Societatea Germana de Neuropsihologie confera certificate in neuropsihologie celor care indeplinesc urmatoarele conditii:

 • detin studii de licenta si master (5 ani in total, dupa sistemul Bologna 3 ani licenta si 2 master) in psihologie; diplome in alte domenii nu sunt acceptate; este recomandabil sa fie un master care sa trateze preponderent psihoterapia, psihopatologia, psihologia clinica si/sau neuropsihologia; de stiut, ca indiferent de masterul urmat, in Germania e necesara formarea suplimentara in neuropsihologie; masterul nu inlocuieste deci formarea!
 • au o activitate practica de minim 3 ani in sistem full-time (40 ore pe saptamana) in neuropsihologie la unul dintre zecile de institute sau clinice acreditate in Germania;
 • au absolvit minim 400 de ore de formare teoretica in neuropsihologie, dintre care 200 ambulatoriu si 200 in cadrul activitatii neuropsihologice in clinicile germane;
 • realizeaza minim 3 cazuistici clinice si 2 rapoarte;
 • absolva 100 de ore de supervizare cu privire la cazurile tratate;
 • promoveaza examenul oral de absolvire de 30 de minute.

De mentionat ca toata formarea are loc in germana, doar materialele de studiu fiind partial in engleza. Lucrul cuprinde de asemenea folosirea limbii germane cu pacientii din clinici. De aceea, stapanirea limbii germane standard si de specialitate la nivel de cel putin C1 este obligatorie. Pe langa asta, viitorul neuropsiholog trebuie sa vorbeasca atat in limbaj neuropsihologic cat si in limbaj din popor, deoarece  nemtii doresc sa-si informeze pacientii cat mai clar si usor de inteles.  Un exemplu ar fi lobul frontal care in limbajul din popor se numeste lobul fruntii. Astfel ca terminologia de invatat este dubla (1 pentru specialisti si 1 pentru pacienti).

In timpul formarii ca neuropsiholog se trateaza urmatoarele aspecte:

 • neuropsihologie generala (de ex. boli neurologice, terapie, structura organizatorica a muncii, MRI, PET, psihofarmacologie, neuroplasticitate, metode de cercetare in neuropsihologie);
 • neuropsihologie specifica (de ex. tulburari de perceptie vizuala, atentie, neglect, neuropsihologia copilului si a adolescentului, varstnicului, intergrare sociala si profesionala, preventie).

Examenul oral se considera promovat doar cand toti membrii comisiei sunt de acord. Comisia e alcatuita din: neuropsiholog atestat, profesor universitar in neuropsihologie si un neurolog.

In cazuistica, viitorul neuropsiholog trebuie sa descrie:

 • relevarea informatiilor cu privire la pacient (biografia, informatii anatomice etc.);
 • diagnosticul si procesul diagnostic;
 • terapia neuropsihologica (planificare, implementare, evaluare);
 • evaluarea sociala si medicala.

Rapoartele neuropsihologice trebuie sa fie de 20 de pagini fiecare. Cazuistica si rapoartele trebuie sa trateze tulburari diferite, astfel incat viitorul neuropsiholog sa-si demonstreze abilitatile intr-o arie vasta de teme.

Formarea in neuropsihologie este mai ieftina decat alte formari in psihoterapie care pot ajunge in Germania si la peste 20.000 de euro. Avantajul este ca neuropsihologii in formare sunt platiti in acelasi timp de institutul sau clinica unde lucreaza si asa isi pot plati formarea. Nu in ultimul rand, nemtii au o speranta de viata f. ridicata, fapt ce duce la un deficit continuu de neuropsihologi, astfel ca bransa ofera multe perspective, candidatii fiind unul pe loc.

Referinte

Gesellschaft für Neuropsychologie (2016). http://www.gnp.de/_de/gnp.php

Andreea Iordan Jezlova

Andreea este psiholog (Master of Science), cu studii de licenta la Facultatea de Psihologie, Universitatea București si masterat stiintific în psihologie pedagogica (invatare, educatie, motivatie) si psihopatologie la Universität Potsdam, Germania. A lucrat printre altele ca stagiar în psihologie la Technische Universität Berlin, Senatul din Berlin, Clinica Salus Lindow si Spitalul Crucii Rosii din Berlin (medicină internă, geriatrie, clinica geriatrică de neuroabilitare, accidente vasculare cerebrale - stroke-unit, neurologie). Andreea lucreaza din mai 2017 in Berlin la Vitanas Clinic for Geriatrics pe neuropsihologie geriatrica. Face evaluari neuropsihologice si terapie pentru seniori. Se ocupa in special de pacientii cu dementa vasculara, Alzheimer, hidrocefalie cu presiune normala, tulburare cognitiva usoara, accidente vasculare cerebrale, oftalmoplegie supranucleara, Chorea Huntington, sindrom Korsakov, Morbus Parkinson, pacientii cu tendinte suicidare, depresie, hemoragie subarahnoidala, delir etc. De asemenea, tine grupuri terapeutice de suport pentru pacientii aflati in recuperare neurocognitiva. Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie): de ex. cursuri de neuroanatomie functionala, neuropsihologie culturala, gestionarea situatiilor de criza precum a suicidalitatii, dementei, psihopatologie, tulburari neurocognitive in psihiatrie.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021