Strategiile pe care le folosesc parintii la reglementarea emotiilor copiilor lor in copilarie, influenteaza capacitatea acestora de a trata situatiile stresante ca adulti tineri, potrivit unui studiu recent publicat in revista Physiology & Behavior. 

Se crede ca abilitatea noastra de a reglementa emotiile este partial determinata de strategiile folosite de parintii nostri pentru a trata emotiile noastre in copilarie. Aceasta este cunoscuta sub numele de socializare emotionala. Parintii care isi incurajeaza copii in a-si exprima emotiile negative,  le ofera accestora un ajutor in a se simti confortabil atunci cand isi exprima sentimentele si ii ajuta sa isi reglementeze mai usor emotiile. Intrucat impiedicarea copiilor de a-si exprima emotiile negative, poate duce, in viitor, la o persoana care se lupta cu emotii si careia nu-i place sa discute in mod deschis emotiile sale negative.

Raspunsurile fiziologice la stres includ activarea sistemului nervos autonom si activarea axei hipotalamo-hipofizo-adrenala (HPA), care provoaca o serie de evenimente care duc la eliberarea cortizolului. Raspunsurile psihologice la stres includ emotiile negative si efortul cognitiv pentru a depasi stresorul, cunoscut sub numele de mobilizarea efortului. Se pare ca exista diferente in ceea ce priveste incidenta bolilor legate de stres in randul etnicilor. Cu toate acestea, putine cercetari au comparat efectul socializarii emotiilor si raspunsul la stres in diferite grupuri etnice.

Studiul realizat de Jinhong Guo, Sylvie Mrug și David Knight (Universitatea din Alabama de la Birmingham) a avut ca scop investigarea diferentelor de gen si etnice dintre socializarea emotionala parentala si raspunsurile fiziologice si psihologice la stres. La studiu au luat parte 973 de tineri, unde au efectuat un test de stres social si au fost masurati pentru frecventa cardiaca, tensiunea arteriala si cortizolul salivar.

Rezultatele au aratat ca persoanele care au avut parinti care i-au sustinut emotional, au raportat niveluri mai ridicate de mobilizare a efortului, ceea ce inseamna ca individul a reusit sa depuna mai multe eforturi in depasirea stresorului. Parintii care nu au oferit un sprijinit emoțional, au determinat o crestere a negativitatii in timpul testului de stres, iar aceasta constatare fiind amplificata in cazul participantilor de gen femin si afro-americani.

De asemenea, studiul a constatat ca parintii care nu-si sustin emotional copii, au dus la scaderea nivelului de cortizol la femei si afro-americani. Se crede ca acest lucru se datoreaza faptului ca expunerea repetata la stres in copilarie (in acest caz, din parinti exigenti) afecteaza functionarea HPA si reduce reactivitatea fiziologică la stres în timp.

In ansamblu, studiul evidentiaza modul unic in care socializarea emotiilor influenteaza rapunsurile la stres la varsta adulta, precum si diferentele dintre sexe si grupurile etnice. Rezultatele din acest studiu pot fi utilizate in cercetarea viitoare pentru a obtine o mai buna intelegere a mecanismelor care stau la baza producerii raspunsurilor la stres. O mai bua intelegere a metodelor parintilor va fi importanta pentru dezvoltarea interventiilor care vizeaza grupuri specifice de adolescenti.


Referinte:

Text: www.psypost.org

Studiu: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938417300914?via%3Dihub

 

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.