Un nou studiu aduce lumina asupra unui potential mecanism de dezvoltare a schizofreniei. Cercetatorii cred ca anomalii ale vaselor de sange ar putea juca un rol semnificativ in dezvoltarea acestei afectiuni psihiatrice.

Sursa: Trinity College Dublin.

Savantii de la Trinity College Dublin si Royal College of Surgeons din Irlanda (RCSI) au descoperit ca anomaliile vaselor de sange cerebrale joaca un rol esential in dezvoltarea schizofreniei, afectiune degenerativa ce se regaseste la 1% din populatia Irlandei.

Reteaua de vase de sange din creier regleaza transportul energiei si materiei inspre si dinspre creier — formand ceea ce este cunoscut sub numele de bariera sange-creier.  S-a descoperit ca anomaliile de integrare a barierei sange-creier pot fi o componenta esentiala in dezvoltarea schizofreniei si a altor afectiuni cerebrale.

Persoanele cu anomalie cromozomiala numita “sindrom de deletie 22q11” (22q11DS) sunt de 20 de ori mai expuse riscului de a dezvolta schizofrenie. Acestor persoane le lipsesc aproape 40-60 de gene dintr-o mica portiune situata in una din perechile de cromozomi 22. Gena numita “Claudin-5” este localizata in aceasta portiune, iar schimbarile din aceasta componenta a barierei sange-creier sunt asociate cu prezenta schizofreniei.

De asemenea, s-a creat un model de studiu pe soareci. Soarecii la care s-a suprimat claudin-5 au dezvoltat psihoza si au manifestat un fenotip comportamental specific, cu deficiente de invatare si memorie, comportament anxios si sensorimotor. Mai mult, au dezvoltat convulsii si au murit dupa 3-4 saptamani in care claudin-5 a fost suprimata, ceea ce sugereaza rolul crucial al claudin-5 in functionarea neurologica normala.

Descoperirile recente sugereaza faptul ca schizofrenia este o afectiune cerebrala asociata cu anomalii ale vaselor de sange cerebrale. O strategie noua de tratament este sa se elaboreze medicamente care sa regleze si trateze vasele de sange cerebrale anormale si care sa completeze tratamentele deja existente ale acestei afectiuni degenerative.

Daca este pe deplin acceptat ca grija pentru sanatatea cardiovasculara poate reduce riscul accidentelor cardiovasculare si cerebrale si al infarctului, acum se crede ca aceste medicamente pot constitui o strategie suplimentara in tratarea afectiunilor cerebrale pe viitor.

Pe langa studierea post-mortem a unor mostre de creier uman, savantii au identificat si o componenta moleculara genetica a barierei sange-creier in dezvoltarea schizofreniei.

 

Sursa: Thomas Deane – Trinity College Dublin
Soursa fotografiei: NeuroscienceNews.com, Dr Matthew Campbell, Trinity College Dublin.
Cercetarea: acces la  cercetarea  “Dose-dependent expression of claudin-5 is a modifying factor in schizophrenia” by C Greene, J Kealy, M M Humphries, Y Gong, J Hou, N Hudson, L M Cassidy, R Martiniano, V Shashi, S R Hooper, G A Grant, P F Kenna, K Norris, C K Callaghan, M dN Islam, S M O’Mara, Z Najda, S G Campbell, J S Pachter, J Thomas, N M Williams, P Humphries, K C Murphy & M Campbell in Molecular Psychiatry. Publicat online octombrie 10, 2017 doi:10.1038/mp.2017.156

Trinity College Dublin “Major Breakthrough Identifies Mechanism for Development of Schizophrenia.” NeuroscienceNews. NeuroscienceNews, 10 October 2017.
<http://neurosciencenews.com/schizophrenia-blood-vessels-7710/>.


Latest posts by Otilia Blaga (see all)

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.