Multi indivizi se confrunta cu dificultati in luarea deciziilor, iar aceste probleme pot avea diverse cauze. Unele persoane pot experimenta anxietate, temandu-se ca vor face o alegere gresita si devenind paralizate de supragandire.

Cu toate acestea, persoanele cu ADHD intampina adesea obstacole si mai mari in evaluarea optiunilor si in luarea deciziilor. Aceasta se datoreaza in primul rand dificultatilor lor inherente in ceea ce priveste abilitatile specifice implicate in procesul decizional. Luarea deciziilor este un proces complex care implica mai multi pasi. In primul rand, trebuie sa intelegi optiunile disponibile. Apoi, trebuie sa le evaluezi si sa le iei in considerare inainte de a lua o decizie.

Acest proces implica:

  • Initierea sarcinii prin inceperea efectiva a acesteia
  • Acordarea atentiei informatiilor relevante
  • Retinerea detaliilor pentru a facilita comparatia
  • Recunoasterea diferitelor posibilitati
  • Intelegerea implicatiilor fiecarei optiuni
  • Luarea in considerare a consecintelor potentiale ale deciziei

Aceste abilitati fac parte din functia executiva, care cuprinde un set de abilitati cognitive cu care persoanele cu ADHD se lupta. in plus, anxietatea poate contribui la indecizie, iar ADHD si anxietatea apar adesea impreuna.

Provocari legate de functia executiva la personele cu ADHD: Functia executiva se refera la un grup de abilitati mentale care actioneaza ca un „centru de conducere” al creierului. Aceste abilitati includ memoria de lucru, gandirea flexibila, autocontrolul, atentia, organizarea, planificarea si altele. Persoanele cu ADHD se confrunta in mod tipic cu dificultati in functionarea executiva, ceea ce poate afecta diverse aspecte ale vietii lor si poate face o gama larga de sarcini dificile. Este important de remarcat ca aceste dificultati nu sunt indicatoare ale inteligentei.

ADHD, anxietatea si sentimentul de „a ramane blocat”: Persoanele cu ADHD adesea experimenteaza anxietate comorbida, iar cercetatorii investigheaza posibile legaturi genetice intre cele doua afectiuni. Anxietatea poate face ca procesul decizional sa fie dificil: ce se intampla daca iau o decizie gresita sau daca lucrurile nu merg bine? Ce se intampla daca sunt invinovatit pentru rezultat? Persoanele cu ADHD tind, de asemenea, sa aiba dificultati in gestionarea emotiilor, fapt legat de provocarile lor in functia executiva. Acestea se pot bloca in gandurile anxioase si nu pot lua o decizie si sa avanseze.

Strategii pentru imbunatatire: Exista metode de imbunatatire a abilitatilor executive, in special la copii. Cu toate acestea, expertii sunt de acord ca medicatia pentru ADHD este una dintre cele mai eficiente abordari pentru gestionarea simptomelor ADHD. Tratamentul ADHD prescris de medicul psihiatru poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum dificultatile in concentrare si memorie, facilitand astfel procesul decizional si reducand anxietatea asociata cu acesta. Daca anxietatea afecteaza semnificativ diferite aspecte ale vietii unei persoane, este important sa se caute ajutor separat pentru anxietate, in paralel cu abordarea ADHD-ului.

Psih. Mădălina Simion

Psiholog clinician; neuropsiholog la Centrul de excelență MindCare din MedLife

S-a specializat in evaluarea complexa psihologica si neuropsihologica a copiilor, adolescentilor si adultilor cu afectiuni medicale (ADHD, anxietate, intarzieri in dezvoltare, tulburari genetice, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, traumatisme cranio-cerebrale, etc) in vederea psihodiagnosticului.

A urmat o formare de 450 de ore teoretice si 500 de ore de practica in neuropsihologie clinica (Máster en Neuropsicología Clínica, Instituto Superior de Estudios Psicológicos (ISEP), acreditat de Consiliul General de Psihologie din Spania pentru specializarea in neuropsihologie clinica, program ce indeplineste ghidurile internationale de instruire ale Conferintei din Huston pentru acreditarea de psiholog expert in neuropsihologie clinica in Spania.

Interese profesionale: mapare corticala intraoperatorie, fMRI, functionare executiva

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021