Potrivit unui studiu recent al Framingham Heart, persoanele care sufera de aritmie cardiaca, respectiv de fibrilatie atriala (FA) pot suferi, de asemenea, de un creier mai mic, in mod specific volumul redus al lobului frontal.

Fibrilatia atriala este o afectiune cardiovasculara grava care este asociata cu un grad semnificativ de morbiditate si mortalitate. Acesta este asociata cu un risc crescut de accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si deces. FA este cunoscuta ca fiind asociata cu declinul cognitiv si cu riscul crescut de dementa, dar se stie putin despre impactul FA asupra structurii creierului la persoanele cu FA care sunt intacte cognitiv.

Studiul, care apare in jurnalul Heart Rhythm, analizeaza relatia dintre FA si volumul creierului masurat de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Cercetatorii au examinat volumul cerebral total, volumul lobului frontal, volumul lobului temporal, volumul hipocampului si volumul de hiper-intensitate a materiei albe la pacientii fara accident vascular cerebral anterior sau dementa. Rezultatele lor au aratat ca FA a fost asociat cu volum mai mic al lobului frontal, chiar si dupa ajustarea pentru varsta, sex, factori de risc vascular si APOE4 (o gena independent legata de volumul creierului mai mici).

„Noi credem ca sanatatea buna a inimii, contribuie, de asemenea, la buna sanatate a creierului si avand in vedere ca incidenta FA este de asteptat sa se dubleze in urmatoarele trei decenii, suntem interesati in intelegerea asocierii dintre FA si anatomia creierului, a explicat autorul corespunzator dr. Rhoda Au, profesor de anatomie si neurobiologie, neurologie si epidemiologie la Universitatea de Medicina din Boston (BUSM) si Sanatate Publica (BUSPH) si director de neuropsihologie pentru studiul Framingham Heart.”

Potrivit lui Au, cercetarile ulterioare se vor concentra asupra stabilirii daca aceste constatari ale structurii creierului se pot interpreta ca impact asupra abilitatilor cognitive, cum ar fi rezolvarea de probleme, memoria si limbajul.


Sursa: Rhoda Au, PhD et al. Association between Atrial Fibrillation and Volumetric MRI Brain Measures: Framingham Offspring Study. Heart Rhythm, July 2016 DOI: 10.1016/j.hrthm.2016.07.004

Daniel Cojocaru

Daniel este doctorand in psihologia sanatatii la Universitatea din Bucuresti, asistent universitar si cercetator in cadrul Laboratorului de Psihologia Sanatatii si Neuropsihologie Clinica

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021