Denver II este un instrument consacrat in detectarea potențialelor probleme de dezvoltare ale copiilor cu varste cuprinse intre 0 și 6 ani

Testul DENVER, Denver Developmental Screening Test (DDST) a fost publicat pentru prima data in 1967, cu scopul de a oferi un sprijin specialistilor din domeniul dezvoltarii si sanatatii, in detectarea potentialelor probleme de dezvoltare la copiii mici. DDST a fost utilizat pe scara larga in Statele Unite si in alte tari din lume, inca imediat dupa publicarea sa. A fost utilizat in 54 de tari, a fost adaptat si standardizat prin studii profesioniste in peste o duzina de tari si a fost utilizat pana la acest moment pentru a evalua peste 50 de milioane de copii in intreaga lume. Ca rezultat al acestei utilizari extensive au fost trase concluzii importante, care au fundamentat revizuirea testului, aceasta concretizandu-se prin publicarea versiunii DENVER II.

Deviatiile in dezvoltare ale copiilor mici si sugarilor sunt deseori dificil, daca nu imposibil, de detectat prin examinari fizice de rutina. Astfel de copii arata de cele mai multe ori normal si e posibil sa nu aiba niciun handicap fizic sau congenital; de aceea astfel de copii manifesta putine sau chiar nu manifesta niciun semn exterior de intarziere in dezvoltare. Deseori parintii, sau profesionistii in sanatate mentala sau in pedagogie, pot sa nu observe problemele de dezvoltare ale acestor copii decat atunci cand incep sa apara problemele la scoala.

Testul abordează patru domenii ale dezvoltarii copilului: personal-social, motor-fin adaptativ, limbaj, motor-grosier. Acest test difera de alte teste obisnuite de screening de dezvoltare prin aceea ca examinatorul testeaza direct copilul, fiind un plus acestui instrument in cazul in care parintii nu pot oferi prea multe informatii despre dezvoltarea copilului.

 

 

 

 

 

Psih. Mădălina Simion
Urmareste
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.