Rezumat: Un nou studiu din Lancet arata ca halucinatiile auditive pot fi reduse la persoanele cu schizofrenie, in urma unor discutii fata in fata cu un avatar care spune lucrurile pe care le aude. Cercetatorii au raportat ca pacientii au putut sa-si verbalizeze sentimentele prin “ridicarea” avatarelor si controlul conversatiilor.

O terapie experimentala care implica o discutie fata-in-fata intre o persoana cu schizofrenie si un avatar care reprezinta halucinatia lor auditiva poate ajuta la reducerea simptomelor, atunci cand este furnizat alaturi de tratamentul obisnuit, potrivit unui studiu condus de King’s College London si publicat in The Lancet Psychiatry Journal.

Procesul controlat randomizat a comparat terapia avatar cu o forma de consiliere de sustinere (adaptata special pentru studiu). S-a constatat ca terapia cu avatar a fost mai eficace in reducerea halucinatiilor si a avut o dimensiune mare a efectului.

Vor fi necesare cercetari suplimentare pentru investigarea eficacitatii tratamentului in alte institutii de asistenta medicala, astfel incat tratamentul nu este inca disponibil pe scara larga.

Studiul este primul studiu controlat randomizat pe scara larga a acestui tip de terapie si a fost utilizat in cazul persoanelor cu schizofrenie care au avut halucinatii auditive persistente si dureroase mai mult de un an, in ciuda tratamentului. Toti participantii au continuat sa primeasca tratamentul obisnuit de-a lungul studiului.

Aproximativ 60-70% dintre persoanele care sufera de schizofrenie au halucinatii auditive care sunt de obicei insultatoare si amenintatoare. Pentru majoritatea persoanelor, tratamentele cu medicamente reduc aceste simptome, dar aproximativ una din patru persoane continua sa experimenteze voci. Terapia cognitiva comportamentala pentru psihoza (CBTp) poate fi de asemenea utila, dar este o terapie de lunga durata, uneori cu efecte limitate asupra vocilor.

“O mare parte a persoanelor cu schizofrenie continua sa experimenteze voci dureroase, in ciuda tratamentului prelungit, deci este important sa ne uitam la forme noi de terapie mai noi, mai eficiente si mai scurte”, spune autorul principal, profesorul Tom Craig de la King’s College London si South London si Maudsley NHS Foundation Trust, Marea Britanie.

El adauga: ”Studiul nostru ofera dovezi timpurii ca terapia avatar imbunatateste rapid halucinatiile auditive pentru persoanele cu schizofrenie, reducand frecventa lor si cat de stresante sunt, in comparatie cu un tip de consiliere. Pana in prezent, aceste imbunatatiri par a dura pana la sase luni pentru acesti pacienti. Cu toate acestea, aceste rezultate provin dintr-un centru de tratament si mai multe cercetari sunt necesare pentru a optimiza modul in care tratamentul este livrat si sa demonstreze ca este eficace in alte locatii din NHS.”

Acest studiu, care a avut loc la clinica Maudsley Hospital SHARP si la Institutul de Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinte de la King’s College din Londra, a implicat 150 de pacienti care au avut schizofrenie timp de aproximativ 20 de ani si au auzit 3-4 voci in medie. Dintre acestea, 75 de persoane primeau terapia cu avatar, iar celelalte 75 de persoane aveau o forma de consiliere de sustinere, proiectata pentru acest studiu. Ei au continuat, de asemenea, cu medicamente antipsihotice obisnuite de-a lungul studiului.

Terapia cu avatar a avut loc in sase sesiuni, cu o sesiune de 50 de minute in fiecare saptamana. Inainte de inceperea tratamentului, pacientii au lucrat cu terapeutul pentru a crea o simulare computerizata (avatarul) a vocii pe care au vrut cel mai mult sa o influenteze – inclusiv ceea ce a spus vocea, cum a sunat si cum ar putea sa arate. Terapia a implicat o conversatie in trei directii intre pacient, terapeut si avatarul cu terapeutul vorbind ca atare si exprimand, de asemenea, avatarul.

In fiecare sesiune, dupa ce au discutat obiectivele pentru munca din acea zi, pacientii au petrecut 10-15 minute vorbind fata in fata cu avatarul, practicandu-se in picioare, corectand orice idei gresite despre ei si preluand controlul conversatiei, astfel incat puterea sa mutat de la avatar la pacient. Avatarul a ajuns sa recunoasca punctele forte si calitatile pacientului, precum si controlul si puterea pacientului in relatie. Sesiunile au fost inregistrate si o pacienta a primit o inregistrare audio pentru a lua acasa sa asculte cand au auzit vocile.

Consilierea de sustinere a avut loc pentru acelasi numar si durata sesiunilor. El ia incurajat pe pacienti sa discute despre orice problema pe care ii ingrijoreaza si care vizeaza reducerea stresului si discutarea modalitatilor practice de a-si imbunatati calitatea vietii. Ca si in cazul terapiei prin avatar, la sfarsitul sesiunii, fiecare pacient a inregistrat un mesaj pozitiv pentru a asculta in saptamana urmatoare.

Evaluarile halucinatiilor auditive ale pacientilor au fost completate de cercetatori blind, care nu au stiut ce tip de tratament au avut pacientii.

Dupa 12 saptamani, simptomele grupului de avatari au fost evaluate ca fiind mai putin severe decat cele care au primit consiliere.

