Ce sechele neuropsihologice rezulta din insuficienta sau nivelul prea ridicat de hormoni sexuali si corticosteroizi si care este raspunsul neuropsihologic de dupa un tratament al unei afectiuni endocrinologice?

Estrogenul si testosteronul sunt hormonii sexuali de baza care influenteaza neuronii, structurile cerebrale si cognitia. Diferite afectiuni medicale sunt asociate cu niveluri scazute ale acestor hormoni. De exemplu, menopauza sau andropauza. Acesti hormoni pot influenta neuronii in calitate de neuromodulatori si pot schimba definitiv structura unei sinapse. Ei interactioneaza cu receptorii specifici ariilor cerebrale asociate cu invatarea si memoria, in special hipocampul, amigdala si cortexul prefrontal. Cele mai des intalnite afectiuni medicale de anomalie hormonala in care sunt specifice nivelurile scazute de estrogen si testosteron sunt sindromul Turner (TS) la femei si sindromul Klinefelter (KS) la barbati.

Estrogenul administrat unor cobai tineri a dus la imbunatatirea memoriei, dar nu si la cei in varsta. Studiile longitudinale pe subiectii umani, studii pe cazuri de histerectormie si ovarectomie au aratat o imbunatatire a memoriei, a fluentei, rationamentului non-verbal, atentiei si a abilitatilor cognitive dupa administrarea de estradiol si testosteron.

Femeile cu Alzheimer (AD) au niveluri de estradiol scazute. Studii clinice randomizate pe paciente cu AD si paciente la menopauza cu demente, carora li s-au administrat estradiol si estrogeni ecvini au revelat rezultate pozitive. Tratamentul cu hormoni initiat in perioada critica a adus ameliorari cognitive, in timp ce in cazurile cand a fost inceput dupa varsta de 65 de ani, memoria a fost afectata.

Asocierea estrogenului cu functionarea motorie si cu viteza de functionare, cu abilitatile spatiale si cu hipocampul, suplimentele cu estrogen au ameliorat intarzierile motorii prin cresterea vitezei nonverbale si a abilitatilor motorii mediate spatial. Femeile cu TS (sindrom Turner) care au si insuficienta de hormoni androgeni, la care cognitia este, de asemenea, afectata, si carora li s-a administrat tratament androgen au inregistrat ameliorari ale abilitatilor verbale, ale cognitiei spatiale, functionarii executive si memoriei de lucru. Fetele cu TS si-au mentinut ameliorarea functionarii executive si a memoriei verbale de lucru la doi ani dupa ce au primit tratament cu oxandrolon.

Testosteronul este asociat cu cresterea concentratiilor de populatii neuronale noi in hipocamp, iar hormonii androgeni au rol reparator asupra neuronilor din hipocamp dupa un traumatism. Studiile pe animale cu deprivare androgenica datorata gonadectomiei au aratat o diminuare a densitatii sinaptice in hipocamp in ciuda recuperarii semnificative pe care a adus-o terapia cu testosteron ce le-a fost administrata. La oameni, castrarea chimica sau terapia prin deprivare androgenica (ADT) reduce considerabil nivelul de testosteron, la fel ca in gonadectomie, cum se intampla in tratamentul cancerului de prostata. Scaderea nivelurilor de testosteron, ca efect secundar in ADT, aduce cu sine un declin important al vitezei vizuomotorii, atentiei sustinute si al abilitatilor de rotire in spatiu. Intreruperea terapiei ADT aduce o imbunatatire a memoriei verbale si a abilitatilor cognitive generale.

Un efect neuroprotector al testosteronului se observa si in Alzheimer. Administrarea de testosteron a dovedit diferente cognitive semnificative la subiectii cu nivel mediu de testosteron in comparatie cu cei hipogonadali.

Sindromul Klinefelter presupune existenta a cel putin unui cromozom X in plus la pacientii masculini fenotipici si niveluri scazute de testosteron. Cromozomul X suplimentar inseamna infertilitate, ginecomastie si testicule mici. Sindromul Klinefelter da un profil neuropsihologic specific si modificari de structura cerebrala aparte, cum sunt lateralizarea emisferei stangi si dominanta emisferei drepte. Volumul creierului este mai mic, ventriculele laterale sunt mai mari, cortexul e subtiat in ariile inferioare frontale, temporale si motorii superioare, volumule amigdalei e redus. Materia cenusie este diminuata in lobul temporal stang in ciuda tratamentului exogen cu testosteron administrat inainte sau in timpul pubertatii. Trasaturile neuromorfologice creeaza un tipar distinct de dificultati cognitive si de invatare, indiferent de cauzele genetice sau hormonale ale acestei afectiuni. Sunt prezente dificultati de limbaj, atentie, functionare executive si abilitati motorii, discrepante intre IQ si succesul scolar. Cum atentia este o conditie sine-qua-non a memoriei de lucru, nici dificultatile cu memoria de lucru nu lipsesc. Abilitatile nonverbale se inrautatesc la pubertate, desi capacitatea de intelegere verbala si dificultatile de procesare raman stabile si inainte, si dupa pubertate. Se doreste efectuarea de studii cu administrare de testosteron pentru a stabili care dintre dificultatile cognitive raspund la tratamentul cu testosteron.


Latest posts by Otilia Blaga (see all)

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.