Cauti formare in neuropsihologie? Ei bine nu o vei gasi in Romania. O materie in programa academica de la licenta sau master nu poate substitui pregatirea adecvata in domeniu. Neuropsihologia nu inseamna doar sa stii anatomia Sistemului Nervos si sa aplici evaluari cognitive folosind MMSE si testul Ceasului.

Formare in Neuropsihologie in SUA

Psihologii americani au constatat acum 40-50 de ani ca nu au formare oficiala in neuropsihologie si ca pregatirea lor clinica nu era suficienta pentru a-si trata responsabil pacientii. Ca regula de baza, pentru a deveni psiholog licentiat in SUA, toti aspirantii la aceasta profesie urmeaza un doctorat in psihologie clinica, consiliere sau psihologie clinica si neuropsihologie.

 1. Aspirantul la o cariera in neuropsihologie obtine licenta in psihologie (4 ani). Este indicat ca pe perioada de licenta sa se implice in cat mai multa activitate de cercetare intr-un laborator al unui profesor si sa obtina GPA (medie) cat mai mare.
 2. Dupa absolvire, aspirantul este obligat sa obtina experienta de minim 2 ani in domeniul cercetarii psihologice, de regula prin pozitii de asistent de cercetare. In aceasta perioada este responsabil sa dobandeasca diverse competente in sfera cercetarii, sa publice si sa mearga pe la diverse conferinte unde sa isi prezinte posterele si lucrarile. Din diverse motive, unii aspiranti prefera sa mearga si la un master pentru a putea sa isi creasca GPA si sa obtina mai multa experienta in cercetare. Este perioada de explorare in care incepe sa identifice temele specifice de cercetare si patologiile pe care si le-ar dori sa le studieze in timpul doctoratului. Este un domeniu extrem de competitiv astfel ca multi canidati ajung cu mai mult de 2 ani de experienta la momentul admiterii. Este perioada in care iti pregatesti examenele standardizate GRE General si GRE Psychology.
 3. Aspirantul urmeaza un program doctoral in psihologie clinica sau consiliere. Din punct de vedere al continutului cursurilor, este de preferat un doctorat in psihologie clinica, iar unele programe au si o supraspecializare de neuropsihologie, un ”track” separat unde se ofera cursuri suplimentare din domeniul psihologic si medical.

Houston Conference Guideliness

Pentru a acredita si alinia universitatile care ofera asemenea formare, mai multi specialisi din Divizia 40 de Neuropsihologie a Asociatiei Psihologilor Americani (APA) s-au reunit si au stabilit standardele de formare, iar astazi aceste standarde poarta numele de Houston Conference Guideliness, de la orasul Houston in care s-au renuit. Astfel, programele doctorale trebuie sa urmeze modelul ”scientist-practitioner” si sa integreze ore de practica supervizata, fiind considerata debutul rezidentiatului in neuropsihologie. Specializarea in neuropsihologie incepe la nivel de doctorat care ofera pregatirea in psihologie clinica, studiul relatiilor creier-comportament si practica neuropsihologiei clinice. Toate aspectele generice ale psihologiei clinice ar trebui sa fie completate la nivel de doctorat iar candidatii nu se pot licentia pana nu isi finalizeaza toate cursurile cerute.

In urma ofertei academice oferite de universitate, fiecare student trebuie sa urmeze cursuri care sa acopere si sa ofere urmatoarele competente:

 1. Curiculum de Psihologie Generala
 1. Statistica si metodologie
 2. Invatare, cognitie si perceptie
 3. Psihologie sociala si personalitate
 4. Bazele biologice ale comportamentului
 5. Psihologia dezvoltarii
 6. Istoria psihologiei
 7. Diferente individuale, culturale si diversitate culturala
 1. Curriculum de Psihologie Clinica
 1. Psihopatologie
 2. Teoriile psihometrice
 3. Tehnici de interviu si evaluare
 4. Tehnnici de interventie
 5. Etica profesionala
 1. Fundamentele studiului relatiilor dintre creier si comportament
 1. Neuroanatomie functionala
 2. Patologia neurologica si alte afectiuni: etiologie, patologie, evolutie, tratamente
 3. Afectiuni non-neurologice si cu afectare SNC
 4. Neuroimagistica si alte tehnici de neurodiagnostic
 5. Neurochimia comportamentului Neurochemistry of behavior (ex., psihofarmacologie)
 6. Neuropsihologia comportamentului
 1. Fundamentele practicii neuropsihologiei Foundations
 1. Tehnici specializate de evaluare neuropsihologica
 2. Tehnici specializate de interventie neuropsihologica
 3. Analiza si design de cercetare in neuropsihologie
 4. Etica si probleme profesionale in neuropsihologie
 5. Implicatii practice ale afectiunilor neuropsihologice