Oamenii care au primit terapia cu avatarul si-au gasit halucinatiile mai putin dureroase si mai putin puternice decat persoanele din grupul de consiliere. Sapte persoane care au avut terapia cu avatare si doua persoane din grupul de consiliere au raportat, de asemenea, ca halucinatiile lor au disparut complet dupa 12 saptamani.

Imbunatatirile rapide observate in grupul de tratament pentru avatari au fost sustinute la 24 de saptamani. Cu toate acestea, in acest timp, halucinatiile au continuat sa devina mai putin frecvente si mai putin dureroase pentru grupul de consiliere, de asemenea, probabil deoarece consilierea ar putea fi o terapie potential utila. Ca urmare, nu au existat diferente de rezultate intre cele doua grupuri la 24 de saptamani.

Ann Mills-Duggan, de la echipa Wellcome’s Innovations, care a finantat studiul de 1,3 milioane de lire sterline, a declarat: “Schizofrenia afecteaza 1 din 100 de persoane, adesea cu un efect devastator, ceea ce face imposibil pentru oameni sa lucreze si sa intretina relatii. Avatar terapie este o abordare promitatoare noua si aceste rezultate timpurii sunt foarte incurajatoare. In cazul in care cercetatorii pot arata ca aceasta terapie poate fi livrat in mod eficient de catre terapeuti diferite in locatii diferite, aceasta abordare ar putea schimba radical modul in care milioane de pacienti cu psihoza sunt tratate in intreaga lume.

Cercetatorii mentioneaza unele limitari, inclusiv faptul ca consilierea a fost efectuata de terapeuti absolventi, ceea ce poate influenta eficienta consilierii. In plus, nu este inca clar daca terapia cu avatare va fi usoara pentru a oferi o forta de munca mai larga pentru sanatatea mintala, deoarece studiul a fost efectuat intr-un centru cu experienta in tratarea psihozei, iar terapia cu avatar a fost livrata de terapeuti foarte experimentati.

Cercetatorii urmaresc sa efectueze o analiza cost-eficienta, si investigheaza in continuare mecanismele de modul in care tratamentul reduce simptomele.

 

Abstract

Terapia AVATAR pentru halucinatiile verbale auditive la persoanele cu psihoza: un studiu controlat, randomizat, unic-orb

Fundal

Un sfert din persoanele cu afectiuni psihotice experimenteaza halucinatii verbale auditive persistente, in ciuda tratamentului. Terapia AVATAR este o abordare noua in care persoanele care au auzit voci au un dialog cu o reprezentare digitala a persecutorului lor presupus, exprimat de terapeut astfel incat avatarul sa raspunda devenind mai putin ostil si sa recunoasca puterea pe parcursul terapiei. Ne-am propus sa investigam efectul terapiei AVATAR asupra halucinatiilor verbale auditive, comparativ cu o conditie de control de consiliere de sustinere.

Metode

Am efectuat acest studiu controlat, randomizat, mono-orb, la o singura locatie clinica (South London si Maudsley NHS Trust). Participantii au avut varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, au prezentat un diagnostic clinic al unui spectru de schizofrenie (ICD10 F20-29) sau afectiune afectiva (F30-39 cu simptome psihotice) si au avut halucinatii verbale auditive in ultimele 12 luni, in ciuda tratamentului continuu. Participantii au fost repartizati aleatoriu (1: 1) pentru a primi tratament AVATAR sau consiliere de sustinere cu blocuri randomizate permutate (dimensiunea blocului variaza aleatoriu intre doua si sase). Evaluarile au fost facute la momentul initial, 12 saptamani si 24 de saptamani, de catre evaluatorii de cercetare care au fost mascati la alocarea terapiei. Rezultatul principal a fost reducerea halucinatiilor verbale auditive la 12 saptamani, masurate prin scorul total pe Halucinatiile Auditive de Halucinatii ale Simptomelor Psihotice (PSYRATS-AH). Analiza a fost intentionata sa se trateze cu modele mixte liniare. Procesul a fost inregistrat prospectiv in registrul ISRCTN, numarul 65314790.

 

Constatari

Intre 1 noiembrie 2013 si 28 ianuarie 2016, 394 de persoane au fost vizate de studiu, dintre care 369 au fost evaluate pentru eligibilitate. Dintre acesti oameni, 150 au fost eligibili si au fost repartizati aleatoriu pentru a primi terapie AVATAR (n = 75) sau consiliere de sustinere (n = 75). 124 (83%) au intalnit rezultatul principal. Reducerea scorului total PSYRATS-AH la 12 saptamani a fost semnificativ mai mare pentru terapia cu AVATAR decat pentru consilierea de sustinere (diferenta medie -3,82, 95% CI -6, 70 pana la -0,94, p < 0 · 0093). Nu au existat dovezi ale unor evenimente adverse care pot fi atribuite fiecarei terapii.

Interpretare

Din cunostintele noastre, acesta este primul studiu controlat, randomizat, controlat al terapiei cu AVATAR. Aceasta terapie succinta, tintita, a fost mai eficienta dupa 12 saptamani de tratament decat a fost consiliere de sustinere in reducerea severitatii halucinatiilor verbale auditive persistente, cu o dimensiune mare a efectului. Sunt necesare studii viitoare cu mai multe centre pentru a stabili eficacitatea terapiei AVATAR si, daca s-ar dovedi eficace, credem ca ar trebui sa devina o optiune in tratamentul psihologic al halucinatiilor verbale auditive.


Text: neurosciencenews.com

Studiu: http://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(17)30427-3/fulltext

Florentina Girlea
Urmareste

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.