
Sunteti invitati sa participati in procesul de adaptare si etalonare a doua instrumente de evaluare psihologica:
– un set de probe care evalueaza abilitati matematice, fiind o adaptare culturala de la un test consacrat din SUA
– un set de probe care examineaza abilitatile de citit (elaborat in Romania)
Ce presupune aceasta implicare?
Pentru ca suntem in etapa de adaptare a instrumentelor avem nevoie de copii neurotipici dispusi sa raspunda la cateva seturi de intrebari si sarcini care vizeaza functiile si procesele cognitive principale implicate fie in matematica si citit. In aceasta etapa nu pot participa copiii cu diferite diagnostice psihiatrice si neurologice (ex, tulburari de invatare, ADHD, autism, intarzieri in dezvoltare etc)
Pentru probele de matematica: In functie de raspunsurile lor, vom calcula diferite punctaje pe care le vom transforma in norme astfel incat testele sa poata fi aplicate pe copiii cu cerinte educationale speciale.
Pentru probele de citit: Testul se afla in stadiu pilot, acest lucru inseamna ca in afara de performanta obtinuta la probe, avem nevoie pe alocuri si de opiniile copiilor. Ulterior testul va fi revizuit si se va trece in etapa urmatoare pentru colectarea datelor pentru esantion.
De ce sa particip?
Practic, aceste instrumente vor fi utile in depistarea timpurie a tulburarilor de invatare dislexie si discalculie. Testul de matematica este primul test din Romania in lucru pentru depistarea discalculiei, iar testul de citit are avantajul atat de diagnostic (dupa ce va trece in clasa a II-a copilul si se poate pune diagnostic in conformitate cu DSM-5), cat si predictiv pentru ca este singurul instrument dedicat proceselor citirii la prescolari.
Cine poate participa
Pentru probele de matematica mai sunt testari disponibile doar pentru studenti din anii I, II si III de la profile unde nu se studiaza matematica in mod avansat (ex litere, limbi straine etc)
Pentru probele de citit pot participa copiii incepand cu cei din grupa mare (gradinita) pana pana in clasa a II-a.
Orice participant care nu a implinit 18 ani trebuie sa fie insotit de unul din parti pentru a semna formularul de consimtamant.
Unde se desfasoara testarea?
Persoanele care pot participa la testare vor fi contactate de Romanian Gifted School pentru programare dupa completarea formularelor. Adresa: Teodosie Rudeanu 15A
Website: Scoala si gradinita pentru copii giftedRomanian Gifted School –
Pentru a va exprima interesul pentru aceasta testare, va rog sa completati formularele de mai jos. Completarea presupune ca va dati acordul ca datele introduse sa fie prelucrate de catre psih. Madalina Simion in parteneriat cu Romanian Gifted School in vederea gestionarii programarilor. Daca doriti sa participati la ambele testari completati fiecare formular. Formularele indica ce disponibilitate mai exista. Locurile sunt limitate si am o lista de cerinte cu privire la mediul de proveninenta (urban/rual, clasa, baieti/fete etc). Durata unei testari este de aproximativ 60-70 minute. Formularele de raspuns vor fi trimise ulterior distribuitorului de teste psihologice. Testarea este gratuita
Link pentru probe de matematica: https://docs.google.com/forms/d/1OTdp1cRpUVSOOo73YEMDw7weSvIabW7aMs0EQnVxAmM/viewform
Link pentru probe de citire: https://docs.google.com/forms/d/1vNIhLIrP2nBZ5onB_MPSizcpoq20LwZ3sChGaTth_9o
Testarile se fac in Bucuresti, pot participa atat copii din mediul urban cat si din mediul rural. Testarea presupune manipularea mai multor materiale si nu se poate face online
Pentru intrebari aditionale sau in cazul in care copilul dumneavoastra are un diagnostic si nu stiti daca poate participa sau nu, imi puteti scrie la madalina@neuropedi.ro
- ADHD la adult: valorificarea simptomelor pentru succesul in afaceri - 1 October 2022
- Prezentare Thomas Brown PhD despre evaluarea ADHD la adulti si copii - 4 September 2022
- Joc pentru stimularea functiilor executive (magazin de inghetata) - 11 April 2022