In Romania 1 din 10 persoane sufera de diabet. Persoanele cu diabet de tip 1, dar si specialistii sunt rareori informati despre efectele bolii asupra functiilor creierului.

Ce este diabetul de tip 1 pe scurt?

Diabetul de tip 1 apare cand pacientul este depedent de insulina. Diabetul de tip 1 este o boala endocrina. Mai exact, in pancreas sunt distruse prea multe celule de tip β, care produc in mod normal insulina. In Romania peste 200.000 de persoane cu diabet de tip 1 primesc regulat insulina.

Ce efecte are diabetul de 1 asupra functiilor creierului?

Brands si colegii au analizat 33 de studii cu peste 660 de adulti bolnavi de diabet de tip 1. Acestia au fost comparati cu cu pacienti sanatosi. La pacientii cu diabet, cercetatorii au remarcat mai multe probleme cognitive. Probleme moderate se observa la viteza psihomotorie. Viteza psihomotorie inseamna cat de rapizi suntem cand trebuie sa folosim o informatie noua sau sa rezolvam sarcini. Probleme minore pana la moderate sunt observate la: inteligenta, atentia vizuala si sustinuta (cand ne concentram prin vaz, o perioada lunga de timp), flexibilitatea cognitiva. Suntem flexibili cognitiv cand trebuie sa trecem de la un stimul la altul rapid, de ex. cand trebuie mai intai sa ne concentram asupra culorii si apoi asupra formei unui obiect; perceptia vizuala (cand ne dam seama ce obiect vedem, de ex. o casa, un scaun).

Totusi exista si functii neafectate la pacientii cu diabet de tip 1. Intacte sunt:

  • memoria,
  • viteza motrica (cand de rapid  ne miscam),
  • selectivitatea atentiei (cat de bine ne concentram doar pe un singur stimul, de ex. doar pe culoarea rosie printre 100 de culori),
  • atentia distributiva (cat de bine ne concentram pe mai multi stimuli in acelasi timp, de ex. atat pe culoarea rosie cat si pe verde, printre 100 de culori),
  • limbajul.

De obicei, problemele cognitive pot fi agravate de alte boli, cum ar fi bolile vasculare.

Din cauza insuficientei de insulina corpul poate suferi urmatoarele dereglari: lipsa (hipoglicemie) sau exces de glucide (hiperglicemie). Despre efectele acestor dereglari  asupra creierului aflam in acest articol.

 

Referinte
1. Jacobson, A. M., Musen, G., Ryan, C. M., Silvers, N., Cleary, P., Waberski, B., … & Harth, J. (2007). Long-term effect of diabetes and its treatment on cognitive function. The New England journal of medicine356(18), 1842-1852.
2. Biessels, G. J., Deary, I. J., & Ryan, C. M. (2008). Cognition and diabetes: a lifespan perspective. The Lancet Neurology7(2), 184-190.

3. Brands, A. M., Biessels, G. J., De Haan, E. H., Kappelle, L. J., & Kessels, R. P. (2005). The effects of type 1 diabetes on cognitive performance. Diabetes care28(3), 726-735.

4. Morrow, L. (2010). Handbook of medical neuropsychology. C. L. Armstrong (Ed.). New York: Springer.

5. http://fadr.ro/diabetul-in-romania/

Andreea Iordan Jezlova

Andreea Iordan Jezlova

Neuropsiholog specializat in geriatrie at Evangelical Hospital Königin Elisabeth Herzberge (KEH)
S-a specializat pe adulti la varsta a treia cu probleme cognitive si afective. Printre pacientii ei se numara persoane cu dementa, tulburari neurologice, tendinte suicidare, depresie. Andreea este interesata de bolile neuro-degenerative si pe plan personal, avand-o pe mama ei bolnava de o dementa mai rar intalnita.
Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie) si alte institutii din spatiul anglofon. Este membru in Consiliul Psihologilor Geriatri din Berlin-Brandenburg.
Scopul ei este promovarea informatiilor intr-o maniera accesibila, inteligibila atat pentru specialisti, cat si pentru oamenii fara cunostinte medicale.
Andreea Iordan Jezlova

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.