Stim foarte bine ca una dintre posibilitatile de tratare ale hidrocefaliei este instalarea unui sistem de drenaj ventriculo-peritoneal.

Ce inseamna drenajul ventriculo-peritoneal

Drenajul ventriculo-peritoneal se realizeaza prin instalarea unui suntului in sala de operatii. Aceasta interventie se face sub anestezie generala si dureaza aproximativ 90 de minute. Initial, este realizata o mica incizie ( taietura ) sub forma literei ”U” la nivelul scalpului. A doua incizie se face la nivelul abdomenului, supraombilical. Ulterior, se face o mica gaura in craniu. Un cateter ( tub subtire ), este introdus prin gaura intr-o zona a creierului numita ventricul. Al doilea cateter este introdus pe sub pielea din spatele urechii. Apoi, cateterul este directionat spre abdomen. Conexiunea dintre cele doua catetere se face printr-o valva, care regeleza presiunea de lichid. De exemplu, atunci cand creste presiunea la nivelul creierului, valva se deschide, iar lichidul este condus prin cateter spre cavitatea peritoneala ( in burta ) unde va fi absorbit de organism. Astfel, presiunea de la nivelul creierului va scadea.

Acest tratament poate aduce dupa sine anumite complicatii pe care as vrea sa vi le relatez pe intelesul fiecaruia.

Disfunctia de sunt

Disfunctia de sunt este un blocaj partial sau total al suntului, care duce la obstructia partiala sau totala. Necorectarea obstructiei implica simptomele hidrocefaliei netratate. Acest blocaj poate aparea oriunde pe  traiectul cateterelor. De cele mai multe ori, la copii, apare in zona cateterului ventricular. Cauzele care duc la astfel de obstructii sunt celulele din sange sau bacterii.

O alta cauza care duce la disfunctia de sunt este data de distrugerea componentelor din care este alcatuit sau de modificarea pozitionarii acestuia. Asta se intampla datorita cresterii si dezvoltarii copilului.

Simptomele care ne duc cu gandul ca avem o problema de sunt sunt:

 1. evidentierea venelor de la nivelul scalpului
 2. fontanela devine hipertensiva
 3. inflamarea sau inrosirea zonei corespunzatoare
 4. varsaturi
 5. iritabilitate
 6. somnolenta
 7. refuzul alimentatiei

Daca disfunctia a aparut brusc, simptomele apar rapid. Lipsa tratamentului duce la coma, sau la deces.

Sunati- va imediat medicul copilului dumneavoastra daca observati astfel de simptome!

Infectia de sunt

Infectia de sunt este de obicei cauzata de bacterii din organismul persoanei in cauza.  Nu de la alti copii sau adulti care sunt bolnavi . Cea mai comuna infectie este Staphylococcus Epidermidis care se gaseste in mod normal pe suprafata pielii si in glandele sudoripare. Aceasa infectie aparela un interval de o luna pana la sase luni de la intervetia chirurgicala. In urma unei infectii se introduce imediat o conduita terapeutica adecvata antibiogramei si analizelor de laborator. Cura de antibiotice poate varia de la caz la caz. Riscul unei lipse de conduite poate duce la sechele neurologice severe.

Simptomele unei infectii pot include :

 1. roseata si sensibilitate de-a lungul liniei de sunt
 2. o temperatura ridicata ( febra ) mai mare de 38C
 3. durere de cap
 4. rigiditate a gatului
 5. dureri de burta
 6. iritabilitate sau somnolenta

Pseudochistul LCR

Cauzele aparitiei pseudochistelor LCR nu sunt complet elucidate; par a fi implicate infectiile suntului cu germeni microaerofili sau anaerobi, peritonitele infraclinice, antecedente de interventii chirurgicale in sfera abdominala, revizii iterative ale sistemului de drenaj, valori crescute ale proteinorahiei, sindrom de malabsorbsie a peritoneului, alergia la silicon, etc. Indiferent de cauza producatoare, veriga finala a procesului este reprezentata de izolarea de catre viscerele peritoneale a capatului distal al cateterului prin formarea unor septuri si pungi peritoneale. LCR-ul continua sa fie drenat in aceste pungi, ducand la formarea de pseudochiste de dimensiuni diferite.

Formarea pseudochistului LCR se manifesta prin dureri abdominale, distensie abdominala, greturi, concomitent cu accentuarea fenomenelor neurologice, datorita diminuarii cantitatii de LCR drenat in peritoneu, cu decompensarea hidrocefaliei.

Tulburari de drenaj

Aceste tulburari sunt reprezentate de drenajul excesiv sau de drenajul insuficient.

 1. Drenajul excesiv: duce la scaderea presiunii in creier. In acest caz, prin micsorarea ventriculilor si departarea meningelui de creier, se pot produce leziuni ale vaselor de sange, formandu-se hematoame subdurale. In cazul in care ne lovim de aceasta problema, copilul acuza dureri severe de cap, care dispar la pozitionarea acestuia la orizontala.
 2. Drenajul insuficient: duce la cresterea in dimensiuni a ventriculilor, cu persistenta simptomelor de hidrocefalie.

 

Convulsii

Studiile anterioare au aratat ca pacientii cu hidrocefalie , care au fost tratati  cu un sunt si care au , de asemenea, intarzieri semnificative cognitive sau handicapuri motorii sunt mai susceptibile de a avea convulsii decat cei fara intarzieri cognitive sau motorii . Studiile au indicat ca, explicatia cea mai probabila care implica aceste tulburari convulsive este prezenta unor malformatii asociate ale cortexului cerebral .

Ocluzia intestinala

Ocluzia intestinala are rareori un mecanism pur dinamic, frecvent fiind consecinta aparisiei unor bride inflamatorii interviscerale si visceroparietale sau volvularea unor anse in jurul cateterului peritoneal. Tratamentul consta initial in masuri generale (aspiratie digestiva, clisme, prokinetice intravenos, corectarea tulburarilor hidroelectrolitice ti acidobazice). In caz de persistenta a fenomenului ocluziv se impune tratament chirurgical.

Avand un sunt este un angajament pe viata . Este intelept sa fiti intotdeauna constienti de semnele de avertizare referitoare la aparitia unor complicatii.

Write a comment:

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.