În peisajul actual al înțelegerii umane, o nouă perspectivă își face loc în modul în care privim diferențele individuale – este vorba despre mișcarea pentru neurodiversitate. Această mișcare propune o schimbare de paradigmă: în loc să catalogăm autismul și ADHD-ul exclusiv ca afecțiuni medicale sau tulburări, începem să le privim prin prisma diversității umane, ca parte integrantă a identității unei persoane.

La fel cum o persoană poate fi mândră de originea sa culturală sau de talentul său unic, tot astfel o persoană autistă poate vedea autismul ca o componentă esențială a propriei identități. În scrierile dedicate acestui subiect, se va observa o preferință pentru folosirea unui limbaj care pune identitatea înainte, cum ar fi expresia „a fi Autist” în loc de „a avea autism”. Aceasta nu este o simplă alegere stilistică, ci o recunoaștere a faptului că autismul nu este doar o condiție medicală, ci și o parte integrantă a personalității și experienței de viață a unei persoane.

Prin acceptarea autismului ca neurotip – adică, ca un mod distinct și natural de a gândi, de a simți și de a interacționa cu lumea – deschidem calea către celebrarea culturii autiste. Acest lucru înseamnă a valoriza și a respecta modurile unice în care persoanele autiste procesează informațiile, comunică și trăiesc. Este despre a recunoaște că diversitatea creierului uman aduce o varietate de perspective și abilități, care pot îmbogăți societatea.

A îmbrățișa autismul ca o identitate înseamnă, de asemenea, a crea un mediu în care diferențele de stil cerebral autist sunt nu doar acceptate, ci și apreciate. În loc să ne străduim să „corectăm” sau să „vindecăm” aceste diferențe, ne străduim să înțelegem mai bine și să sprijinim persoanele autiste, astfel încât ele să-și poată atinge potențialul și să trăiască o viață împlinită. Este un apel la recunoașterea bogăției și complexității experienței umane și la construirea unei societăți care sărbătorește fiecare membru pentru ceea ce este.

Psih. Mădălina Simion

Psiholog clinician; neuropsiholog la Centrul de excelență MindCare din MedLife

S-a specializat in evaluarea complexa psihologica si neuropsihologica a copiilor, adolescentilor si adultilor cu afectiuni medicale (ADHD, anxietate, intarzieri in dezvoltare, tulburari genetice, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, traumatisme cranio-cerebrale, etc) in vederea psihodiagnosticului.

A urmat o formare de 450 de ore teoretice si 500 de ore de practica in neuropsihologie clinica (Máster en Neuropsicología Clínica, Instituto Superior de Estudios Psicológicos (ISEP), acreditat de Consiliul General de Psihologie din Spania pentru specializarea in neuropsihologie clinica, program ce indeplineste ghidurile internationale de instruire ale Conferintei din Huston pentru acreditarea de psiholog expert in neuropsihologie clinica in Spania.

Interese profesionale: mapare corticala intraoperatorie, fMRI, functionare executiva

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021