Identificarea semnelor de stres la copii și adolescenți

 

Tinerii, la fel ca si adultii, se confrunta cu un anumit nivel de stres. Acest stres poate sa provina dintr-o varietate de surse, cum ar fi notele obtinute la scoala, intemeierea si sustinerea unor prietenii sau gestionarea unor asteptari din partea parintilor si a profesorilor. Unii factori de stres pot fi de ajutor deoarece ofera energia necesara pentru a face fata unui mare test, a unei prezentari sau a unui eveniment. Cu toate acestea, prea mult stres, poate crea dificultati si provocari inutile. Adultii pot fi uneori constienti atunci cand copiii sau adolescentii lor sufera de sentimente coplesitoare de stres.

 

Modalitati in recunoasterea posibilelor semne de stres

Urmarirea schimbarilor negative in comportament

Tinerii de toate varstele, dar mai ales copiii mai mici, pot intampina dificultati in recunoasterea si verbalizarea sentimentelor coplesitoare atunci cand se confrunta cu stres. Pentru copii, stresul se poate manifesta prin schimbari de comportament. Schimbarile frecvente pot include actionarea iritabila sau starea de spirit, retragerea de la activitatile care le oferea placere, exprimarea obisnuita a ingrijorarilor, plangerea mai mult decat de obicei despre scoala, afisarea unor reactii terifiante surprinzatoare, sau mancatul in exces sau prea putin.

In cazul adolescentilor, petrecerea majoritatii timpului cu prietenii, evitarea semnificativa a parintilor, abandonarea prieteniilor de lunga durata pentru un nou set de prieteni sau exprimarea ostilitatii excesive fata de membrii familiei, poate indica faptul ca adolescentul se confrunta cu un nivel de stres semnificativ. In timp ce comportamentul negativ nu este intotdeauna legat de stresul excesiv, schimbarile negative in comportament sunt aproape intotdeauna o indicatie clara ca ceva nu este in regula. Adultii vor dori sa acorde atentie acestor comportamente si sa determine o intervenție adecvata.

Intelegerea acelei “senzatii de rau” care poate fi cauzata de stres 

Stresul poate aparea, de asemenea, cu simptome fizice, cum ar fi dureri de stomac si dureri de cap. Daca un copil face excursii excesive la asistenta scolara sau se plange de dureri de stomac frecvente sau de dureri de cap sau daca aceste plangeri cresc in anumite situatii (de exemplu, inainte de un test mare) copilul poate fi coplesit de stres.

Fiti constienti de modul in care copilul sau adolescentul interactioneaza cu ceilalti

Uneori, un copil sau un adolescent poate avea un comportament normal cand este acasa, dar de asemenea poate sa actioneze in moduri neobisnuite atunci cand nu este in prezenta familiei. Este important ca parintii sa comunice unul cu celalalt, astfel incat acestia sa poata  sa ajunga sa stie cum se comporta copilul sau adolescentul in lumea din jurul lor. Pe langa comunicarea cu alti parinti, contactarea profesorilor, poate ajuta parintii sa afle sentimentele si comportamentele copilului sau adolescentului si sa fie constienti de orice sursa de ingrijorare.

Ascultati si intelegeti

Deoarece copiii nu sunt adesea familiarizati cu cuvantul stres si semnificatia sa, ei pot exprima sentimente de primejdie prin alte cuvinte cum ar fi “ingrijorare”, “confuzie”, “deranjat” și “suparat”. Copiii si adolescentii pot exprima de asemenea sentimente de stres spunand lucruri negative despre ei insisi, despre ceilalti sau despre lumea din jurul lor (de exemplu “nimeni nu ma iubeste”, “sunt prost”, “nimic nu este distractiv”). Este important ca parintii sa asculte aceste cuvinte si declaratii si sa incerce sa inteleaga care este motivul pentru care copilul sau adolescentul lor le exprima si daca par sa indice o sursa de stres.

Cautati sprijin

Parintii, copiii și adolescentii nu trebuie sa abordeze stresul pe cont propriu. Daca un parinte este preocupat de faptul ca copilul sau adolescentul sau sufera de simptome semnificative de stres in mod regulat, poate fi util sa se lucreze cu un profesionist licentiat in sanatate mintala, cum ar fi un psiholog . Psihologii au o pregatire speciala pentru a ajuta oamenii sa identifice problemele si sa dezvolte strategii eficiente pentru a rezolva sentimentele coplesitoare de stres.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.