Este important sa recunoastem si sa constientizam cresterea exigentelor parintilor. Majoritatea parintilor, inclusiv tatii, sufera de stres. De la ingrijorarea cu privire la finante la a duce si a lua copiii de la scoala pana la practicarea sportului, parintii se simt adesea coplesiti de responsabilitati. Potrivit sondajului APA (2010) din America, in timp ce parintii raporteaza surse similare de stres ca si restul populatiei (80% declara bani, 72% declara munca si 72% declara economia drept factori de stres); pot raporta, de asemenea, ca responsabilitatile din cadrul familiei reprezinta o sursa semnificativa de stres (73%). De fapt, potrivit sondajului APA, in timp ce parintii au inteles importanta gestionarii stresului lor (69% sustin importanta gestionarii stresului), se pare ca doar un mic procent considera ca gestioneaza stresul cu succes, 32% spunand ca fac o treaba excelenta sau foarte buna de a gestiona stresul.

Gestionarea (managementul) stresului

Oamenii isi gestioneaza adesea stresul in moduri nesanatoase prin fumat, consum de alcool si supraalimentare cu hrana. Pentru parinti, acest lucru este deosebit de periculos, deoarece comportamentele lor servesc ca modele pentru copiii lor. De exemplu, cercetarea epidemiei de obezitate in crestere a adolescentilor arata ca, comportamentele, atitudinile si stilurile alimentare ale parintilor in jurul hranei influenteaza obiceiurile alimentare si dezadaptative ale copilului. Tatii si mamele care au tipare nesanatoase de hranire din cauza stresului ii pot pune pe copii la risc prin incurajarea stilurilor disfunctionale de a face fata stresului. In mod similar, utilizarea substantelor ilegale de catre parinti influenteaza adesea rata la care adolescentii adopta aceste obiceiuri nesanatoase. In mod contrar, parintii care au obiceiuri alimentare sanatoase si care isi gestioneaza stresul prin exercitii fizice, de exemplu, prezinta modele pozitive si bune de urmat pentru copiii lor. Tatii joaca un rol important in modelarea comportamentelor, atat bune cat si rele ale copiilor, adolescentilor si tinerilor.

Un stil de viata sanatos

Desi a fi un model pozitiv si gestionarea stresului in moduri sanatoase poate fi o sarcina dificila, tatii pot lua multe masuri diferite cu pasi mici pentru a incepe sa traiasca o viata sanatoasa din punct de vedere fizic si psihic pentru ei insisi si pentru copiii lor. Dupa o zi lunga de munca poate fi tentant sa va relaxati pe canapea in loc sa discutati cu copiii dumneavoastra. Cu toate acestea, activarea si petrecerea timpului cu copiii dvs. va pot ajuta sa promovati obiceiuri sanatoase in familia dvs. Activitatea fizica determina eliberarea de endorfine, care confera organismului o stimulare a energiei naturale si poate reduce efectele toxice ale stresului. O plimbare cu familia sau o tura cu bicicleta, simpla joaca cu mingea cu fiul sau fiica sau excursiile impreuna cu copiii pot ajuta la reducerea stresului si la modelarea importantei unui stil de viata sanatos pentru copiii. Prin aceste activitati, puteti constata, de asemenea, ca aveti mai multa energie pentru a modela aceste comportamente bune pentru copiii dumneavoastra.

Daca totusi va simtiti coplesiti de stresul dvs., discutia cu un specialist in domeniul sanatatii mintale, cum ar fi un psiholog, poate ajuta. Practicantii psihologi folosesc tratamente stiintifice bazate pe dovezi (evidence-based) pentru a ajuta oamenii sa-si gestioneze stresul si sa-si imbunatateasca viata. Exista multe abordari diferite in ceea ce priveste gestionarea stresului, dar un psiholog va alege tipul care se potriveste cel mai bine caracteristicilor si preferintelor dvs.


Surse: American Psychological Association (2010). “Stress in America Survey”.

Ackard, D.M., Neumark-Sztainer, D., Story, M., & Perry, C. (2006). “Parent-Child Connectedness and Behavioral and Emotional Health Among Adolescents.” American Journal of Preventative Medicine, Vol. 30, pp. 59-66.

Raskin White, H., Johnson, V. & Buyske, S. (2000). “Parental modeling and parenting behavior effects on offspring alcohol and cigarette use: a growth curve analysis.” Journal of Substance Abuse, Vol. 12, pp. 287-310.

http://www.apa.org/helpcenter/fatherhood-behaviors.aspx

Daniel Cojocaru

Doctorand at Universitatea din Bucuresti
Daniel este doctorand in psihologia sanatatii la Universitatea din Bucuresti, asistent universitar si cercetator in cadrul Laboratorului de Psihologia Sanatatii si Neuropsihologie Clinica

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.