Un nou studiu al creierului de la Centre for Addiction and Mental Health (Centrul pentru Dependenta si Sanatate Mintala) arata pentru prima data ca inflamatia creierului este semnificativ crescuta – cu peste 30% mai mare – la persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva (TOC) decat la persoanele fara aceasta tulburare. Publicat in JAMA Psychiatry, studiul ofera dovezi convingatoare pentru o noua directie pentru tratarea acestei tulburari, care poate fi debilitanta pentru persoanele care sufera de acesta.

„Cercetarea noastra a demonstrat o relatie puternica intre inflamarea creierului si TOC, in special in parti ale creierului despre care se cunoaste ca functioneaza diferit in TOC”, spune Dr. Jeffrey Meyer, autorul principal al studiului si coordonator al programului Neuroimaging Program in Mood & Anxiety la institutul CAMH Campbell Family Mental Health Research Institute. Aceasta constatare reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri in intelegerea biologiei TOC si poate duce la dezvoltarea de noi tratamente.

Inflamatia sau umflarea este raspunsul organismului la infectie sau ranire si ajuta corpul sa se vindece. Dar, in unele cazuri, acest raspuns imunitar poate fi, de asemenea, daunator, spune dr. Meyer, care detine un loc in cadrul Catedrei de Cercetare din Canada in Neurochimia Depresiei Majore. Calmarea efectelor daunatoare ale inflamatiei si promovarea efectelor sale curative, prin intermediul unor medicamente noi sau prin alte abordari inovatoare, s-ar putea dovedi a fi o noua modalitate de tratare a TOC. Intr-un studiu anterior, dr. Meyer a descoperit ca inflamatia creierului este crescuta la persoanele cu depresie, o boala care poate merge mana in mana cu TOC la unii oameni.

O directie noua pentru dezvoltarea tratamentelor este importanta deoarece medicamentele actuale nu functioneaza pentru aproape una din trei persoane cu TOC. Aproximativ unul la doua procente dintre adolescenti si adulti au TOC, o tulburare de anxietate in care oamenii au ganduri intruzive sau ingrijoratoare care se repeta si pot fi greu de ignorat.

Studiul a inclus 20 de persoane cu TOC si un grup de control de 20 de persoane fara tulburare. Studentul doctorand Sophia Attwells a fost prima autoare al studiului. Cercetatorii au folosit un tip de imagistica cerebrala numita tomografie cu emisie de pozitroni (PET), care a fost adaptat cu tehnologie speciala la CAMH pentru a vedea inflamatia in creier. Un colorant chimic a masurat activitatea celulelor imune numite microglia, care sunt active in inflamatie in sase zone ale creierului care joaca un rol in TOC. La persoanele cu TOC, inflamatia a fost cu 32% mai mare in aceste regiuni. Inflamatia a fost mai mare la unii oameni cu TOC comparativ cu altii, ceea ce ar putea reflecta variabilitatea biologiei bolii.

Sunt in curs de investigatii suplimentare pentru a gasi markeri sanguini low-cost si masuri de simptom care ar putea identifica care indivizi cu TOC au cel mai mare nivel de inflamatie si ar putea beneficia cel mai mult de un tratament care vizeaza inflamatia. O alta constatare notabila din studiul actual – o legatura intre compulsiile rezistente si inflamatia creierului – ofera un indicator. Cel putin 9 din 10 persoane cu TOC au compulsii, actiunile sau ritualurile pe care le fac oamenii pentru a incerca sa-si reduca obsesiile. In cadrul studiului, persoanele care au dat dovada de stres major sau anxietate atunci cand au incercat sa evite actiunile compulsive, de asemenea, au avut cele mai inalte niveluri de inflamatie intr-o zona a creierului. Acest raspuns la stres ar putea, de asemenea, ajuta la identificarea persoanelor care ar putea beneficia cel mai bine de acest tip de tratament.

Descoperirea deschide diferite optiuni pentru dezvoltarea de tratamente. Medicamente dezvoltate pentru a viza inflamatia creierului in alte tulburari ar putea fi utile in tratarea TOC, spune dr. Meyer. „Trebuie sa lucram pentru a descoperi factorii specifici care contribuie la inflamatia creierului, dar gasirea unei modalitati de a reduce efectele nocive ale inflamatiei si de a spori efectele sale utile ar putea sa ne permita sa dezvoltam un nou tratament mult mai rapid”.

 

Sursa: Full open access research for “Inflammation in the Neurocircuitry of Obsessive-Compulsive Disorder” by Sophia Attwells, HBSc; Elaine Setiawan, PhD; Alan A. Wilson, PhD; Pablo M. Rusjan, PhD; Romina Mizrahi, MD, PhD, FRCP(C); Laura Miler, HBSc; Cynthia Xu, MD; Margaret Anne Richter, MD, FRCP(C); Alan Kahn, MD, FRCP(C); Stephen J. Kish, PhD; Sylvain Houle, MD, PhD, FRCP(C); Lakshmi Ravindran, MD, FRCP(C); and Jeffrey H. Meyer, MD, PhD, FRCP(C) in JAMA Psychiatry. Published online June 21 2017 doi:10.1001/jamapsychiatry.2017.1567

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.