neurochirurgie marie curie

 

Calitatea îngrijirilor medicale în domeniul neuroştiinţelor de care ne bucurăm astăzi a fost construită în urma mutlor ani de efort ale medicilor, neuropsihologilor și alți profesioniști din domeniul medical care investighează cauzele și potențiale tratamente pentru boli. Efortul neobosit de nenumărate cadre medicale a făcut ca multe odată boli să deţină un tratament în prezent. Dezvoltarea de noi tratamente medicale și remedii nu s-ar întâmpla fără cercetarea în domeniul sănătății și rolul activ al voluntarilor şi al pacienţilor.

 

Fără cercetare, multe boli care pot fi tratate acum ar paraliza oamenii sau ar duce la deces timpuriu. Noi medicamente, noi modalităţi de a trata bolile vechi și noi și noi modalități de prevenire a bolilor la persoanele cu risc de dezvoltare, poate rezulta doar din cercetarea în domeniul sănătății.Înainte de a exista cercetarea în domeniul sănătății a fost ca parte a asistentei medicale, doctorii alegeau tratamentele medicale bazate pe cele mai bune presupuneri ale lor iar acestea au fost de multe ori greşite. Acum, cercetarea în domeniul sănătății elimină nevoia ghicirii. Multe lucruri pe care le luăm acum ca atare în domeniul medical sunt rezultatul unor studii medicale care au fost făcute în trecut.

 

neuropsihologie

 

Modelul de activitate clinică pe care îl profesez este paradigma scientist-practicioner, model pe care l-am asmiliat cu rapiditate în cadrul studiilor masterale la Universitatea Babeș-Bolyai și pe care îl voi urma și la doctorat. Acest model permite cercetarea empiriă să influențeze practica de specialitate neuropsihologică, permițând ca experiențele din timpul practicii aplicate să formeze întrebări noi de cercetare pentru avansarea, rafinarea și perfecționarea paradigmelor științifice ale domeniului.

 

În România, deși există un deficit de neuropsihologi, nici pregătirea academică, nici pregătirea practică nu există. Nu există formare nici la nivel masteral, nici la nivel doctoral în neuropsihologie, iar doctoratele nu dețin componenta practică existentă în străinătate.

 

În prezent sunt implicată în numeroase proiecte de cercetare cu scopul de a îmbunătăți serviciile de neuropsihologie din România. Mă ocup de etalonarea unor teste, scale, chestionare și baterii de testare în psihologie clinică și neuropsihologie pentru a fi aduse în România. Fără aceste instrumente niciun clinician nu poate profesa într-un mod competent. Cum din păcate încă nu am un doctorat și nu sunt nici încadrată într-o școală doctorală iar doctoratul urmează să îl finalizez în străinătate, o parte proiectele de cercetare nu au fonduri iar participarea se face pe bază de voluntariat. Proiectele finanțate sunt pentru patologii specifice și nu permit plata subiecților pentru a participa.

 

 

 

 

Cercetari in derulare

Proiecte incheiate

Studiu cross-cultural al temperamentului copiilor romani si americani (3-7 ani)

Impreuna cu Sam Putnam, profesor specializat in psihologia dezvoltarii de la Bowdoin College (Departamentul de Psihologie, Maine, SUA) voi realiza mai multe studii interculturale despre temperamentul copiilor din mai multe tari, in special SUA si Romania.

Parintii interesati sa participe la acest studiu trebuie doar sa completeze un chestionar de temperament si un scurt chestionar demografic. Rezultatele individuale se trimit prin e-mail, iar completarea este anonima, singurele date personale de care vom avea nevoie sunt initialele (pentru identificare in baza de date), data nasterii (pentru scorare) si o adresa de e-mail (pentru trimiterea raportului cu rezultatele)

Etalonare NEPSY II

Dacă dorești să ajuți copiii bolnavi, poți participa la etalonarea unui test psihologic, neurocomportamental iar în acest mod noi vom aduna date de la cât mai mulți copii sănătoși iar ulterior, când vom avea un copil bolnav vom aplica testul, vom face o comparație și vom putea determina dacă are anumite probleme sau nu. De multe ori, viața copiilor bolnavi depinde de cea a copiilor sănătoși.

Oportunitate de participare gratuita la testare a inteligentei in scop de etalonare

In perioada ianuarie-mai 2017 voi lucra la procedura de standardizare a unui test de IQ recunoscut pe plan international.

Testarea se adreseaza in principiu persoanelor sanatoase: au mai ramas locuri disponibile doar pentru intervalul de varsta 12-17 ani.

Write a comment:

Your email address will not be published.