Neuropsihologia neonatală se ocupă de investigaţii, screening şi diagnostic timpuriu al întârzierilor şi tulburărilor de dezvoltare şi cognitive pentru nou născuţi, prematuri şi sugari cu patologie a sistemului nervos.

neuropsihologie neonatala, psihologie prematuri, psihologie sugari, psihologie bebelusi

Perioada neonatală este considerată a fi esenţială pentru dezvoltarea neuro-psiho-motorie şi a stării de bine pe parcursul întregii vieţi. Sechele neurologice al nasterii premature au fost destul de bine stabilite în literatura de specialitate și numeroase studii au demonstrat că sugarii născuţi prematur sunt în general la risc pentru probleme cognitive, academice și de comportament mai târziu în viață. În plus, examinările longitudinale recente ale influenţei greutăţii mici la naştere au indicat un impact negativ de durată asupra capacității cognitive și succesului educaţional la tinerii adulţi. Se presupune că aceste deficiențe cognitive și comportamentale globale se datorează, cel puțin în parte, unor sechele ale complicaţiilor medicale de multe ori asociate cu naşterea prematură, cum ar fi hipoxia, hemoragii intraventriculare care pot compromite în mod direct sau indirect integritatea și/sau dezvoltarea sistemului nervos central.

Ceea ce este acum cunoscut este faptul că sugarii vin în grija noastră cu propria lor agendă de învățare, propriul curriculum. Înarmaţi cu o motivație înnăscută de a învăța și de a explora, sugarii sunt într-o căutare constantă de cunoștințe, învăță din ceea ce văd, aud, simt, gustă și ating. Ei fac acest lucru fără a fi nevoie să fie determinaţi.

evaluare psihologica prematuri, evaluare psihologica bebelusi sugari

Ei au deja o poziție globală față de învățare, cu lecţii sociale, emoționale, intelectuale, de limbaj sau fizice de multe ori provenind din aceeași experiență. Folosesc mai multe competențe pentru a se ajuta să abordeze vulnerabilitățile lor și pentru a înțelege mai bine modul de funcționare a lumii și oamenii din ea. Din nefericire, multe afecţiuni ale sistemului nervos întrerup, blochează şi influenţează acest proces armonios natural.

Prematuritatea este asociată cu multiple probleme medicale și psihologice iar depistarea lor la timp va duce la creșterea șanselor de recuperare ale pacientului:

  • Paralizia cerebrală
  • Probleme de auz
  • Probleme cognitive
  • Dislexie și dizabilități de învățare
  • ADHD
  • Dificultăți motorii
  • Dificultăți ale funcțiilor executive: impulsivitate, distractibilitate crescută, dezorganizare, lipsă depersistență
  • Depresie
  • Anxietate
Write a comment:

Your email address will not be published.