De ani de zile, oamenii de stiinta si medici au si-au pus problema daca modificarile de personalitate si de comportament ar putea aparea inainte de aparitia bolii Alzheimer si a dementelor asociate.                Concluziile unui studiu nou si cuprinzator de la FSU Colegiul de Medicina in asociere cu profesorul Antonio Terracciano si colegii , nu au gasit nici o dovada care sa sustina ideea ca schimbarile de personalitate incep inainte de debutul clinic de tulburare cognitiva usoara (MCI) sau dementa.

“Am constatat, de asemenea, ca personalitatea a ramas stabila chiar si in ultimii ani inainte de aparitia insuficientei cognitive usoare”, a spus Terracciano.

Terracciano, profesor asociat al Colegiului de Medicina, Angelina Sutin, si co-autori din cadrul Institutului National pentru Imbatranire, au examinat datele studiului longitudinal al imbatranirii din Baltimore. Studiul a analizat atat personalitatea cat si evaluarile clinice obtinute intre 1980 si iulie 2016 de la mai mult de 2.000 de indivizi care initial nu au prezentat nici o insuficienta cognitiva. Aproximativ 18% dintre participantii la studiu au dezvoltat mai taziu MCI sau dementa.

„Am comparat daca schimbarea de personalitate la persoanele care au dezvoltat mai tarziu dementa difera de cei care au ramas cognitiv normal”, a spus Terracciano . „Spre deosebire de cercetarile anterioare, acest studiu a examinat mai multe valuri de date de personalitate cu auto-evaluare, colectate pana la 36 de ani inainte ca participantii sa dezvolte orice semn de dementa.”

Ceea ce cercetatorii au descoperit, este ca traiectoria trasaturilor de personalitate nu difera intre cei care au dezvoltat mai tarziu dementa si cei care nu au facut-o.  In timp ce schimbarea personalitatii nu a reprezentat un semn timpuriu al dementei, studiul lui Terracciano ofera un sprijin suplimentar ca trasaturile de personalitate (inclusiv nivele ridicate de neuroticism si niveluri scazute de constiinciozitate) sunt factori de risc pentru dementa.

Atat pentru medici  cat si pentru cei apropiati, schimbarile de personalitate raman un aspect important in ingrijirea celor care au experimentat deja debutul clinic al MCI sau dementei. Cresterea apatiei, iritabilitatii, modificarilor de dispozitie si a altor simptome comportamentale influenteaza calitatea vietii atat pentru pacienti, cat si pentru cei care ii ingrijesc.


Text: Neurosciencenews

Studiu: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2653004

Alexandra Iova

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021