Înțelegerea faptului că autismul este un mod diferit de a experimenta și interacționa cu lumea este crucială. Nu este un defect sau un deficit, ci un tip neurotip unic. Solicitarea unei evaluări a autismului poate fi un pas puternic către auto-înțelegere și acceptare. Mai jos este o listă de verificare pentru a vă ajuta să identificați dacă o evaluare a autismului ar putea fi benefică pentru dumneavoastră.

Caracteristici sociale ale autismului la adulți

1. Sentimentul de a fi diferit: V-ați simțit constant diferit de colegii dumneavoastră.
2. Disconfort social: Chiar și în situații sociale incluzive, vă simțiți în afara locului sau foarte incomod.
3. Dificultăți de relaționare: Găsiți dificil să vă relaționați cu publicul general și adesea nu înțelegeți preferințele și comportamentele lor.
4. Interpretare greșită: Alții vă interpretează adesea greșit comportamentul, confundându-l cu nepoliticos sau dezinteresat.
5. Neînțeles: Vă simțiți frecvent neînțeles de ceilalți.
6. Pregătire: Pentru a vă pregăti pentru ieșiri sociale, vă gândiți la glume sau fraze din timp pentru a le folosi în conversație.
7. Jucând un rol: Simțiți că jucați un personaj sau ascundeți sinele autentic în situații sociale.
8. Imitare: Când petreceți mult timp cu anumite persoane, vă surprindeți imitând manierele lor (de exemplu, fraze pe care le folosesc, cum se îmbracă, cum se comportă).
9. Citirea indiciilor: Aveți dificultăți în a citi indiciile non-verbale ale oamenilor.
10. Conversații mici: Conversațiile mici par inutile și greoaie.
11. Conversații pasionate: Iubiți să vorbiți despre pasiunile voastre și puteți petrece ore discutând despre hobby-urile sau interesele voastre.
12. Prietenii apropiate: Preferiți să aveți câțiva prieteni apropiați în loc de numeroase prietenii mai superficiale.
13. Pierderea prieteniei: Unii dintre prietenii dumneavoastră și-au încheiat prietenia cu voi și nu înțelegeți de ce.
14. Loialitate: Sunteți extrem de loial față de cei dragi.
15. Valori: Valorați onestitatea, transparența și adevărul în relațiile voastre.

Caracteristici senzoriale ale autismului la adulți

1. Contact vizual: Contactul vizual este extrem de incomod.
2. Extreme senzoriale: Relația dumneavoastră cu inputul senzorial este la extreme — fie sunteți foarte sensibil la anumite inputuri senzoriale, fie aveți nevoie de mult input pentru a le înregistra.
3. Alimentație selectivă: Sunteți un mâncător selectiv, iar anumite texturi sau mirosuri ale alimentelor vă pot provoca greață.
4. Distrageri senzoriale: Este imposibil să ignorați asalturile senzoriale, cum ar fi un pulover aspraspru care vă distrage de la muncă.
5. Reglarea senzorială: Vă bucurați de anumite inputuri senzoriale, cum ar fi balansarea înainte și înapoi sau frecarea feței cu un material moale, pentru a vă calma anxietatea.
6. Plăcerea repetitivă: A face același lucru repetitiv, cum ar fi ascultarea unei melodii preferate ore în șir, este plăcut și calmant.
7. Nevoia de mișcare: Uneori simțiți nevoia de a vă menține corpul în mișcare, fie prin fidgeting, fie prin mers înainte și înapoi sau dans.
8. Mișcarea de entuziasm: Când sunteți entuziasmat, vă simțiți bine să vă mișcați corpul într-un anumit mod.

Caracteristici cognitive ale autismului la adulți

1. Rutina și consistența: Funcționați cel mai bine cu rutină și consistență.
2. Predictibilitate: Se simte cel mai sigur și mai confortabil atunci când știți la ce să vă așteptați.
3. Gândire absolută: Gândirea în termeni absoluți (de exemplu, întotdeauna, niciodată) vine în mod natural, în timp ce considerarea zonelor gri se simte mai dificilă.
4. Cunoștințe profunde: Vă pasă profund și sunteți extrem de informat despre câteva domenii specifice de interes.
5. Absorbția în activități: Când lucrați la ceva ce vă place, vă absorbiți ușor în acea activitate.
6. Interese pasionate: Sunteți excepțional de pasionat de hobby-urile și interesele voastre și știți mai multe despre ele decât majoritatea oamenilor pe care îi cunoașteți.
7. Schimbări de planuri: Schimbările bruște de planuri vă deranjează foarte mult și vă pot strica ușor starea de spirit.
8. Persistență: Sunteți foarte persistent și orientat spre obiective atunci când vine vorba de lucruri care vă pasă profund.
9. Dificultate în schimbarea minții: Este dificil să vă schimbați părerea.
10. Funcționare executivă: Aveți dificultăți în funcționarea executivă, cum ar fi gestionarea timpului, organizarea, memoria de lucru și inițierea sarcinilor.
11. Plăcerea puzzle-urilor: Puzzle-urile, cum ar fi cubul Rubik sau sudoku, sunt distractive și poate chiar liniștitoare pentru voi.
12. Atenție la detalii: Sunteți bun la observarea detaliilor pe care alții le pot trece cu vederea.

Caracteristici emoționale ale autismului la adulți

1. Anxietate frecventă: De cele mai multe ori, vă simțiți anxios.
2. Anxietate socială: Aveți dificultăți cu anxietatea socială extremă.
3. Haos și anxietate: Când lucrurile par scăpate de sub control sau haotice, vă simțiți deosebit de anxios.
4. Controlul mediului: Este mai ușor să vă reglați emoțiile când simțiți că aveți control asupra mediului dumneavoastră.
5. Emoții intense: Uneori simțiți că nu puteți gestiona emoțiile. Emoțiile intense par să vină și să plece fără un motiv discernabil.
6. Evenimente neașteptate: Când se întâmplă ceva neașteptat, puteți avea o criză emoțională sau un atac de anxietate.
7. Spațiul personal: Este deranjant când lucrurile dumneavoastră sunt atinse, mutate sau rearanjate fără preaviz sau permisiunea dumneavoastră.

 

Dacă vă regăsiți în multe dintre caracteristicile enumerate mai sus, ar putea fi util să luați în considerare o evaluare pentru autism.

Psih. Mădălina Simion

Psiholog clinician; neuropsiholog la Centrul de excelență MindCare din MedLife

S-a specializat in evaluarea complexa psihologica si neuropsihologica a copiilor, adolescentilor si adultilor cu afectiuni medicale (ADHD, anxietate, intarzieri in dezvoltare, tulburari genetice, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, traumatisme cranio-cerebrale, etc) in vederea psihodiagnosticului.

A urmat o formare de 450 de ore teoretice si 500 de ore de practica in neuropsihologie clinica (Máster en Neuropsicología Clínica, Instituto Superior de Estudios Psicológicos (ISEP), acreditat de Consiliul General de Psihologie din Spania pentru specializarea in neuropsihologie clinica, program ce indeplineste ghidurile internationale de instruire ale Conferintei din Huston pentru acreditarea de psiholog expert in neuropsihologie clinica in Spania.

Interese profesionale: mapare corticala intraoperatorie, fMRI, functionare executiva

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021