In timpul doctoratului, studentul jongleaza intre cursuri academice aprofundate, ore dedicate cercetarii personale sau pentru proiectele profesorului coordonator, in special pentru cei carora li se ofera si bursa, ore dedicate predarii seminariilor si laboratoarelor pentru nivelul de licenta si ore de practica in domeniul neuropsihologiei in diverse contexte clinice si sectii de spitale afiliate. Timpul pe care il petrece studentul in stagiul de practica este cuprins intre 10 si 20 de ore pe saptamana si implica evaluare directa a pacientilor, consiliere, psihoterapie, feedback pacientilor sau apartinatorilor si supervizare. Multe dintre universitatile din SUA ofera burse care acopera taxa de scolarizare si o bursa pentru cheltuieli personale, inclusiv studentilor internationali. Bursa pentru trai difera de la universitate la universitate. Unele burse acopera cheltuielile de cazare si masa iar studentului ii ramane o suma considerabila pentru alte cheltuieli, alte burse sunt mai mici. In timpul doctoratului, fiecare ora de practica este monitorizata si se calculeaza ore specifice petrecute aplicand anumite scale, cat timp s-a petrecut in consiliere/terapie pentru a se asigura un training echilibrat. Dupa primul sau al doilea an se poate prezenta disertatie pentru obtinerea unui master in psihologie clinica iar intregul program doctoral dureaza de regula intre 4 si 5 ani.

Cine aplica si reuseste sa plece in SUA mai are  si avatajul de a fi eligibil pentru a aplica pentru numeroase grant-uri de cercetare, premii in bani oferite de numeroase fundatii si de catre APA. Aceste oportunitati sunt majoritatea pentru doctoranzii din universitatile americane.

 1. Dupa ce isi finalieaza orele de practica necesare, parcurge toate cursurile obligatorii si isi sustine teza de doctorat, aplica pentru primul an din rezidentiatul in neuropsihologie, numit si internship. Aplicatia se face online la National Matching Services Inc iar aplicatiile sunt trimise catre spitalele inscrise in program.  Scopul internshipului este de a finaliza formarea in practica generala psihologiei clinica si extinderea serviciilor catre neuropsihologie. Programul de internship trebuie sa fie acreditat de APA sau CPA. Dupa finalizarea internshipului se acorda titlul de doctor in psihologie iar aplicantul poate solicita licenta de profesare a psihologiei pentru care trebuie sa sustina un examen riguros din toata materia parcursa la doctorat (EPPP). Internshipul este platit de spital cu salariu full time. (max 30 000$/an)
 2. Dupa internship urmeaza 2 ani de rezidentiat in neuropsihologie iar aplicatia se face tot prin National Matching Services Inc. Scopul rezidentiatului este de a oferi formare clinica, didactica si academica pentru a produce un nivel avansat de competenta in neuropsihologie si pentru a completa educatia necesara pentru practica independenta. Rezidentiatul are caracter specific (pediatrie, adulti, geriatrie, reabilitare) sau mixt, in functie de oferta spitalului iar concentratia patologica difera de la spital la spital. Sunt programe concentrate doar pe psihiatrie, altele pe neurologie, altele pe neurochirurgie, altele pe pediatrie si probleme de dezvoltare etc.  Oportunitatile de formare didactice sunt diverse shadowing al unui medic, seminarii alaturi de medici, conferinte spitalicesti de cazuri, Grand Rounds unde toate cadrele mediale invata din cazurile colegilor, seminarii de disectii ale creierului, cursuri de la Scoala de Medicina. Rezidentiatul este platit de spital cu salariu full time (max 55000$/an)

Toti internii si rezidentii fac garzi la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului in care sunt incadrati in multe dintre spitale (4-8 garzi pe luna). Dupa finalizarea rezidentiatului se da examen de certificare (board certified examination) ce cuprinde examen scris si oral pe baza cazurilor din practica.

 1. In anumite state, dupa finalizarea rezidentiatului, unii neuropsihologi aleg sa isi completeze studiile cu formare in psihofarmacologie pentru a putea obtine dreptul de a prescrie medicamente.

Timp de formare: de la 14 ani in sus

 • 4 ani licenta
 • minim 2 ani cercetare si formare predoctorala
 • 5 ani doctorat
 • 1 an internship in neuropsihologie
 • 2 ani rezidentiat in neuropsihologie
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.