Terapia cognitiva s-a dovedit a fi cel mai eficient tratament

„Am stabilit un nou record mondial in tratarea eficienta a tulburarilor de anxietate sociala”, spune Hans M. Nordahl, profesor de medicina comportamentala la Universitatea Norvegiana de Știinta si Tehnologie (NTNU).

O echipa de medici si psihologi de la NTNU si de la Universitatea din Manchester din Anglia, condusa de Nordahl, a examinat efectele psihoterapiei si a medicatiei asupra pacientilor cu tulburare anxioasa sociala.

Pana in prezent, combinatia dintre terapia cognitiva si medicatie a fost considerata a fi cel mai eficient tratament pentru acesti pacienti. Rezultatele cercetatorilor, publicate in revista Psychotherapy and Psychosomatics, arata ca terapia cognitiva are un efect mult mai bun pe termen lung decat medicamentele sau o combinatie a celor doua.

Aproape 85% din participantii la studiu au progresat semnificativ sau au devenit complet sanatosi folosind doar terapia cognitiva.

„Acesta este unul dintre cele mai bune studii privind tulburarea anxioasa sociala”, spune Nordahl. „A fost nevoie de zece ani pentru a-l realiza si a fost o provocare atat din punct de vedere academic, cat si din punct de vedere logistic, dar rezultatul este cu adevarat incurajator”, spune el.

Tratarea eronata cu pastilele fericirii

Pentru a clarifica cativa termeni: anxietatea sociala nu este un diagnostic, ci un simptom cu care se confrunta o multime de oameni. De exemplu, sa vorbesti sau sa fii amuzant la comanda in fata unei audiente mari poate declansa acest simptom.

Pe de alta parte, tulburarea anxioasa sociala (sau fobia sociala) este un diagnostic pentru indivizii care considera ca le este greu sa functioneze social, iar oricine are acest diagnostic are o anxietate sociala ridicata.

Medicamentele, psihoterapia sau o combinatie a acestora sunt cele mai comune metode de a trata pacientii cu acest diagnostic. Cercetatorii NTNU au propus sa examineze care dintre aceste abordari este cea mai eficienta.

Multi medici si spitale combina medicamente – cum ar fi celebra „pastila a fericirii” – cu psihoterapie atunci cand trateaza acest grup de pacienti. Ea functioneaza bine la pacientii cu tulburari depresive, dar are efectele opuse la persoanele cu tulburari de anxietate sociala. Nu multi profesionisti din domeniul sanatatii sunt constienti de acest lucru”, spune Nordahl.

Medicamentele camufleaza problema

„Pastile fericite”, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), pot avea efecte secundare fizice puternice. Atunci cand pacientii au fost tratati de ceva timp si doresc sa le reduca, sentimentele corporale asociate cu fobia sociala, cum ar fi tremurarea, inrosirea fetei si ameteala in situatii sociale tind sa se intoarca. Pacientii ajung adesea intr-o stare de anxietate acuta.

„Pacientii se bazeaza adesea mai mult pe medicamente si nu acorda o importanta atat de mare psihoterapiei. Ei cred ca medicamentele ii vor face mai sanatosi si vor deveni dependenti de ceva extern, mai degraba decat de a invata sa se reglementeze. Deci, medicamentele camufleaza o descoperire foarte importanta a pacientilor: ca prin invatarea unor tehnici eficiente, au capacitatea de a-si trata singuri anxietatea”, spune Nordahl.

Recordul mondial in tratarea tulburarii anxioase sociale

Cercetatorii NTNU au stabilit proiectul de comparare a celor mai recunoscute metode de tratare a tulburarilor anxioase sociale. Peste 100 de pacienti au participat la studiu si au fost impartiti in patru grupuri.

Primul grup a primit numai medicamente, al doilea grup a primit doar terapie, al treilea grup a primit o combinatie dintre cele doua, iar al patrulea a primit o pastila placebo. Cele patru grupuri au fost comparate pe parcurs, iar cercetatorii au efectuat o evaluare ulterioara cu ei la un an dupa terminarea tratamentului.

In timpul tratamentului si imediat dupa aceea, pacientii din grupele doi si trei se descurcau la fel de bine. Dar, dupa un an, a fost clar ca participantii din grupul doi – cei care au primit doar terapia cognitiva – au fost cei mai buni.

Numai cu ajutorul terapiei cognitive, cercetatorii au reusit sa mareasca rata de recuperare la pacientii cu tulburari de anxietate sociala cu 20-25%, comparativ cu norma pentru acest grup.

„Acesta este cel mai eficient tratament vreodata pentru acest grup de pacienti. Tratamentul bolilor psihice nu este la fel de eficient ca tratarea unei fracturi osoase, dar aici am aratat ca tratamentul tulburarilor psihiatrice poate fi la fel de eficient”, spune Nordahl.

Multi pacienti nu primesc un tratament adecvat

Torkil Berge este psiholog la Spitalul Diakonhjemmet din Oslo si sef al Asociatiei Norvegiene de Terapie Cognitiva. El spune ca tulburarea anxioasa sociala este o problema de sanatate publica cu consecinte negative majore asupra individului si asupra societatii. Aproape douasprezece procente din populatie vor fi afectate de aceasta boala pe parcursul vietii.

Aceasta este o tulburare ascunsa, si multi pacienti au dificultati in a comunica lupta lor cu furnizorii de asistenta medicala. Mii si mii de persoane nu mai primesc tratament adecvat. „Dintre cei care primesc tratament, de cele mai multe ori li se ofera medicatie”, spune Berge.  „Pot sa-mi imaginez ca, combinatia terapiei medicamentoase si a terapiei cognitive nu este cea mai buna abordare, asa cum au determinat cercetatorii NTNU in acest studiu”, a spus el.

Utilizarea terapiei metacognitive

Nordahl si restul echipei de cercetare au lucrat, de asemenea, pentru a imbunatati terapia cognitiva standard. Ei au adaugat noi elemente de procesare, care au demonstrat o eficacitate mai mare.

„Folosim ceea ce se numeste terapie metacognitiva, ceea ce inseamna ca lucram cu gandurile pacientilor si cu reactiile si convingerile lor despre acele ganduri. Ne adresam ruminatiei si ingrijorarii despre cum acestia actioneaza in situatiile sociale. Invatarea de a-si reglementa procesele de atentie si instruirea cu sarcini mentale sunt noi elemente terapeutice cu potential enorm pentru acest grup de pacienti”, spune Nordahl.

Cercetatorii spera acum sa dezvolte terapie cognitiva standardizata in continuare pentru pacientii care sufera de tulburarea anxioasa sociala.


Sursa: Full open access research for “Paroxetine, Cognitive Therapy or Their Combination in the Treatment of Social Anxiety Disorder with and without Avoidant Personality Disorder: A Randomized Clinical Trial” by Nordahl H.M., Vogel P.A., Morken G., Stiles T.C., Sandvik P., and Wells A in Psychotherapy and Psychosomatics. Published online October 2016 doi:10.1159/000447013

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2013 - 2017

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.