Timp de multe zeci de ani ADHD a fost privit ca o problema de comportament a baietilor. Se credea ca erau pur si simplu hiperactivi, ca nu ascultau cand li se spunea ceva si ca provocau frustrare profesorilor si parintilor lor. Parerea generala era ca aceste probleme urmau sa dispara in copilaria tarzie sau in anii de adolescenta. Unii inca mai gandesc in acest fel despre ADHD.

Cercetarile au demonstrat, totusi, ca ADHD afecteaza atat pe fete cat si pe baieti. Mult mai adesea, tulburarea persista de-a lungul adolescentei si a varstei adulte. Iar multe persoane cu ADHD nu au inregistrat niciodata vreo problema importanta de comportament.

Pentru majoritatea persoanelor cu ADHD, problema de baza este atentia. Intelegerea noastra asupra a ceea ce inseamna aceasta a evoluat, de asemenea. Atentia nu inseamna doar ascultarea a ceea ce iti spune cineva. Este mult mai mult decat atat si se refera la gestionarea sistemului cerebral, la functiile executive ale creierului.

Functionarea executiva implica concentrare. Astazi conceptul s-a extins. Concentrarea inseamna mai mult decat doar retinerea unui singur lucru si ignorarea oricarui alt lucru, cum face o camera care se focuseaza pe ceva. Ci seamana mai mult cu concentrarea pe condusul masinii.

De ce anume e nevoie pentru a te putea concentra pe “condusul masinii”

Cand ne concentram pe condus masina, nu ne fixam pur si simplu ochii pe bara masinii din fata noastra. Avem in vedere acea masina, dar, in acelasi timp, urmarim si semaforul ce se vede in departare pe strada. Cand lumina se schimba de la verde la galben, mutam piciorul de pe acceleratie pe frana.

Cand conducem, privim in mod repetat in oglinzi pentru a vedea spatele masinii proprii si masinile ce vin din spate sau din laterale. Vom observa un camion care iese cu spatele din parcare in fata noastra si cativa oameni ce traverseaza sa prinda un autobuz ce se apropie de statie.

Privirea noastra se plimba continuu, ignorand anumite lucruri si oprindu-se asupra altor lucruri. (In acelasi timp poate ne gandim ce vom cumpara de la piata.)

La un moment dat, avem de gand sa ne mutam pe stanga si sa ne pregatim de virare la urmatorul colt. Deodata, un caine apare brusc in fata masinii. Acum trebuie sa ne adaptam rapid la noua situatie. Trebuie sa evaluam situatia, sa hotaram ce sa facem, sa urmarim masinile din spate si laterale si apoi sa actionam in cateva secunde.

Si in mijlocul a toate acestea, sa ne amintim ce scop aveam, unde voiam sa ajungem si cum sa ajungem acolo.

Concentrarea pe o activitate implica functiile executive

Concentrarea pe condusul masinii sau orice alta activitate este un proces complex. Implica multe actiuni de incepere, oprire si observare pe rand a multor lucruri. E necesar sa tinem minte ceea ce tocmai am vazut sau auzit si sa ignoram multe alte privelisti care ne-ar distrage atentia. E necesar de asemenea sa ne gestionam emotiile pentru a ne pastra calmul si sa nu reactionam la frustrare.

Acest gen de concentrare implica planificarea si reglarea actiunilor. Functiile executive sunt cele ce ne ajuta in acest sens. Ne permit sa ducem la bun sfarsit activitati fara ca altcineva sa ne spuna pas cu pas ce avem de facut. Ne ajuta sa traversam strazi aglomerate, sa participam la conversatii si sa lucram.

Aceste functii cerebrale includ laolalta:

  • Organizare, prioritizare, inceperea uneia sau mai multor activitati
  • Concentrarea pe ceea ce trebuie facut, permanenta concentrarii si schimbarea atentiei la nevoie
  • Reglarea starilor de somn si veghe si mentinerea efortului de a duce lucrurile la bun sfarsit la timp
  • Gestionarea emotiilor ca sa nu preia controlul prea mult
  • Utilizarea memoriei de lucru pe termen scurt pentru a tine minte mai multe lucruri si amintirea lor la nevoie

In ce masura functiile executive au legatura cu ADHD

Ce legatura au toate acestea cu ADHD? Problemele cu aceste functii executive sunt trasaturi specifice la multi copii cu ADHD. Ele duc la comportamente pe care adesea le asociem cu ADHD. Ele explica de ce aceste comportamente continua de cele mai multe ori dincolo de perioada copilariei.

Functiile executive se dezvolta in timp. Mecanismele cerebrale care opereaza cu ele corespund ariilor cerebrale care se dezvolta cel mai lent. Functiile executive nu se maturizeaza complet pana spre sfarsitul adolescentei sau a primilor 20 de ani de viata.

La unii indivizi dureaza mai mult decat la altii sa isi dezvolte functiile executive. La cei cu  ADHD, poate dura aproximativ trei pana la cinci ani sau chiar mai mult. Aceasta intarziere nu are nimic de-a face cu inteligenta, ci in special cu ereditatea.

Intarzierea in dezvoltarea functiilor executive poate fi o problema mostenita genetic. Din patru persoane cu ADHD, una are un parinte cu ADHD. Celelalte trei cel mai probabil au o ruda apropiata cu ADHD.

ADHD si functiile executive: Noua ecuatie

Intelegerea noastra despre ADHD s-a extins datorita cercetarilor. Multi cercetatori sunt de acord ca am putea scrie o ecuatie de genul: “ADHD = deficit de dezvoltare a functiilor executive ale creierului.”

Dar numai pentru ca ADHD tinde sa se mosteneasca genetic si ca functiilor executive le ia mai mult timp sa se dezvolte la copiii cu ADHD, aceasta nu inseamna ca nu va puteti ajuta copilul sa isi formeze abilitati si sa gestioneze provocarile la care il expune ADHD.

Aflati despre diferite optiuni de tratament pentru ADHD. Cautati ajutor in scoli. Si ajutati copilul sa dezvolte strategii pentru a deveni si a se mentine o persoana organizata.

Incercati sa intelegeti cateva dintre cele mai obisnuite comportamente din ADHD. Descoperiti de ce copiii cu ADHD mint adesea si se chinuie sa inceapa si sa termine activitati. Aflati de ce copiii cu ADHD se pot concentra bine in anumite activitati, dar nu se pot concentra la fel de bine pe multe altele.

Sursa: Thomas E. Brown  este psiholog clinician si profesor asociat clinician de psihiatrie la Universitatea de Medicina din Keck (Keck School of Medicine of USC). via Understood.com

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.