Sursa: Columbia University Medical Center.

Noi cercetari ale Institutului Sackler de Psihobiologia Dezvoltarii din cadrul Centrului Medical al Universitatii Columbia au descoperit un potential biomarker care poate prognoza dezvoltarea atipica la sugarii de 1-2 luni, ce au risc de a dezvolta intr-o mica sau mare masura tulburari din spectrul autist (TSA).  Cercetarea markerilor neurobiologici care preced dezvoltarea atipica este importanta in cazul sugarilor cu risc de a dezvolta tulburari din spectrul autist, deoarece recunoasterea din timp a unor aspecte specifice poate permite o interventie si prevenire a dificultatilor de mai tarziu.

Cu ajutorul unor date preluate de la institutul national de statistica, s-au studiat 71 de bebelusi cu risc mare sau scazut de TSA, care au fost scanati de doua ori prin rezonanta magnetica fie la varsta de 1-2 luni, fie la 9-10 luni: o data in timpul somnului, iar a doua oara in timp ce li se vorbea bebelusilor in limba materna. S-au inregistrat masuratori ale miscarilor capului in timpul scanarilor, iar caracteristicile statistice ale acestor miscari au fost cuantificate.

S-a descoperit ca bebelusii cu risc mare de TSA au inregistrat niveluri inalte de “zgomot” si impredictibilitate marita in miscarile spontane ale capului in timpul somnului, ceea ce poate sugera un tipar de probleme de somn.  In plus, bebelusii de 1-2 luni cu risc mare de TSA au prezentat asemanari mai multe in reactiile la ascultarea limbii materne si in timpul somnului, in timp ce bebelusii cu risc scazut de TSA au prezentat reactii diferite in cele doua situatii.

Anumite trasaturi specifice ale miscarilor capului in timpul somnului la varsta de 1-2 luni au prognozat dificultati timpurii de invatare la bebelusii cu risc mare de TSA. Existenta unor traiectorii atipice de invatare la grupul cu risc mare de TSA a fost verificata de niste seturi separate de date preluate din patru studii reprezentative pe frati/surori de varsta apropiata, tot bebelusi, in total 1445 de bebelusi cu trasaturi de TSA confirmate mai tarziu, in copilarie. Aceste analize au dovedit ca bebelusii cu risc mare de TSA  — chiar si cei nediagnosticati  — prezinta un grad mult mai scazut de functionare in copilarie in comparatie cu bebelusii care au risc scazut de TSA.

Acest studiu afirma ca exista o modalitate de a prevedea ce bebelusi de 1-2 luni vor prezenta traiectorii de dezvoltare atipica in copilaria mica.

Descoperirea importantei reactiilor prin miscari ale capului, la stimuli puternici de context (cum ar fi vorbirea in limba materna), la bebelusii cu risc mic de TSA  sugereaza faptul ca bebelusii ai caror frati sau surori au fost diagnosticati cu TSA sunt mai putin conectati la stimulii semnificativi ontogenetic inca de mici. Tiparul de reactie poate sta la baza procesarii atipice a informatiei, la indivizii cu tulburari de neurodezvoltare.

Acest studiu este considerat un bun exemplu de utilizare a datelor deja existente. Este nevoie inca de multe alte cercetari pentru a se ajunge la intelegerea mecanismelor cauzale, iar acestea ar implica noi modalitati de a privi functia motorie sau miscarea la bebelusii cu risc mare de TSA.

Reactiile neurobiologice caracterizate de inflexibilitate preced dezvoltarea atipica la bebelusii cu risc mare de autism.

Varietatea de reactii neurobiologice este foarte des intalnita la bebelusi, dar nu se cunoaste ce legatura ar putea exista cu trecerea prin etapele de dezvoltare, in cazul fiintelor umane. S-a investigat modul in care raspund bebelusii prin miscare la semnale si la zgomote pe parcursul primului an de viata si cum acesta impacteaza dezvoltarea, pe 71 de copii sanatosi, tipici, atat cu risc mare, cat si cu risc scazut de TSA.

Contrar asteptarilor, nu nivelul de variabilitate in sine este problema la bebelusi, ci inflexibilitatea sistemelor senzoriomotorii si/sau a trecerii atipice de la o stare de comportament la alta. Aceasta inflexibilitate impiedica stabilizarea capacitatii de a intelege structura si semnalele importante din informatiile senzoriale si precede si contribuie la o dezvoltare atipica a creierului in copilaria mica.

Surse:

“Inflexible neurobiological signatures precede atypical development in infants at high risk for autism” de Kristina Denisova & Guihu Zhao in Scientific Reports. Publicat online pe 13 septembrie 2017 doi:10.1038/s41598-017-09028-0

“Inflexible neurobiological signatures precede atypical development in infants at high risk for autism” de Kristina Denisova & Guihu Zhao in Scientific Reports. Publicat online in septembrie, 12, 2017. doi:10.1038/s41598-017-09028-0


Latest posts by Otilia Blaga (see all)

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.