Cercetatorii finlandezi si britanici au descoperit ca rasul ajuta la eliberarea de endorfine in creierul uman.

Rezultatele recente obtinute de cercetatorii de la Turku PET Centre, Universitatea Oxford si Universitatea Aalto au evidentiat ca rasul in situatii sociale duce la eliberarea de endorfine in creier, promovand stabilirea de legaturi sociale. Rasul in plan social a dat nastere la sentimente placute si a crescut semnificativ eliberarea de endorfine si alte peptide opioide in ariile cerebrale ce controleaza excitatia si emotiile. Participantii la experiment, cu cat aveau mai multi receptori de opioide in creier, cu atat mai mult radeau.

“Rezultatele noastre duc la concluzia ca eliberarea de endorfine indusa de rasul in situatii sociale poate fi o modalitate importanta de sprijinire a formarii, intaririi si mentinerii de legaturi sociale intre fiintele umane. Efectele calmante si placute ale eliberarii de endorfine pot semnala siguranta si promova sentimente de comuniune. Relatia dintre densitatea receptorului de opioide si ras mai sugereaza si ca sistemul de opioide poate pune bazele diferentelor in sociabilitate,” declara profesorul Lauri Nummenmaa de la Centrul Turku PET, Universitatea Turku.

“Rezultatele subliniaza importanta comunicarii vocale in mentinerea retelelor sociale umane. Alte primate mentin contacte sociale prin grooming reciproc, care de asemenea induce eliberarea de endorfine. Totusi groomingul ia mult timp. Deoarece rasul in situatii sociale duce la un raspuns chimic similar in creier, retelele sociale umane de asemenea se extind semnificativ: rasul este foarte contagios, iar endorfinele se pot astfel imprastia rapid in grupurile mari care rad laolalta”, spune profesorul Robin Dunbar de la Universitatea Oxford.

Studiul a fost desfasurat cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET). Participantilor li s-a injectat un compus radioactiv ce a relationat cu receptorii de opioide din creierul lor. S-a masurat radioactivitatea din creier de doua ori, cu camera PET: dupa ce participantii au ras impreuna cu prietenii lor apropiati si dupa ce au petrecut un timp asemanator singuri in laborator.

http://www.jneurosci.org/content/early/2017/05/23/JNEUROSCI.0688-16.2017

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021