Cand creierul reactioneaza mai slab la succes si la recompensa.

Pentru multi copii, luna decembrie este adesea asociata cu daruri si bucurii, dar cand un copil nu pare entuziasmat sa primeasca daruri, ar putea fi un semn ca ceva nu este in regula. Masurand undele cerebrale, cercetatorii de la Universitatea Washington de Medicina din St. Louis au descoperit ca copiii deprimati clinic nu raspund la recompensa in acelasi mod ca alti copii.

Studiile anterioare efectuate de acelasi grup de savanti au descoperit ca o capacitate redusa de a trai bucuria este un semn esential de depresie clinica la copii. Descoperirile noului studiu au putea ajuta la explicarea fundamentelor biologice ale descoperirilor anterioare.

“Aceste concluzii ne pot arata cum proceseaza creierul emotiile la copiii cu depresie,” a declarat cercetatorul Dr. in stiinte medicale Joan L. Luby, director al programului de dezvoltare emotionala a Universitatii Washington. “Placerea pe care o obtinem din recompensa — cum ar fi jucariile si darurile — ne motiveaza sa avem succes si sa cautam si mai multe recompense. Temperarea acestui proces din timp este o chestiune serioasa deoarece poate afecta modul ulterior de reactie la recompensa al persoanei in viata adulta.”

Noile descoperiri au fost publicate in decembrie 2016 in revista Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry (Jurnalul academiei americane de psihiatrie pediatrica si de adolescenti).

“Un raspuns incomplet la recompensa este observat frecvent in creierul adultilor si adolescentilor depresivi”, a declarat autorul Andrew C. Belden, doctor in psihologie, profesor asistent in psihiatrie pediatrica. “In acest studiu, am fost interesati sa aflam daca si prescolarii au avut un raspuns incomplet la recompensa si, intr-adevar, creierul copiilor de 4 ani au inregistrat raspunsuri foarte similare. Aceste concluzii confirma alte descoperiri in legatura cu multe aspecte neuro-comportamentale ale depresiei care se mentin constante de-a lungul vietii.”

Cercetarea a implicat 84 de copii, a fost desfasurata ca parte a unui studiu mai extins despre depresia clinica la copiii de 3-7 ani. Cercetatorii principali ai acestui studiu extins ce include terapie si imagistica cerebrala functionala, sunt Luby si Deanna M. Barch, doctor in psihologie, presedinte al Universitatii Washington, Catedra de Stiinte psihologice si ale creierului in Arte si Stiinte, si Gregory B. Couch, profesor de psihiatrie la Universitatea de Medicina.

Copiii au avut pe cap un dispozitiv legat la fire ce masurau activitatea electrica a creierului cu ajutorul aparatului de electroencefalograme (EEG). Apoi copiii au jucat un joc pe computer care a presupus alegerea uneia dintre doua usi prezentate pe ecran. Alegerea unei usi le aducea puncte, iar alegerea celeilalte usi se solda cu pierdere de puncte.

Cercetatorii au testat aceasta idee pe adulti si adolescenti prin recompensa financiara. In acest studiu insa, copiii care alegeau usa buna indeajuns de multe ori, castigau o jucarie pe care o puteau lua dintr-un cos cu figurine, mingi si jucarii de plus, pe care le vazusera inainte de inceperea sesiunii pe computer.

Creierul copiilor deprimati clinic a raspuns similar cu cel al copiilor ne-depresivi cand se pierdeau puncte, dar cand alegeau usa corecta, raspunsul lor era incomplet.

Rezultatele EEG au aratat ca creierul lor nu a reactionat la fel de puternic la evenimentul placut de alegere a usii corecte de pe ecran”, a spus Belden. “Creierul lor nu a reactionat exagerat la alegerea gresita. Atat creierul copiilor deprimati, cat si cel al copiilor ne-deprimati au reactionat la fel cand au ales gresit usa. Diferentele observate au corespuns raspunsului la recompensa.”

Luby si Belden vor in continuare sa vada daca raspunsul incomplet la recompensa se schimba dupa tratament.

“Este posibil sau nu sa se normalizeze”, a spus Luby, profesor de psihiatrie pediatrica. “Dar credem ca raspunsul la recompensa se va ameliora.”

Luby si Belden au spus ca atunci cand un copil mic nu pare entuziasmat de recompense, cum ar fi jucarii sau cadouri, acesta poate fi un semn ca copilul este deprimat sau ca il pandeste o depresie. Daca situatia continua, parintii ar fi bine sa consulte un pediatru.

“Exista factori de risc evidenti”, a explicat Luby. “Capacitatea redusa de a se bucura de activitati si de joaca este un semn esential. Copiii care se simt prea vinovati ca au gresit ceva si cei la care se observa modificari de apetit si de somn, de asemenea, sunt expusi la acest risc. Faptul ca sunt tot timpul tristi, iritabili sau mai putin motivati poate indica posibilitatea unei depresii chiar la copii de 3 sau 4 ani, iar noi recomandam ca acesti copii sa fie evaluati.”

Sursa:  “Corelatii neurale ale procesarii recompensei la prescolarii deprimati si la cei sanatosi” de Belden AC, Irgin K, Hajcak G, Kappenman ES, Kelly D, Karlow S, Luby JL, si Barch DM in Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. Publicat online octombrie 4 2016 doi:10.1016/j.jaac.2016.09.503

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.