Metodele folosite în neuroreabilitare cuprind fizioterapie, kinetoterapie, logopedie, terapie ocupațională și diverse tehnici menite să exerseze funcțiile cerebrale. Pentru recuperarea optimă a pacientului este nevoie de o abordare multidisciplinară în care fiecare specialist își aduce aportul pentru a reduce deficitele pacientului.

Pentru pacienții cu diverse deficite neuropsihologice ofer evaluări complexe și coordonarea terapiei de neuroreabilitare care va fi fie aplicată de un asistent de terapie, fie de către membrii familei. Neuroreabilitarea este un domeniu slab dezvoltat în România iar pacienții sunt antrenați în activități alese fără a se stabili statusul concret.

neuroreabilitare

Pacienții care au nevoie de neuroreabilitare trec prin schimbări în modul gândirii, concentrării, organizării, memoriei, ducerea la bun sfârșit a sarcinilor de bază. De la caz la caz, unii pacienți au nevoie de psihoterapie pentru a se trata comportamentele afectate de patologie.

În funcție de afecțiunea medicală, medicul curant sau medicul specializat în recuperare medicală poate solicita o evaluare neuropsihologică pentru:

 • diagnosticul și determinarea cauzelor simptomelor cognitive și emoționale
 • evaluarea declinului cognitiv și a  ameliorării
 • stabilirea nivelului cognitiv de bază pentru monitorizarea efectelor tratamentului farmacologic
 • planificarea intervenției și a reabilitării
 • determinarea capacității de a se întoarce în câmpul muncii, de a conduce vehicul sau de a lua decizii importante
 • refacerea funcțiilor care pot fi tratate și învățarea unor strategii compensatorii pentru funcțiile care nu pot fi tratate
 • psihoeducație a familiei

Ce afecțiuni ar putea avea nevoie de (neuro)psihologia reabilitării? De regulă orice boală care afectează sistemul cognitiv. De exemplu:

 • Traumatisme Cranio Cerebrale
 • Accident Vascular Cerebral
 • Cancer
 • Durerea Cronică (necesită psihoterapie)
 • Contuzile
 • Hidrocefalia, Spina Bifidă
 • Tumori Cerebrale
 • ADHD

În România din nefericire există un deficit mare de neuropsihologi și un interes scăzut de specializare în evaluarea și tratarea pacienților cu boli care afectează sistemul nervos, în mare parte datorită inexistenței unei pregătiri formale, finanțare redusă a instituțiilor și duratei ridicate de timp necesară pentru o pregătire adecvată (studiul literaturii de specialitate și practică în domeniu). Nu sunt nici foarte multe centre de neuroreabilitare iar centrele existente se bazează pe recuperarea fizică a pacientului și o formă insuficientă de terapie (ergoterapie/terapie ocupațională) pentru recuperarea optimă a pacientului. Pacienții necesită activități de stimulare cognitivă stabilite pe baza deficitelor identificate prin evaluare neuropsihologică. Aceste activități trebuie să se realizeze intens, zilnic, iar majoritatea persoanelor nu dețin informațiile necesare despre ce ar trebui să facă, activitățile pe care trebuie sa le realizeze pacientul. În stăinătate se folosesc și principiile neuroreabilitării la domiciliu, când pacientul se recuperează acasă alături de un asistent de terapie coordonat de către neuropsiholog sau de către membrii familiei îndrumați de neuropsiholog.

Tulburările de limbaj, percepție spațială, atenție, memorie, calcul și praxie reprezintă consecințe frecvent întâlnite după o leziune cerebrală dobândită și reprezintă o cauză majoră de dizabilitate.  Prezența neglijarii unilaterale după episodul acut este considerata un factor de prognostic negativ pentru nivelul de independență al pacientului. Recuperarea cognitivă duce la o îmbunătățire semnificativă și persistenta la nivelul deficitului neurologic. (Ghidul EFNS de recuperare cognitivă)

Promovez conceptele de neuroreabilitare la domiciliul pacientului și coordontez terapia cognitivă aplicată de membrii familiei/asistent personal sau de asistentul de terapie. Coordonarea presupune întâlniri cu pacientul și familia și stabilirea unor activități pe care pacientul le implementează acasă, monitorizarea longitudinală.