitudinile implicate in functionarea executiva ne ajuta sa finalizam un obiectiv intr-un mod organizat si eficient. Informeaza-te despre functiile executive si legatura lor cu procesul de invatare la copii. Apoi incearca sa iti faci o idee despre cum este sa ai dificultati ce tin de functionarea executiva : fii curios si exploreaza cum ar arata o zi din viata unui copil ce se confrunta cu astfel de probleme, simuleaza o situatie in care sa poti experimenta dificultatile de organizare.

Descopera in ce mod problemele de functionare executiva  afecteaza viata copilului tau. Are dificultati in a incepe o sarcina? Cum ii influenteaza viata sociala, abilitatile matematice sau abilitatile ce tin de dezvoltarea cititului? Informeaza-te despre modul in care provocarile functionarii executive  afecteaza dezvoltarea copilului tau la varste diferite.

2. Intelege legatura dintre ADHD si problemele de functionare executiva

Problemele de functionare executiva apar adesea in cazul copiilor cu dificultati de invatare sau de atentie, in special in cazul celor diagnosticati cu ADHD.

3. Analizeaza optiunile de tratament si de terapie pentru dificultatile de fuctionare executive

Discuta cu medicul specialist despre optiunile de tratament, una dintre aceste optiuni putand fi terapia cognitiv comportametala.

4. Invata-ti copilul  cum sa-si comunice nevoile si  cum sa ceara ajutorul

Este important pentru copilul tau sa isi dezvolte abilitatea de a comunica cadrelor didactice cum il pot ajuta  in cadrul orelor de curs pentru a face fata provocarilor cu care se intalneste ca urmare a problemelor de functionare executiva . Ajuta-ti copilul sa-si recunoasca atat punctele tari cat si dificultatile pe care le intalneste.

5. Discutati serviciile si suportul  din cadrul scolii

Informati cadrele didactice in legatura cu problemele de functionare executive cu care se confrunta copilul dumneavoastra si incercati sa dezvoltati impreuna un plan ce ii va permite copilului o mai buna adaptare la cerintele scolare.

6. Fiti atenti la impactul emotional pe care problemele de functionare executiva il pot avea asupra copilului

Dificultatile de invatare si de atentie pot avea un impact emotional asupra copilului. Informati-va in legatura cu semnele de depresie sau anxietate  si cum pot fi recunoscute la copii si adresati-va specialistilor in cazul in care le sesizati.

7. Descoperiti diferite moduri in care va puteti ajuta copilul acasa

Dezvoltati strategii si material de lucru prin care sa va ajutati copilul sa isi dezvolte abilitatile de organizare si management al  timpului. In functie de varsta copilului puteti dezvolta strategii care sa il ajute sa  se focuseze asupra sarcinii.

8.Cautati un grup de suport 

Luati legatura cu alti parinti ai caror copii se confrunta cu probleme de functionare executiva, impreuna puteti sa impartasiti din experinta personala si sa invatati unii de la altii diferite strategii ce pot fi utilizate.

9. Pastrati legatura cu persoanele din mediul scolar

E important sa pastrati legatura cu invatatoarea/profesorii copilului dumneavoastra si sa ii informati cum problemele de functionare excutiva ii pot afecta acestuia performanta scolara. Feed-back-ul cadrelor didactice poate fi si un indicator al planului pe care il urmati pentru a va ajuta copilul.

Sursa: understood.com

Andreea Diaconescu
Urmareste

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.