Un nou studiu arata ca persoanele care viseaza frecvent  cu ochii deschisi in timpul zilei au inregistrat rezultate mai bune la testele de inteligenta si creativitate. RMN-urile de asemenea au demonstrat ca aceste persoane au o functionare cerebrala mai eficienta.

Sursa: Georgia Institute of Technology

Un studiu recent al Institutului de Tehnologie din Georgia SUA sugereaza ca visarea cu ochii deschisi in timpul sedintelor nu este neaparat ceva rau, ci ar putea fi un semn de inteligenta si creativitate.

“Persoanele care au o minte eficienta este posibil sa aiba o capacitate cerebrala prea mare pentru a-si putea opri mintea sa viseze cu ochii deschisi”, declara un co-autor al studiului, profesor de psihologie asociat al Institutului Georgia Tech.

Au fost masurate tiparele cerebrale a mai mult de 100 de persoane cu ajutorul computer-tomografului. Participantilor li s-a propus sa se concentreze asupra unui punct stationar timp de cinci minute. Echipa de cercetatori a utilizat aceste date pentru a identifica ce arii cerebrale au lucrat la unison.

Depistarea ariilor cerebrale corelate a ajutat la intelegerea caror arii cerebrale conlucreaza in starea de veghe-repaus.

Cercetarea sugereaza ca aceleasi tipare cerebrale masurate in timpul acestor stari sunt asociate in diferite abilitati cognitive.

Dupa ce si-au dat seama care arii conlucreaza in starea de repaus, echipa a comparat datele cu testele participantilor carora li s-au masurat abilitatile intelectuale si creative. Participantii au completat si un chestionar despre cat de multe reverii au in viata de zi cu zi.

Cei care au raportat reverie diurna mai frecvent au avut scoruri inalte la abilitatile creative si intelectuale si la masuratorile imagistice.

Perceptia publica este ca reveria diurna ar fi ceva rau. Incerci sa fii atent, dar nu reusesti. Datele acestui studiu infirma acest lucru. Unii oameni au mintea mai eficienta.

O minte eficienta inseamna capacitate mai mare de a gandi, iar atunci cand indeplineste activitati simple, mintea fuge in alta parte.

Cum stim ca avem o minte eficienta? Un indiciu ar fi ca in conversatii sau activitati intervenim cand trebuie si nu pierdem momentele importante.

Aceasta cercetare aminteste de profesorul traznit care este foarte inteligent, dar in lumea lui, si uita de ceea ce il inconjoara. Si in scoli sunt copii prea dezvoltati intelectual pentru clasa in care se afla. Ceea ce prietenilor lor le ia cinci minute sa invete, ei inteleg intr-un minut si apoi incep sa stea cu ochii pe geam.

Reveria poate fi utila. Exista diferente importante intre indivizi, care trebuie luate in consideratie, cum ar fi motivatia sau incercarea de a ramane concentrat pe o anumita activitate.

Cercetarea originala: rezumat la “Functional connectivity within and between intrinsic brain networks correlates with trait mind wandering” de Godwin CA, Hunter MA, Bezdek MA, Lieberman G, Elkin-Frankston S, Romero VL, Witkiewitz K, Clark VP si Schumacher EH in Neuropsychologia. Publicat online, la data de 10 iulie 2017 doi:10.1016/j.neuropsychologia.2017.07.006

 


Latest posts by Otilia Blaga (see all)

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.