
Exista o multitudine de motive pentru care un parinte ar solicita o testare a inteligentei copilului sau cu Scala Wechsler de Inteligenta pentru Copii. In Romania exista aceata testare disponibila doar pentru intervalul de varsta 6-16 ani, pentru copiii prescolari WPPSI nu este adaptat. In ceea ce priveste testarea neuropsihologica NEPSY, aceasta se poate realiza in intervalul 3-12 ani.
De cele mai multe ori aceasta testare este solicitata fie de catre un medic pentru un proces de diagnostic, fie de catre psihologul care evalueaza copilul. Exista si situatii cand parintii observa anumite abilitati diferite la copil si doresc sa afle profilul cognitiv al acestuia si daca se incadreaza sau nu in categoria abilitatilor inalte/supradotarii. Daca nu ati testat pana acum copilul cu WISC-IV, luati in vedere ca partea interesanta a unui astfel de test de IQ nu este coeficientul de inteligenta in sine, ci rezultatele obtinute la probele individuale si comportamentele pe care le are copilul in timpul testarii. Testarea este o sursa valoroasa de informatii despre modul in care copilul abordeaza invatarea.
Testarea neuropsihologica ne ofera un profil cognitiv al copilului din alte perspective (limbaj, atentie si functii executive, memorie, senzoriomotor, vizuospatial)
Ce trebuie sa faca parintii inainte de testare
Ambivalenta parintilor si atitudinea lor fata de testare: Odata ce ati luat decizia asupra necesitatii testarii, incercati sa nu fiti ambivalenti sau anxiosi deoarece aceste sentimente pot fi transmise copilului. Chiar daca pentru parinti rezultatele sunt foarte importante, daca incearca sa ascunda aceste sentimente fata de copil, sa ii transmita ca nu este nimic important, ca este doar o activitate la fel ca oricare alta banala, copilul poate la randul sau sa creada ca testarea este neimportanta si sa nu raspunda in conformitate cu abilitatile sale reale deoarece nu o ia in serios. Daca parintele acorda o importanta exagerata evaluarii copilul poate deveni anxios si sa fie afectata performanta.
Nevoile primare ale copilului: ca in cazul oricarei activitati care implica efort cognitiv, asigurati-va ca a dormit suficient, ca a avut un mic dejun bun. Alegeti un moment din zi pentru testare in functie de starea generala a copilului (ex daca se descurca mai bine dimineata, daca oboseste mai mult dupa amiaza, daca pierde activitati importante pentru a fi substituite cu testarea etc). Asigurati-va ca aveti la la dumneavoastra o gustare, deoarece pot fi programari care dureaza mai mult iar copilului i se poate face foame. El va primi din partea psihologului toate pauzele necesare.
Reduceti anxietatea copilului: unii copii pot simti anxietate daca se confrunta cu necunoscutul. Nu trebuie utilizat cuvantul “test”, cu exceptia adolescentilor care au alta perspectiva asupra acestui proces. Daca un copil are diverse dificultati la scoala, in special cand vine vorba de teste si primit note, simpla idee de a participa la un nou test poate sa fie descurajanta pentru el, uneori coplesitoare. Cuvantul “test” poate cauza stres semnificativ care afecteaza de regula performanta in timpul evaluarii. Aceasta situatie se aplica si in cazul copiilor perfectionisti sau cu diferite forme de anxietate. Ei isi pot face ganduri multiple, daca trebuie sa invete ceva pentru acest test. Natura acestor probe nu presupune o pregatire prealabila, iar acest lucru ii poate face sa se simta nepregatiti. Cel mai adesea copiilor le este prezentat ca vor face niste activitati dragute diferite de pana acum, ba chiar se vor bucura de ele.
Prezentarea testarii drept joaca: Cel mai adesea nu este util sa ii spunem unui copil ca va urma sa mearga undeva sa se joace, deoarece in realitate WISC si NEPSY nu reprezinta jocuri. Daca ii prezentam copilului in acest mod testarea, el se va frustra foarte mult cand va constata ca nu este vorba de lego, masinute, papusi, trenulete si alte jucarii specifice. Desigur, psihologii utilizeaza 1-2-3 jucarii ca mecanism de motivare a copiilor si le ofera drept recompensa in timpul pauzelor, dar acest lucru nu inseamna ca se vor juca tot timpul sau ca merg la un loc de joaca.
Poate fi util sa ii spuneti:
- ca va realiza unele activitati diferite
- ca va lucra cu niste cuburi, se va uita peste niste imagini
- ca va putea sa raspunda asa cum poate la unele intrebari (unii copii sunt tematori fiind pentru prima data pusi in fata situatiei de a avea o opinie proprie pentru o intrebare, de a explica folosind cuvintele proprii unele concepte fara a fi nevoiti sa reproduca mecanic materiale invatate)
- va trebui sa scrie unele lucruri
- ca nu obtine note nici calificative
- ca daca nu va intelege ceva sa spuna imediat
- daca a trecut prin teste la scoala, asigurati-l ca nu va fi un examen, ca este diferit fata de acele teste, ca este posibil sa nu stie sa raspunda la toate intrebarile si ca va doriti sa faca tot ce poate mai bine, ca nu sunt note si ca sunteti mandru de el
- ca unele activitati par usoare la inceput si s-ar putea sa se plictiseasca, dar este important sa ramana concentrat pentru ca ulterior ele devin mai dificile
- sa nu renunte daca el crede ca da raspunsuri gresite, uneori la aceeasi intrebare pot fi multe variante corecte
De multe ori unii copii supradotati se pot incurca la inceput, pentru ca nu acorda suficienta atentie elementelor usoare. Alti copii perfectionisi se sperie si inceteaza sa mai incerce sa rezolve sarcina daca ei cred ca incep sa greseasca. Acest lucru ii face sa renunte.
O modalitate de a prezenta testarea NEPSY gandita de o mamica.
Participarea parintelui la testare
Testele psihologice se utilizeaza in practica in aceeasi modalitate prin care au fost utilizate in procesul de standardizare. Acest lucru inseamna ca daca regulile testului presupun ca proba se aplica fara parinti, in acest mod se va realiza si testul. Prezenta unei terte persoane afecteaza negativ performanta persoanei testate (Effects of parental presence and child characteristics on children’s neuropsychological test performance: third party observer effect confirmed – PubMed (nih.gov) si PII: S0887-6177(00)00053-6 (nanonline.org)). Comportamentele parintilor pot fi diverse: unii pot intrerupe testarea, pot corecta copilul, pot ridica tonul la el daca nu stie sa raspunda, sau pot efecitv sa nu faca nimic iar simpla lor prezenta sa produca anxietate copilului. Probele au reguli clare pentru psiholog referitoare la cand poate oferi indicii, lamuriri suplimentare. Parintii care insista sa participe, ar trebui sa se gandeasca de mai multe ori daca isi doresc un copil care participa la testare sub presiunea unei anxietati produse de prezenta lor, sau un copil aflat in cea mai buna versiune a sa. Obiectivul principal al oricari testari de inteligenta sau neuropsihologica reprezinta obtinerea celei mai bune performante ale copilului, apoi se ia in calcul obiectivul secundar stabilit de motivul evaluarii.
- ADHD la adult: valorificarea simptomelor pentru succesul in afaceri - 1 October 2022
- Prezentare Thomas Brown PhD despre evaluarea ADHD la adulti si copii - 4 September 2022
- Joc pentru stimularea functiilor executive (magazin de inghetata) - 11 April 2022