Daca aveti un parinte sau o ruda care sufera de dementa, oamenii de stiinta britanici au vesti bune pentru dvs.

In anul 2013, o echipa de medici britanici au reusit sa opreasca procesul de degenerare al celulelor nervoase la animale, pentru prima data. Substanta folosita insa avea si dezavantaje intrucat putea provoca leziuni in alte zone ale corpului. Animalele testate dezvoltau de exemplu diabet si pierdeau in greutate (Moreno et al., 2013).

Insa in aprilie 2017, doua noi medicamente au fost testate la Unitatea de Toxicologie din Leicester, fara efecte adverse. Conform studiului realizat de oamenii de stiinta britanici, la bolnavii de Alzheimer este activat la extrem raspunsul proteinelor nepliate (engl. unfolded protein response). Restabilirea unei activari adecvate, poate duce la redobandirea memoriei si previne moartea celulelor creierului.

In testele facute pe rozatoarele cu dementa, animalele care au luat clorhidrat de trozadona si dibenzoilmetan nu au mai avut probleme cu memoria, nu au mai manifestat tulburari neurologice si medicamentele au prevenit degenerarea creierului iar durata de viata a crescut.

Profesorii britanici au afirmat ca este mai putin probabil ca dementa sa fie complet tratata, dar este foarte posibil aceasta sa devina o boala cu care pacientul poate trai independent (Mark et al., 2017).

 

Andreea Iordan Jezlova

Andreea Iordan Jezlova

Neuropsiholog specializat in geriatrie at Evangelical Hospital Königin Elisabeth Herzberge (KEH)
S-a specializat pe adulti la varsta a treia cu probleme cognitive si afective. Printre pacientii ei se numara persoane cu dementa, tulburari neurologice, tendinte suicidare, depresie. Andreea este interesata de bolile neuro-degenerative si pe plan personal, avand-o pe mama ei bolnava de o dementa mai rar intalnita.
Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie) si alte institutii din spatiul anglofon. Este membru in Consiliul Psihologilor Geriatri din Berlin-Brandenburg.
Scopul ei este promovarea informatiilor intr-o maniera accesibila, inteligibila atat pentru specialisti, cat si pentru oamenii fara cunostinte medicale.
Andreea Iordan Jezlova

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.