Alzheimer-ul, cea mai comuna forma de dementa, este o boala ce afecteaza memoria, gandirea, capacitatea de judecata, atentia, orientarea si comportamentul. Desi cel mai important si cel mai des intalnit factor asociat cu instalarea bolii este batranetea – majoritatea pacientilor cu Alzheimer avand peste 65 de ani -, boala poate afecta si persoane cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani.

Degradarea creierului se produce lent si treptat, iar, la inceput, simptomele pot fi considerate o parte normala a procesului de imbatranire, motiv pentru care apropiatii bolnavului rareori sesizeaza ca ar fi ceva in neregula. Pe masura ce boala avanseaza, insa, apar schimbari vizibile de comportament, rapiditatea agravarii simptomelor variind de la o persoana la alta. Este, asadar, foarte important sa depistam inca de la inceput simptomele ce prevestesc instalarea bolii Alzheimer.

Zece simptome ale bolii Alzheimer

1. Pierderi de memorie

Pierderile de memorie, in mod special uitarea informatiilor proaspat invatate sunt, in general, primul semnal de alarma al bolii Alzheimer. in aceasta faza, pacientii se afla in incapcitatea de a-si aminti evenimente petrecute recent sau date importante si incep sa solicite aceeasi informatie in repetate randuri. Totodata, apare nevoia de a utiliza diverse suporturi de memorare (de exemplu notite si semne) si de a apela la ajutorul membrilor familiei pentru desfasurarea unor acitivitati care, in mod normal, ar fi fost realizate pe cont propriu. Desi este adevarat ca odata cu inaintarea in varsta apar, in mod natural, dificultati in memorare, persoanele care nu sunt afectate de boala nu vor suferi modificari comportamentale si nici alte schimbari asociate maladiei Alzheimer.

2. Dificultati in planificarea si realizarea activitatilor comune

Pe langa pierderile de memorie si dezorientarea generala, printre primele semne ale bolii se numara si o serie de provocari in planificarea si indeplinirea unor sarcini, bunaoara banale (de exemplu, uitarea unor retete culinare sau a modului de functionare a unor aparate si gadget-uri cu care persoana era familiarizata). De asemenea, pacientii incep sa aiba dificultati de concentrare si au nevoie de un timp indelungat pentru a realiza lucruri pe care inainte le faceau aproape mecanic.

3. Probleme in vorbire si scriere

Urmarirea si antrenarea in conversatii pot fi sarnici destul de dificile pentru persoanele cu boala Alzheimer. Adeseori, acestia fac pauze bruste in mijlocul unei discutii, pentru ca apoi sa nu-si aminteasca despre ce vorbeau, sau, pur si simplu, ajung sa spuna acelasi lucru de mai multe ori. De asemenea, apar dificultati in gasirea cuvintelor potrivite, in sensul in care fie se folosesc termeni gresiti pentru a desemna anumite lucruri, fie cuvantul cautat nu „apare in minte”, motiv pentru care discursul lor, scris sau verbal, este greu de inteles. De exemplu, acestia ar putea spune „obiectul pe care il folosesc pentru gura” in loc de „periuta de dinti”.

4. Confuzie privind ora si locul in care se afla

Personale care sufera de boala Alzheimer pot pierde notiunea timpului si/sau a locului in care se afla. Pacientilor le este din ce in ce mai greu sa inteleaga anumite lucruri, iar, de multe ori, nu-si pot aminti cum au ajuns intr-un loc sau ce cauta acolo. De exemplu, acestia se pot rataci in propriul cartier, pot uita unde se afla sau cum sa ajunga acasa.

5. Luarea unor decizii neadecvate (judecata slaba)

Persoanele disgnosticate cu Alzheimer tind sa ia, adeseori, decizii nepotrivite ce privesc mai multe aspecte ale vietii. Ele se pot imbraca necorespunzator, purtand mai multe straturi de haine intr-o zi calduroasa sau imbracaminte subtire intr-un anotimp rece. De asemenea, pacientii cu Alzheimer pot manifesta o judecata slaba si in ceea ce priveste aspectul financiar, social etc.

6. Probleme in gandirea abstracta

Actiunile mentale complexe, precum calculele, pot deveni o adevarata provocare pentru un pacient cu Alzheimer. Capacitatea de a gandi abstract se diminueaza odata cu avansarea bolii, ajungand, in anumite cazuri, pana in punctul in care persoanele afectate de boala nu-si pot aminti cum sau pentru ce se folosesc numerele.

7. Ratacirea lucrurilor/obiectelor

Un alt semn al maladiei Alzheimer este ratacirea lucrurilor. Cu alte cuvinte, un bolnav de Alzheimer poate pune anumite obiecte in locuri total nepotrivite sau poate rataci un lucru, neputandu-si aminti unde l-a pus sau ce a facut cu el. Cu cat aceste rataciri devin din ce in ce mai frecvente, cu atat persoana afectata de Alzheimer va deveni din ce in ce mai suspicioasa.

8. Schimbari in comportament

Persoanele afectate de boala Alzheimer gasesc cu greu satisfactie in lucrurile si activitatile care inainte produceau placere si pot experimenta schimbari bruste de dispozitie (de la calm, la tristete, la furie), aparent, fara niciun motiv.

9. Schimbari de personalitate

Adeseori, personalitatea celor afectati de maladia Alzheimer se poate modifica radical. Acestia pot deveni tematori, confuzi, suspiciosi sau dependenti de un alt membru al familiei.

10. Pierderea initiativei

Statul pasiv in fata televizorului ore intregi, dormitul excesiv, pierderea interesului pentru activitatile care odata aduceau placere se numara, de asemenea, printre simptomele ce ar trebui sa ridice semne de intrebare in privinta diagnosticarii bolii Alzheimer.


Referinte:

Leifer, B. P. (2009). Alzheimer’s disease: Seeing the signs early. in Journal of the American Academy of Nurse Practitioners, 21(11), 588-590.

National Institute of Aging. National Institute of Health. Alzheimer’s Disease: Unraveling the Mystery (editie exlclusiv online), 28-30.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.