Intr-un studiu recent publicat in Mental Health and Physical Activity (Sanatate Mintala si Activitate Fizica) cercetatorii sustin ca timpul petrecut in fata ecranulor telefonului, tabletei sau calculatorului este corelat cu o imagine de sine scazuta in randul adolescentilor.

Este raportat ca 1 din 5 tineri este afectat de probleme mintale precum depresia si anxietatea. In ciuda acestei prevalente in randul tinerilor, cauzele nu sunt complet intelese. Una din posibilele explicatii este ca o cantitate de timp substantiala petrecuta in fata ecranului poate influenta sanatatea mintala in randul tinerilor. Petrecerea unui timp scazut, cu scop recreational, este considerat chiar benefic. Insa majoritatea tinerilor depasesc cantitatea de timp recomandata ca fiind benefica si petrec mai mult de doua ore pe zi in fata ecranelor.

Pana acum aceasta arie de cercetare este putin exploatata. Pentru a investiga efectul timpului excesiv petrecut in fata ecranelor in randul tinerilor, un grup de cercetatori de la Universitatea din Newcastle, Australia au recrutat 322 de student cu o medie de varsta de 14 ani. Toti participantii si-au declarant timpul petrecut in fata eranului si li s-a masurat sanatatea mintala in doua stadii diferite de-a lungul unui an scolar.
Rezultatele arata ca timpul recreational petrecut in fata ecranelor este corelat negativ cu schimbari ale conceptului de sine. Acest lucru inseamna ca oamenii care petrec mult timp pe telefoane/tablete pentru a se recrea au mai multe ganduri negative referitoare la sine, la felul in care arata, la puterea/capacitatile pe care le au si la grasimea corporala. Cu toate acestea nu a fost gasita nicio legatura intre timpul petrecut in fata ecranelor pentru completarea unei teme, sarcini sau informare si problemele de sanatate mintala.

O explicatie a acestor rezultate este ca retelele de socializare precum Facebook, Instagram si Snapchat incurajeaza postarea de poze, videoclipuri si mesaje care determina tinerii sa se compare cu ceilalti de varsta lor. Ca rezultat, diferenta dintre “sinele ideal”, ce este postat pe internet, si perceptia de sine a fiecarui individ, poate duce la o scadere a starii de bine mintale. Alte explicatii ale rezultatelor includ cyberbullying (terorizarea, intimidarea si/sau batjocorirea in mediul virtual) si lipsa altor oportunitati de imbunatatire a sanatatii mintale, precum somnul si activitatea fizica.

Rezultatele acestui studiu evidentiaza necesitatetea ulterioarelor cercetari pentru a investiga influenta dispozitivelor asupra sanatatii mintale precum si o necesitate de intelegere mai profunda a motivelor exacte: de ce timpul excesiv petrecut in fata ecranelor poate determina probleme de sanatate mintala? Desi de cele mai multe ori ni se pare ca detinem raspunsul la astfel de intrebari, ele sunt mult mai complicate. Faptul ca ne ascundem in spatele unui ecran si ne descriem pe noi asa cum ne imaginam nu e atat de benefic pe cat ar parea la prima vedere. In asftel de situatii nu facem altceva decat sa ne cream un „eu ideal” care este scindat de realitate si este bazat pe ce ni se pare noua ca apreciaza lumea. Acest lucru creeaza o presiune asupra noastra, ce ne determina sa fim anxiosi. Daca nu ma plac pentru ceea ce sunt? Daca nu sunt destul de bun pentru ei? Si toate astea pentru ca in viata reala nu putem da like atat de usor, pentru ca ne-am pierdut indemanarea de a oferi aprecieri live.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.