Un potential biomarker coreleaza frecventele undelor cerebrale cu IQ-ul nonverbal.

Cercetatorii de la UCLA au descoperit ca copiii cu autism prezinta diferente elocvente in comparatie cu alti copii. Mai exact, cercetatorii au descoperit ca frecventa alpha — o valoare ce reflecta frecventa anumitor unde cerebrale — , cu cat este mai joasa, cu atat mai scazut este IQ-ul non-verbal. Acesta este primul studiu care evidentiaza frecventa alfa ca pe un biomarker prin care se spera nu numai sa se faca diferentierea copiilor cu autism de copiii cu dezvoltare tipica, dar si sa se detecteze variabilitatea in functionarea cognitiva la copiii autism.

ISTORIC

Tulburarea de spectru autist afecteaza 1 din 68 de copii in Statele Unite, cauzand o varietate de simptome. Daca unii dintre acestia au gandire, memorie, atentie si abilitati lingvistice medii sau peste medie, altii au dizabilitati intelectuale. Cercetatorii au incercat sa inteleaga ce cauzeaza aceste diferente cognitive in creier si de ce simptomele tulburarii de spectru autist sunt atat de diferite.

Electroencefalograma sau EEG este un test care evalueaza activitatea electrica cerebrala a unei persoane cu ajutorul unor electrozi mici amplasati pe scalp. Masoara diferite aspecte ale activitatii cerebrale, inclusiv, valoarea fracventei alfa, care poate fi detectata prin intermediul unui singur electrod in numai 40 de secunde si anterior a fost asociata cu cognitia la indivizii sanatosi.

METODA

Cercetatorii au aplicat EEG-uri pe 97 de copii cu varste intre 2 si 11 ani; 59 au fost diagnosticati cu tulburare de spectru autist, iar 38 nu aveau tulburarea. EEG-urile au fost aplicate cand copiii erau treji si relaxati, in camere intunecoase, linistite. S-au studiat atunci corelatiile intre varsta, IQ verbal, IQ non-verbal si valoarea frecventei alfa.

IMPACT

Descoperirea ca valoarea frecventei alfa relationeaza direct cu IQ-ul non-verbal la copiii cu aceasta tulburare sugereaza o legatura intre functionarea creierului si gravitatea afectiunii. Mai mult, inseamna ca cercetatorii pot utiliza testul ca  biomarker in viitor, pentru a studia daca tratarea autismului este eficienta in restaurarea valorii frecventei alfa la niveluri normale, de exemplu.

Este necesar sa se inteleaga daca valoarea frecventei alfa poate fi utilizata pentru a prognoza dezvoltarea tulburarii de spectru autist la copii inainte ca simptomele sa apara.

Cercetarea: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ejn.13645/full

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.