traumatismecraniocerebrale

„Funcția executivă” se referă la un set de procese mentale care ne ajută să conectăm experiențele trecute cu acțiunile prezente. Oamenii o folosesc pentru a realiza activități precum planificarea, organizarea, strategizarea,  amintirea detaliilor, precum și gestionarea timpului și spațiului. Aceasta ne ajută să ne coordonăm și să ne reglăm comportamentul și emoțiile, permițându-ne să ne adaptăm la diferite situații și să realizăm obiective pe termen lung.

Acestea sunt abilități și procese care ne ghidează viața de zi cu zi. În fiecare zi, ne facem planuri, fie că este vorba de organizarea programului de lucru, planificarea unei întâlniri cu prietenii sau crearea unei liste de cumpărături. Aceasta este o parte esențială a modului în care ne gestionăm timpul și resursele.

De asemenea, avem capacitatea de a ține evidența timpului. Fie că avem un termen limită la locul de muncă sau o întâlnire importantă, suntem capabili să ne organizăm timpul astfel încât să ne îndeplinim obligațiile la timp. Mai mult, putem ține evidența mai multor lucruri în același timp. Poate că gătim cina, în timp ce ascultăm știrile și ne gândim la ziua de mâine. Aceasta este o abilitate de multitasking care ne permite să ne desfășurăm activitățile eficient și eficace.

Și, în sfârșit, suntem capabili să includem în mod semnificativ cunoștințele noastre trecute în discuții. Experiențele și învățările noastre anterioare ne ajută să înțelegem și să ne raportăm la lumea din jurul nostru, să ne formăm opinii și să participăm la conversații într-un mod informat și pertinent. Într-o lume în continuă schimbare și plină de idei noi, avem capacitatea de a evalua aceste idei și de a reflecta asupra muncii noastre. Acest lucru înseamnă că putem analiza și critica propunerile sau conceptele care ne sunt prezentate, dar și să ne uităm înapoi la munca pe care am realizat-o, pentru a vedea cum am putea să o îmbunătățim.

Când ne confruntăm cu o problemă sau o situație pe care nu o înțelegem pe deplin, suntem capabili să cerem ajutor sau să căutăm mai multe informații. Aceasta este o abilitate esențială care ne permite să învățăm și să ne adaptăm. În plus, suntem capabili să participăm la dinamica unui grup. Fie că este vorba de o echipă de la locul de muncă, un grup de prieteni sau familia noastră, putem interacționa cu ceilalți, să ne adaptăm la diferite personalități și să contribuim la obiectivele comune.

De asemenea, avem capacitatea de a ne controla impulsurile și de a aștepta să vorbi. Și, în sfârșit, avem capacitatea de a face corecții în timp ce ne desfășurăm activitățile de gândire, citire și scriere. Acest lucru înseamnă că putem identifica și corecta erorile sau neclaritățile, îmbunătățind astfel calitatea muncii noastre.

Psih. Mădălina Simion

Psiholog clinician; neuropsiholog la Centrul de excelență MindCare din MedLife

S-a specializat in evaluarea complexa psihologica si neuropsihologica a copiilor, adolescentilor si adultilor cu afectiuni medicale (ADHD, anxietate, intarzieri in dezvoltare, tulburari genetice, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, traumatisme cranio-cerebrale, etc) in vederea psihodiagnosticului.

A urmat o formare de 450 de ore teoretice si 500 de ore de practica in neuropsihologie clinica (Máster en Neuropsicología Clínica, Instituto Superior de Estudios Psicológicos (ISEP), acreditat de Consiliul General de Psihologie din Spania pentru specializarea in neuropsihologie clinica, program ce indeplineste ghidurile internationale de instruire ale Conferintei din Huston pentru acreditarea de psiholog expert in neuropsihologie clinica in Spania.

Interese profesionale: mapare corticala intraoperatorie, fMRI, functionare executiva

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021