Conform unui studiu recent publicat in Journal of Autism and Developmental Disorders (Jurnal al tulburarilor de spectru autist si de dezvoltare), un joc video care rasplateste participantii pentru mentinerea diferitelor pozitii de « ninja » ar putea ajuta copiii si tinerii cu tulburarile de spectru autist (TSA) sa isi imbunatateasca echilibrul.

Provocarile mentinerii echilibrului sunt comune intre cei care sufera de TSA, comparat cu populatia mai larga, conform autorului principal al studiului, Brittany Travers, iar dificultatile referitoare la echilibru si stabilitatea posturii sunt considerate a fi in stransa legatura cu simptome mai severe ale TSA si cu deteriorarea desfasurarii activitatilor din viata de zi cu zi.

„Consideram ca acest antrenament bazat pe jocuri video ar putea fi o solutie unica pentru a ajuta persoanele cu TSA care au dificultati in ceea ce priveste echilibrul” sustine Travers, un cercetator din cadrul Centrului UW-Madison Waisman si asistent universitar in kineziologie.
In acest studiu pilot – cel mai mare studiu care a investigat efectele antrenamentului de echilibru la persoanele cu TSA- 29 de participanti cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani cu TSA au urmat un program de antrenament de sase saptamani, jucandu-se un joc video dezvoltat de cercetatori.
La finalul studiului, participantii au aratat imbunatatiri semnificative nu numai in joc, ci si in echilibrul si postura lor din afara mediului de joc. Conform lui Travers, imbunatatirea echilibrului din afara contextului jocului video este in mod special importanta. „Participantii nostri sunt incredibil de inteligenti cand vine vorba de a gasi solutii pentru a castiga la jocurile video!”, spune ea. „Am vrut sa fim siguri ca imbunatatirile pe care le vedeam erau intr-adevar legate de echilibru si nu limitate la jocul video.”

10 din 11 participanti care au completat chestionarul dupa ce s-au jucat, au declarat si ca le-a placut activitatea. „Incercam mereu sa facem interventiile distractive” sustine Travers. „Am antrenat un exercitiu riguros (la finalul unor sesiuni de joc, participantii stateau deja intr-un singur picior de 30 de minute) printr-un format de joc video si am fost incantati sa auzim ca participantilor le-a placut activitatea.”

Travers a dezvoltat acest joc video cu ajutorul profesorului de kineziologie de la UW-Madison, Andrea Mason, profesor de kineziologie la UW-Oshkosh, Leight Ann Mrotek si directorul programului de jocuri si tehnologie interactiva de la Universitatea Boise State, Anthony Ellertson. Sistemul de joc foloseste o camera Microsoft Kinect si o placa de echilibru Nintendo Wii, conectata la software-ul dezvoltat pe Windows folosind Adobe Air.
„Jucatorii se vad pe un ecran cum pozeaza pentru diferite tipuri de pozitii ’ninja’ si sunt recompensati pentru imitarea acestor pozitii si posturi; asa avanseaza in joc” spune Travers.

Acest studiu a explorat si diferentele individuale care ar putea prezice cine ar putea beneficia cel mai mult din acest tip de antrenament bazat pe jocuri video. De exemplu, studiul a aratat ca participantii cu anumite caracteristici, precum cei care au ritualuri (de exemplu cei care au nevoie sa urmareasca o anume rutina inainte de masa sau de somn) nu au beneficiat atat de mult din acest joc, spre deosebire de cei care nu au aceste ritualuri.
De cealalta parte, unele caracteristici precum indexul masei corporale sau IQ-ul, nu au influentat beneficiul oferit de acest joc.
„Este foarte multa variabilitate in profilul clinic al TSA si este improbabil sa existe o abordare universala pentru a antrena echilibrul care sa ajute toate persoanele cu TSA” spune Travers.

Cercetatorii lucreaza pentru a face jocul mai accesibil diferitelor persoane cu TSA. „Avem deja anumite caracteristici care ajuta- jocul are putine instructiuni verbale, ceea ce ar trebui sa il faca mai accesibil persoanelor care sunt la un nivel minim din punct de vedere al comunicarii verbale” spune Travers. „Intr-un final ne-ar placea sa mutam acest antrenament bazat pe jocuri video in afara laboratorului.”

Despre acest studiu
Finantare: Aceasta cercetare a fost finantata de Brain and Behavior Research Foundation’s NARSAD Young Investigator Grant, de Hartwell Foundation’s Individual Biomedical Research Award, de University of Wisconsin System’s WiSys Technology Foundation si de Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development
Sursa: Brittany Travers- Universitatea Wisconsin Madison
Editura: NeuroscienceNews.com.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.