Spanacul si napul sunt preferatele celor ce doresc sa-si mentina forma fizica, dar pot contribui si la mentinarea formei mentale, spune un nou studiu al Universitatii Illinois.

Studiul care a inclus 60 de adulti cu varste intre 25 si 45 de ani a concluzionat ca participantii de varsta mijlocie care aveau niveluri ridicate de luteina – un nutrient care se gaseste in legumele cu frunzele verzi precum spanacul si napul sau in avocado, in oua — au prezentat raspunsuri neurale similare indivizilor mai tineri decat cei de varsta lor. Concluziile studiului au fost publicate in revista Frontiers in Aging Neuroscience.

“Acum exista un motiv suplimentar pentru a consuma alimente bogate in nutrienti, precum legumele cu frunze verzi, oua, avocado”, a declarat Naiman Khan, profesor de kinetologie si sanatate comunitara la Universitatea Illinois. “Stim ca aceste alimente au si alte beneficii asupra sanatatii, dar datele indica faptul ca ar putea avea si beneficii cognitive.”

Multe alte studii s-au concentrat pe adultii in varsta dupa ce au experimentat deja o perioada de declin. Cercetatorii de la Universitatea Illinois au ales adulti de varsta mijlocie pentru a vedea daca exista o diferenta vizibila intre cei cu liveluri ridicate si cei cu niveluri scazute de luteina.

“Pe masura ce imbatranesc, se inregistreaza un declin tipic. Totusi, cercetarea a dovedit ca acest proces poate incepe mai devreme decat ne-am astepta. Se pot observa diferente chiar si la 30 de ani,” a spus Anne Walk, cercetator postdoctoral si coautor al lucrarii. “Dorim sa intelegem impactul dietei asupra capacitatilor cognitive pe parcursul vietii. Daca luteina poate proteja impotriva acestui declin, i-am putea incuraja pe oameni sa consume alimente bogate in luteina la un moment dat in viata lor, cand ar putea beneficia la maxim de ea.”

Luteina este un nutrient pe care corpul nu il poate produce singur, deci trebuie preluat din alimente. Luteina se acumuleaza in tesuturile cerebrale, dar se acumuleaza si in ochi, ceea ce permite cercetatorilor sa masoare nivelurile fara a se baza pe tehnici invazive.

Cercetatorii de la Universitatea Illinois au masurat luteina la participantii la studiu, cerandu-le sa priveasca printr-un telescop si sa raspunda la o lumina intermitenta. Apoi, punandu-le electrozi pe scalp, cercetatorii au masurat activitatea cerebrala in timp ce participantii au desfasurat o sarcina de testare a atentiei.

“Semnatura neuro-electrica a participantilor mai in varsta, cu niveluri ridicate de luteina, semana mult cu cea a participantilor mai tineri dar cu niveluri scazute de luteina.”, a spus Walk. “Luteina pare sa aiba un rol protector, deoarece datele sugereaza ca cei cu mai multa luteina au fost capabili sa utilizeze mai multe resurse cognitive pentru a duce la bun sfarsit sarcinile.”

In continuare, grupul profesorului Khan desfasoara teste de interventie, pentru a intelege in ce masura cresterea consumului de luteina poate duce la cresterea nivelului de luteina din ochi si in ce masura aceste niveluri sunt asociate cu schimbari in performantele cognitive.

“In acest studiu an examinat atentia, dar am vrea sa intelegem efectele luteinei asupra invatarii si memoriei. Si suntem foarte curiosi despre multe altele”, a declarat Khan.

Cercetarea: Acces complet la studiul “Rolul carotenoidelor retinale si al varstei si indicii neuroelectrici ai controlului atentiei la adultii de varsta mijlocie” de Anne M. Walk, Caitlyn G. Edwards, Nicholas W. Baumgartner, Morgan R. Chojnacki, Alicia R. Covello, Ginger E. Reeser, Billy R. Hammond, Lisa M. Renzi-Hammond si Naiman A. Khan in Frontiers in Aging Neuroscience. Publicat online la data de 9 iunie 2017. doi:10.3389/fnagi.2017.00183

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.