Cercetarile privind depresia la adolescenti s-au axat in ultimii ani pe modul in care interactioneaza creierul si experientele sociale. Un nou studiu de la Universitatea din California arata, cu toate acestea, ca adolescentii cu volum mare al hipocampului au fost, mai mult sau mai putin, predispusi la sentimente de depresie, in functie de cat de nesigur – sau invers – cat de protejati s-au simtit in mediul lor de acasa si in comunitate.

Volumul hipocampal se refera la dimensiunea generala a hipocampului, o structura a creierului sub cortexul cerebral. In mod traditional, cercetarile au aratat ca un hipocampus mai mic este implicat in depresie, dar acest studiu a aratat ca un hipocamp mai mare poate indica o capacitate mai mare pentru adolescenti de a profita de sprijinul in mediul lor si de a invinge teama, anxietatea si depresia.

,,Avand in vedere ca adolescentii cu simptome depresive mai severe sunt expusi riscului de a dezvolta tulburari depresive diagnosticate clinic in adolescenta si in afara acestora, rezultatele noastre au implicatii importante pentru strategiile de prevenire si interventie. Cu aceste cunostinte, putem preveni si trata mai bine simptomele depresive in perioada adolescentei”, a declarat Amanda Guyer, profesor de dezvoltare umana si studii de familie de la UC Davis Center for Mind and Brain. Ea este co-autor al studiului.

Studiul a subliniat, de asemenea, ca odata cu neuroimagistica ce devine mai fezabila in diagnostic, concluziile s-ar putea dovedi de ajutor in identificarea riscului persoanelor pentru depresie mai devreme.

Cercetarea reprezinta un pas important inainte pentru a intelege mai bine rolul interactiv complex al factorilor biologici si de mediu, atat in ceea ce priveste riscul, cat si rezistenta la simptome depresive, a constatat studiul.

Studiul a analizat 209 de tineri, efectuand scanari ale creierului lor in clasele a XI-a sau a XII-a. Cercetatorii au monitorizat tinerii pentru simptome depresive auto-raportate, si au investigat expunerea elevilor la conexiunea cu familia – centrata in casa. Cercetatorii au monitorizat, de asemenea, expunerea tinerilor la probleme in afara casei lor, cum ar fi criminalitatea in comunitatea lor. Adolescentii implicati in studiu au fost de origine mexicana, un grup cu risc crescut de depresie conform autorilor.

 

____________________________________

Sursa: Karen Nikos-Rose – UC Davis

Original Research: Abstract for “Hippocampal Volume as an Amplifier of the Effect of Social Context on Adolescent Depression” by Roberta A. Schriber, Zainab Anbari, Richard W. Robins, Rand D. Conger, Paul D. Hastings, Amanda E. Guyer in Clinical Psychological Science. Published online May 13 2017 doi:10.1177/2167702617699277

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021