Tantrumurile sau accesele de furie sunt specifice copiilor cu varsta mica ( 12 luni- 4 ani). Ele pot aparea atat acasa, cat si la restaurant, cumparaturi sau gradinita/scoala.

Tantrumul este caracterizat de o serie de comportamente neadecvate, cum ar fi plansul excesiv de tare, tipatul, tavalitul/trantitul pe jos,  autoagresarea (copiii se lovesc sau isi tin respiratia) sau agresarea celor din jur.

Copiii mici dezvolta un tantrum pentru a-si exprima  frustrarea,  nevoia de atentie, cand vor sa obtina ceva sau sa evite, scape de o activitate.

O data cu dezvoltarea  abilitatilor verbale, copiii isi pot exprima nevoile si se pot face intelesi de adultii din jur, totusi acest lucru nu garanteaza incetarea tantrumurilor. Daca copiii au invatat ca tantrumurile sunt cai eficiente pentru a obtine ceva sau a evita unele activitati, atunci acestea vor persista si la varte mai mari, inclusiv in adolescenta ( tipat, trantitul usilor etc).

Pentru a face fata mai usor tantrumurilor, atat ca parinte, dar si ca educator, e important sa stiti ce puteti face pentru a evita dezvoltarea lor, dar si cum sa reactionati in momentul in care copiii au un tantrum.

Prevenirea tantrumurilor

 • Program si rutina zilnica- un program le permite copiilor sa se acomodeze activitatilor zilnice, deoarece acestea devin predictibile pentru ei. Nu e necesar un program rigid, dar e important ca anumite activitati sa se imtample in acelasi moment al zilei si in aceiasi ordine.
 • Trecerea de la o activitate la alta: anuntati copiii cand o activitate se apropie de sfarsit, dar si ce urmeaza (ex: Mai aveti 5 minute sa terminati desenul, apoi il veti colora  sau Mai te juci 5 minute, apoi mancam)
 • Dezvoltarea abilitatilor: daca un copil dezvolta un tantrum in timpul unei activitati e posibil sa ii lipseasca abilitatile necesare pentru realizarea acesteia; modificati nivelul de dificultate  al sarcinii sau invatati copilul abilitatile necesare pentru finalizarea acesteia.
 • Invata copilul sa isi dezvolte abilitatile de a face fata unei situatii/sarcini frustrante: ajutati copilul sa isi recunoasca emotiile atunci cand se intalneste cu o sarcina dificila si cum sa ceara ajutorul pentru a contiua.
 • Ofera posibilitatea de a alege: dandu-i copilului posibilitatea de a alege dintre doua activitati scade sansele de a dezvolta un tantrum si ajuta la dezvoltarea abilitatilor decizionale.
 • Intarirea comportamentelor agreabile: evidentiati comportamentele agreabile, fie prin laude sau prin acordarea atentiei
 • Dezvoltati sarcini interesante , in locul sarcinilor repetitive, care pot deveni frustrante. Tineti cont de abilitatile copiilor, pentru a va asigura ca pot termina cu succes sarcinile propuse.

Ce puteti face cand copilul are un acces de furie

Pentru o interventie eficienta este important sa fiti atenti la ce puteti face, dar si la ce sa evitati sa faceti.

Ce este indicat sa nu faceti in cazul unui tantrum

 • Evitati sa convingeti copilul sa se comporte adecvat,  sa il convingeti ca modul in care reactioneaza este gresit, sa argumentati cum ar trebui sa reactioneze. Aceste comportamente pot amplifica reactiile copilului, deoarece intaresc faptul ca asa primeste mai multa atentie.
 • Nu ii oferiti copilului ceea ce vrea, sau posibilitatea de a evita/scapa de ceea ce nu vrea sa faca. E posibil ca oferindu-i copilului ce vrea, tantrumul sa inceteze, dar copilul va invata ca acesta este un mod eficient de a obtine ce doreste.

Ce puteti face  in cazul unui tantrum

 • Ignorati comportamentul: un prim pas eficient in oprirea tantrumului este sa ignorati comportamentul neadecvat, dar fara a permite copilului sa obtina ce vrea.
 • Intarirea comportamentelor adecvate: acordati mai multa atentie copilului cand realizeaza ceea ce i se cere, decat atunci cand are un tantrum.
 • Pauze scurte: imediat ce este dezvoltat un tantrum duceti copilul intr-o zona unde se poate linisti,fara stimuli disruptivi. In perioada de pauza nu ii oferiti copilului atentie, nu ii faceti observati etc. Dupa primele secunde in care copilul s-a linistit, isi poate relua  activitatile (Acum te-ai linistit. Pauza s-a terminat). Daca tantrumul a aparut in urma unei cerinte, dupa pauza emiteti din nou cerinta, astfel copilul nu va invata ca se poate folosi de pauze pentru a scapa de o sarcina.

 

Ce puteti face dupa un tantrum

 • Nu certati copilul si nu atrageti atentia aupra comportamentului sau
 • Asigurati-va ca intariti orice comportament adecvat apare imediat dupa tantrum, oferind periode scurte de atentie.

E important sa ajutati copilul si sa il invatati noi deprinderi dupa un tantrum, daca acesta a aparut in urma unei activitati dificile.

Copiii cu dizabilitati

In cazul copiilor diagnosticati cu autism, Sindrom Asperger, Sindrom Down sau ADHD manifestarile de tip tantrum continua si in copilaria tarzie. Multe din tehnicile prezentate mai sus s-au dovedit utile si au avut succes  in cazul copiilor cu dizabilitati, mai ales cele ce pun accent pe intarirea comportamentelor adecvate si pe dezvoltarea abilitatilor.

Sursa: Helpind Children at Home and School – Gebhardt Sarah, Watson T. Stuard, Watson Tonya: Temper Tantrum: Guidelines for Parents and Teachers

 

Andreea Diaconescu
Urmareste

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.