Legaturile concrete intre simptomele autismului si sinesteziei au fost descoperite si clarificate pentru prima data, potrivit noilor cercetari efectuate de psihologii de la Universitatea din Sussex.

Studiul, realizat de experti mondiali in ambele conditii de la Sussex si de la Universitatea din Cambridge si publicat in revista Scientific Reports, a constatat ca ambele grupuri au o sensibilitate crescuta remarcabil de similara, in ciuda diferentelor clare ale capacitatii de a comunica si ale abilitatilor sociale.

Doua studii anterioare au constatat o prevalenta crescuta a sinesteziei la subiectii cu autism, sugerand ca, desi nu sunt intotdeauna gasite in conjunctie, cele doua conditii apar impreună mai des decat ar fi de asteptat doar din intamplare. Totusi, acesta este primul studiu care a incercat sa evidentieze o legatura simptomatica definitiva intre cele doua.

Sinestezia si autismul par a fi lucruri destul de diferite, sinestezia fiind definită ca o “imbinare a simturilor” in care muzica poate declansa culori sau cuvintele pot starni gusturi, si autismul definit de dificultati la nivelul intelegerii si comunicarii sociale.

Noile cercetari arata ca ambele grupuri raporteaza o sensibilitate senzoriala sporita, cum ar fi o aversiune fata de anumite sunete si lumini, precum si raportarea diferentelor in tendinta lor de a observa  detalii. Cu toate acestea, sinestezicii aveau tendința de a nu raporta dificultati privind simptomele traditionale de comunicare care definesc de obicei autismul. In timp ce cercetarea arata ca exista cu siguranta legături intre cele doua conditii, acestea par a fi mai degraba senzoriale decat sociale.

Studiul a fost condus de profesorul Jamie Ward, profesor de Neuroștiințe Cognitive și co-director al grupului Sussex Neuroscience, alaturi de colega sa de la Psihologie din Sussex, profesorul Julia Simner; si profesorul Simon Baron-Cohen, profesor  de Psihopatologia Dezvoltarii la Universitatea Cambridge si director al Centrului de Cercetare pentru Autism.

Analizand cercetarea, profesorul Ward a spus: “Sinestezia a fost in mod traditional considerata mai degraba un dar decat o afectiune, in timp ce opusul poate fi adesea spus despre autism. Cercetarile noastre sugereaza ca cele doua au mult mai multe in comun decat s-a crezut anterior si ca multe dintre trasaturile senzoriale pe care le poseda oamenii autisti se regasesc și la cei care  experimenteaza sinestezia.

Cu toate ca sunt necesare cercetari suplimentare, intelegerea noastra a autismului in contextul abilitatilor sinestezice ne poate ajuta sa deblocam secretele unor aspecte mai pozitive ale autismului, cum ar fi savantismul, in timp ce, de asemenea,  putem descoperi legaturi neurologice in continuare intre cele doua conditii.

O alta lucrare de cercetare a grupului de cercetatori, care analizeaza mai atent problema savantismului la persoanele cu autism, urmeaza sa fie publicata in curand.

Consolidand cercetarea initiala, aceasta  arata ca sinestezia tinde sa fie predominantă in cazul persoanelor cu autism, care de asemenea au abilitati neasteptate de “savant”, cum ar fi aptitudinile superioare in aritmetica, memorie si arta.

Profesorul Ward a adaugat: “Desi unele teorii propun o legatura cauzala intre sensibilitatea senzoriala crescuta si functionarea sociala afectata la persoanele cu autism, cercetarea noastra demonstreaza pana acum valoarea considerarii sinesteziei ca facand parte din  acelasi spectru ca si autismul din punct de vedere senzorial. Speram ca, in viitor, vom putea continua sa exploram relatia dintre simptomele si abilitațile perceptuale, cognitive si sociale ale persoanelor cu autism si ale celor sinestezice “.

https://www.nature.com/articles/srep41155

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.